Keliaujame po Lietuvą su vaikais: 5 "UŽ"

Keliaujame po Lietuvą su vaikais: 5 "UŽ"

09. Jul 2019, 10:12 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Dalyvaukite projekte VASAROS GIDAS ir laimėkite puikių prizų!!!

"Pokalbiai apie atostogas ar tiesiog poilsį, ko gero, dažnai prasideda nuo diskusijų, kur atostogauti geriau – užsienyje ar Lietuvoje. Žinoma, ir kaip geriau – aktyviai ar patingint. Šįkart nemėginsime spręsti šio ginčo, o visą dėmesį skirsime tik vienai pusei – aktyvioms atostogoms Lietuvoje. O kad nesustotume ties puikiais pajūrio kurortais ar gausiais didžiųjų miestų muziejais, užduotį sau pasunkinsime – kalbėsime apie keliones su vaikais: kūdikiais, darželinukais, mokyklinukais" , - sako leidyklos "Terra Publica" direktorė, ne vieno pažintinio albumo apie Lietuvą sudarytoja, Danguolė Kandrotienė.

Sutikite, jei mums, suaugusiems, dažnai pakanka puikaus kraštovaizdžio, įdomios istorinės paskaitos ar gardaus maisto, tai mažųjų vien tik šiomis pramogomis nesuviliosi. Tad ką ir kodėl verta patiems pamatyti ir vaikams parodyti mūsų gimtame krašte?

Kodėl renkamės Lietuvą?

1. Kelionei užtenka dienos

Lietuva – nedidelė, didžiausias atstumas tarp šalies sienų – apie 400 km, vadinasi, pasirinkę net labiausiai nuo namų nutolusį tašką, suspėsite suvažinėti pirmyn ir atgal tą pačią dieną. Tai puiki išeitis, jei išvykti ilgesnėms atostogoms nėra laiko. Be to, turint mažylį dažnai svarbu nakčiai grįžti į savus namus.

2. Nebūtinos didelės išlaidos

  Sezono įkarštyje kelionės, ypač skrydžiai lėktuvu, pabrangsta. Jei  vaikai – vyresni nei dvejų metukų, jiems jau reikės pirkti atskiras vietas, vadinasi stipriai „išauga“ kelionės biudžetas. Keliaujant po savo šalį, žinoma, reikės skirti pinigų transportui bei užmokesčiui už pramogas, bet išlaidas maistui  galite sumažinti pasiimdami jo iš namų – per dieną dauguma produktų tikrai nesuges ir nespės atsibosti.

3. Nebūtina planuoti iš anksto

Tie, kas augina vaikus, pritars, kad  jie ,,mėgsta“ susirgti prieš pat atostogas ar netgi jų metu. Psichologai ir gydytojai sako, kad dėl to dažnai kaltas stresas (net jei vaikai maži, jie jaučia tėvų nerimą ruošiantis išvykti), pasikeitusios oro sąlygos. Keliaujant po Lietuvą, išvykai suplanuoti pakaks ir vakaro (susitepti sumuštiniams ir pasitikrinti maršrutui), o mažyliui netikėtai susirgus – tikrai be nuoskaudos  nukelsite kelionę ar greitai grįšite namo.

4. Nėra didelių oro sąlygų skirtumo

Mažiems vaikams, ypatingai – kūdikiams, didelės oro permainos ir tiesiog karšti orai dažnai nėra tokie malonūs, kaip suaugusiems. Taip, keliaujant po Lietuvą, lietus jus gali užklupti ir vidurvasarį, tačiau prisiminkime posakį: ,,Nėra blogo oro, yra bloga apranga“. Patogūs lietpalčiai ir neperšlampantys batai automobilio bagažinėje neleis nerimauti dėl apsiniaukusio dangaus. Be to, tikriausiai teko ne kartą įsitikinti – kai šie daiktai yra po ranka, jų dažniausiai neprisireikia.

5. Svarbiausia – nereikia išsiskirti su vaikais

Dėl visų išvardintų priežasčių į trumpas keliones po Lietuvą galite vykti net su mažiausiais. Sutikite, keliaujant į tolimas šalis, širdis plyšta paliekant vaikučius namie, nes jiems (o ir jums) kelionė gali pasirodyti per sunki. Vienos - dviejų dienų išvyka neapsunks, jei pasiimsite sulankstomą vežimėlį ar patogią nešynę. O nuostabų laiką kartu ir neišdildomus įspūdžius prisiminsite dar ilgai.

Žinoma, šie argumentai netaps svaria priežastimi išsiruošti į kelionę po Lietuvą, jei nebus svarbiausiojo – noro.

Ar mėgsti keliauti Tu su vaikais po Lietuvą?

Vienas iš projekto VASAROS GIDAS prizas liepos mėnesį:

"Po Lietuvą su šeima“ (Terra Publica) – kelionių vadovas, kuriame rasite 25 specialiai šeimai parengtus maršrutus, 250 objektų ir daug naudingos informacijos: kaip pasirengti kelionei, ką įdomaus papasakoti mažiesiems, kur papietauti, kur geriausia vieta nusifotografuoti ir netgi ką parsivežti lauktuvių. Kelionių vadovas parengtas pagal draugiškas vietas šeimoms.