Kaip sukurti tobulą krikštynų laikraštuką?

Kaip sukurti tobulą krikštynų laikraštuką?

02. Jun 2013, 07:00 Goda_Mamyciuklubas.lt Goda_Mamyciuklubas.lt

Tęsiame krikštynų temą. Krikštukas - būtinas atributas lietuviškose krikštynose. Mes patariame, ką jame rašyti ir kuo sudominti svečius. Krikštukas - būtinas atributas lietuviškose krikštynose. Mes patariame ką jame rašyti ir kuo sudominti svečius.

 

Išrinkite tematiką

 

Dažniausiai maketuojant stengiamasi jį kuo labiau padaryti panašų į tikrą laikraštį. Tiek išvaizda, tiek ir informacija. Čia pateikiamos naujienos, aktualijos, juokai, nuotraukos, skelbimai.

 

Pirmiausia nuspręskite, kokios išvaizdos bus jūsų krikštukas - vaikiškas su gėlytėmis, kiškučiais, drugeliais, o gal senovinis, primenantis degintą pergamentą ar tiksli imitacija šiandieninio “Lietuvos ryto”? Pagal pasirinktą temą suraskite internete nuotraukas, jeigu mokate - pasitelkite į pagalbą nuotraukų redagavimo programą, o visai nedirbate kompiuteriu - ieškokite pagalbos iš šalies.

 

Krikštuko apimtis priklauso nuo kiekvieno asmeniškai - vieni padaro jį vieno puslapio, o kiti - dešimties.

 

Ką rašyti?

 

Iškart po užrašu “KRIKŠTUKAS” daugelis užrašo “Laikraštis leidžiamas kartą per vaiko gyvenimą”. Jei norite išsiskirti, galite pašmaikštauti: “Svarbiausios naujienos apie Smiltę”, “Korumpuotas leidinys, remiamas Saulės tėvelių”, “Ypatingos žinios apie svarbiausią asmenį Joną”, “Vieną kartą - visiems laikams” ar sugalvoti savo.

 

Dažniausiai tėveliai pritrūksta idėjų, ką parašyti tame laikraštyje. Žinoma, pirmame puslapyje turi būti šventės “kaltininko” nuotrauka, trumpas aprašymas apie šventę - kas ir kur įvyko, kas tapo krikšto tėvais, koks krikšto vardas.

 

Laikraštis skirtas geriau pažinti vaikutį, todėl skirkite puslapį detaliam jo aprašymui - kada gimė, kiek svėrė, ką labiausiai mėgsta, ar turi brolių seserų, koks Zodiako ženklas, kokia gėlė pagal Zodiaką, kuo, spėjate, bus užaugęs ir panašiai.

 

Įdėkite rimtas mokslines diagramas imituojančių paveiksliukų ar vaikiškas spalvingas liniuotes su svorio ir ūgio pasikeitimais. Taip pat parašykite svarbiausius faktus - kada atsisėdo, kada išmiegojo visą naktį, kada pradėjo vaikščioti ir t.t.

 

Papasakokite apie vaikučio charakterį, galite parašyti ir ką žada žvaigždės pagal horoskopą. Aprašykite, kodėl išrinkote būtent tą vardą, kokio jo reikšmė ir kada privaloma sveikinti su vardadieniu. Taip pat aprašykite ir krikšto vardą.

 

Jei turite minčių, užsirašytų belaukiant vaikučio - pasidalinkite jomis čia. Gal tėvelių meilės istorija labai graži arba turite ypatingą pasakojimą apie vaikučio gimimą? Pasidalinkite.

 

Pabaigoje kaip tikrame laikraštyje pasidalinkite skelbimais apie “ieškomą auklę penktadienio vakarais” ar “parduodamą gerą pasivaikščiojimą su vežimu”. Jeigu vaikutis jau kalba - užrašykite jo įsimintiniausias frazes ar juokingai ištariamus žodelius.

 

O jei esate labai kūrybingi - sukurpkite nesudėtingą kryžiažodį apie vaikutį. Kokios rūšies sauskelnes vartoja, kokį mėnesį gimė, kaip vadinosi metai, kuriais gimė mažylis?

 

Ir nepamirškite daug daug gražių nuotraukų. Galite įterpti ir giminės medį su nuotraukomis, pridėti chronologiškai iki krikštynų darytas vaikučio nuotraukas.

 

{smallpic:1}

 

Atspausdinkite

 

Krikštuką įteikite visiems svečiams arba bent jau po vieną kiekvienai porai ar šeimai. Jei krikštukas storas - galite įrišti. Labai gražiai atrodo ant didesnių sulenktų lapų (A2 ar A1) atspausdintas laikraštukas, tuomet primena tikrą laikraštį.

 

Jei norite, kad dar ilgiau visi džiaugtųsi krikštuku - atspausdinkite jį lyg fotoknygą. Tiesa, tai kainuos šiek tiek brangiau.

 

Idėjos

 

Forumietės Giedra, Rasytee ir Insa savo vaikučiams sukūrė ypatingai gražius krikštukus. Pažiūrėkite į juos ir gal kils idėjų.

 

http://www.mamyciuklubas.lt/krikstynos/gustyt%C4%97s-kristynu-laikrastukas

http://www.mamyciuklubas.lt/krikstynos/-kajaus-krikstukas

http://www.mamyciuklubas.lt/krikstynos/krikstyn%C5%B3-apipavidalinimas-2-dalis

 

O jei jūs jau turite patirties, kuriant šį krikštynų atributą, pasidalinkite nuotraukomis.

16. May 2016, 21:14

Sveiki,gal galetumet ir man atsiusti 😀 labai grazus laikrastukas...mano el pastas: viltanija@gmail.com....Labai busiu dekinga

02. Jun 2013, 12:26

Kadangi nemokėjau naudotis įvairiom programom (fotošopais, picasa ir kt.) tai dariau "rankinį" variantą, tiesiog prisirinkau įv paveiksliukų, medžiagos, pavyzdžių ir viską klijavau, spausdinau nuotraukytęs, lipinau ir pan, o paskui tiesiog šviečiau tiek egzempliorių kiek reikėjo, tik gavosi nespalvotas variantas, kaip laikraštukas, bet vistiek visiems patiko 😀