Kaip apsisaugoti nuo puolančių širšių?

Kaip apsisaugoti nuo puolančių širšių?

21. Jul 2015, 00:00 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

Įpusėjus vasarai ypač aktyvios tampa vapsvos ir širšės.

Vasarą  išsiritę  patinėliai ir patelės išskrenda iš lizdo poruotis. Tada vabzdžiai, ieškodami maisto, užsuka ir į mūsų namus. Dažniausiai juos vilioja terasose, lauko kavinėse palikti skanėstai, soduose persirpę vaisiai ir uogos.

Kaip galime patys apsisaugoti nuo jų ir apsaugoti savo vaikus?

 •   Būdami gamtoje, stenkitės nevalgyti saldumynų ir sultingų vaisių.

Turbūt pastebėjote, kad vos parke prisėdę išsitraukiate iš namų pasiimtus saldumynus ar vaisius, tuoj aplink atsirada įkyrių zvimbiančių padarų. Jeigu visgi rengiate pikniką lauke, po jo nepamirškite kruopščiai nusiplauti rakų ir veido, kad ant jų neliktų saldžiųjų pėdsakų ir tai neviliotų širšių ir vapsvų. Taip pat lauke nepalikite atidarytų butelių su saldžiais gėrimais stiklainių su tyrelėmis, uogienėmis. 

  • Sode rinkdami vaisius, būkite itin atsargūs.

Vapsvoms labai patinka obuolių, kriaušių, slyvų ir kitų vaisių krituoliai. Todėl vaikščiodami sode, kur yra obelų su nukritusiais obuoliais, apaukite vaikutį uždarais batukais, kad jis netyčia neatsistotų ant bitės ar širšės. Geriausia, jei tokiame sode nupjauta žolė, tada greičiau po kojomis pamatysite bitę ar širšę ir galėsite jos apsisaugoti.  

  • Į jus skrenda širšė? Išlikite ramūs.

Jei matai, kad širšė ar bitė skrenda link tavęs ar vaiko, išlik rami ir paprašyk vaiką pabūti ramiam, nors tai ir sunku. Jeigu stipriai mojuosite rankomis, trypčiosite, dar labiau suerzinsite širšes ir bites. Geriausia jas vaikyti ne rankomis, o į tūtelę sulenktu laikraščiu.

  • Geltona spalva - bičių mėgstamiausioji

Bitės ypač mėgsta geltoną spalvą, ir skrenda į ją. Atmink tai, renkdama vaikutį prieš eidama į vietas, kur jų gali būti. Taip pat patartina vengti ryškių spalvų rūbelių, kuriuose pripiešta daug gėlių ir kitų spalvingų paveiksliukų.

  • Pagal galimybę renkite vaikutį kelnytėmis ir marškinėliais ilgomis rankovėmis.

Uodai bus bejėgiai, jei vaiką aprengsi ilgomis kelnytėmis kelnytėmis ir marškinėliais su rankovėmis, taip pat nepamirši kojinių. Tai gali būti rūbeliai iš plonos medžiagos – medvilnės ar lino. Geriau rengtis šviesių atspalvių rūbais, nes tamsios spalvos vilioja uodus. 

  • Nesikvėpink eidama į gamtą.

Vabzdžiai pasižymi gera uosle, todėl gamtoje venkite stiprių kvapų: dezodorantų, kvepalų ir panašiai.

•    Vapsvos nemėgsta gvazdikėlių aliejaus! 

Kaip tu saugai mažylį nuo visų šių skraidančių ir geliančių siaubūnų?