Kad vaikams Lietuvoje augti būtų saugu ir gera...

Kad vaikams Lietuvoje augti būtų saugu ir gera...

30. Jan 2017, 08:00 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Visų nūdienos skaudžių Lietuvos įvykių kontekste dalinuosi Tulpiakiemio vaikų dienos centro vadovės Vilmos laišku. Pasidalinti gerumu ir padaryti kažką, kad mūsų šalyje būtų saugiau augti vaikams ne tik simboliškai uždegus žvakelę, galime visi įvairiais būdais. 

"Šiandien, kai aplinkui girdime tiek vaikų aimanų, kai skaudžiai vaikų gyvybės kaina suvokėme, kad aplink kiekvieną iš mūsų vargsta skurde, verkia, alksta ar yra skriaudžiami vaikai, kaip niekada aiškiai ir giliai suprantu savo darbo prasmę ir reikalingumą. Suprantu ir kiek atsakomybės kraunuosi ant savo pečių. Pati turiu 4 mažamečius vaikus ir vieną jau suaugusį sūnų. Ir man ne tas pats, su kuo jie bendrauja, su kuo eina į darželį ir mokyklą, su kuo dalinasi savo bėdomis ir džiaugsmais. Noriu girdėti jų juoką, o ne nerimastingus pasakojimus apie tokius dalykus, kurių vaikai išvis neturėtų gyvenime nei matyti, nei girdėti... Noriu, kad paaugę mano dvyniai, kuriems dabar tik pusė metų, nesusigūžtų pamatę tikrąsias gyvenimo spalvas...

Noriu, kad tie vaikai, kurie susiklosčius aplinkybėms, jau vienerius metus yra šalia manęs (balandžio mėnesį Tulpiakiemio vaikų dienos centras švęs 1 metų gimtadienį), gyventų sočiai, mokėtų naudotis Google, žinotų jūros skonį ir Gedimino pilies vėliavos spalvas. Noriu, kad jie būtų saugesni, stipresni, sveikesni, laimingesni.

Taigi, kreipiuosi į Jus ir kaip savo vaikų mama, ir kaip Ukmergės rajono Tulpiakiemio vaikų dienos centro direktorė. Mums šiandien labai reikia ir Jūsų pagalbos. Esu įsitikinusi, jei visi suremsime pečius ir pamėginsime pakelti stokojančių vaikų būtį ir galimybes, ateityje bus lengviau gyventi mūsų vaikams. Jei mes šiandien juos užmiršime ir pasmerksime, ateityje turėsime naują armiją socialinės rizikos ir asocialių asmenų, kurie mėtys savo vaikus į šulinius. Ir juos turės išlaikyti mūsų vaikai.

Tokia žiauri tiesa.

Bet šiandien jie - vis dar žavūs, neretai netgi gabūs, kūrybingi, išradingi vaikai ir mes galime padėti jiems užaugti vertais tikro, gražaus gyvenimo žmonėmis!

Mūsų dienos centras prašo pagalbos 2 tikslams. Pirmas - dauguma Lietuvos dienos centrų sausį-vasarį, kartais net kovą nedirba, nes būna pasibaigę metų projektai, o nauji dar nebūna patvirtinti. Tačiau mums pavyko rasti galimybių ir nepalikti vaikų tuščiose kaimo gatvelėse šiuo tamsiu, niūriu metu. Mes dirbame sausį, dirbsime ir vasarį.

Tačiau, kad gyvuoti du mėnesius, mums reikia ne tik atlyginimus darbuotojams sumokėti, sumokėti už paslaugas, tačiau reikia ir pamaitinti vaikus. Mūsų dienos centro steigėjas yra Tulpiakiemio kaimo bendruomenė, tad jokios organizacijos ar savivaldybės mūsų neišlaiko. Taigi, mes, tiksliau aš, bendruomenės pirmininkės, palaikoma, prisiėmėme atsakomybę vaikus sausį-vasarį išmaitinti patys. Užduotis miela, nes moteriai pamaitinti vaiką – šventas dalykas ir visada malonu matyti valgančius vaikus.

Tačiau vaikų daug (kasdien nuo 20 iki 30 vaikų, būna ir visi 37...), tad ir maisto reikia daug. Kiek galėjome, ruošėmės šiam etapui - taupėme ir prisišaldėme mėsos, sūrio, sviesto, turime bulvių, kruopų, arbatos, vasarą savo jėgomis išsivirėme braškių uogienės. 

Tačiau visko susikrauti ir išlaikyti neįmanoma…

Mums labai reikia pagalbos, kad galėtume vaikus pamaitinti sočiai ir pilnavertiškai. Mielai lauktume pagalbos maisto produktais ar pinigais. Žemiau parašysiu mūsų centro paramos sąskaitos numerį, o dabar surašysiu produktus, kurių mums reikėtų likusiam sausiui ir vasariui:

1. Duona, batonas (per savaitę suvalgome apie 20 batonų kaip nieko…)

2. Šviežios ar konservuotos daržovės garnyrui (įvairios žiemai ruoštos mišrainės su actu nelabai tinka, nes vaikams nelabai sveika, o ir nelabai mėgsta, nes nepratę, bulvių turime). Nebent marinuoti agurkai tinka, marinuoti burokėliai, konservuoti žirneliai. Na ir įvairios žalios daržovės – agurkai, pomidorai, kaliaropės, kitos daržovės, iš kurių galima pasidaryti salotas, mišrainę ar troškinį.

3. Švieži ar konservuoti vaisiai (nors retkarčiais vaikus palepinti, lastelienos jiems labai reikia)

4. Sausainiai, riestainiai ir pan.

5. Grietinė.

6. Šaldyti koldūnai, pieniškos dešrelės (verdam retai, bet vaikai labai mėgsta). Tiesa, geriau mažiau, bet geros kokybės. 

7. Geros kokybės makaronai ir plikyti ryžiai (neesam išdidūs, bet prastos kokybės išvirti didžiulį katilą labai sudėtinga – kol vanduo užverda prasti makaronai ar ryžiai virsta į išpliurusią košę… Gėda vaikams paduoti būna…

8. Geros kokybės šlapia dešra penktadieniams (sumuštinių diena, o sūrio turime užsišaldę).

9. Mielai vaikai valgytų sūrelius, jogurtus, desertines varškytes 

Būsime dėkingi ir sotūs. 

Na ir mūsų sąskaitos numeris tiems, kam lengviau paramą skirti pinigais (prašome mokėjimo nurodyme parašyti “Parama vaikams”):

Ukmergės rajono Tulpiakiemio kaimo bendruomenė

Įmonės kodas 183242096

A/s LT397182400004700568

AB Šiaulių bankas

P.S. bendruomenė savo reikmėms turi atskirą sąskaitą, tad ši sąskaita skirta TIK vaikų reikmėms.

Jei kartais taip nutiktų, kad pinigėlių gausime daugiau, nei reikia maistui, išduosiu paslaptį – turime didelę didelę svajonę sutaupyti 10 000 eurų ir nusipirkti mikroautobusą. Visų pirma, kad į dienos centrą galėtume atsivežti vaikus, kurie gyvena vienkiemiuose ir mažoms kojelėms iki centro ateiti per toli. O dažnas namuose net spalvotų pieštukų nėra matęs. Jiems verkiant reikia Dienos centro!… Kita priežastis - vaikų mobilumas. Mūsų kaimas labai atokus, vaikai neturi galimybių pasiekti nei kultūros renginių, nei būrelių net mokykloje, nes juos parveža iškart po pamokų, o vėliau autobusų nėra (mokykla už 15 km). Ką jau kalbėti apie už 30 km esančią meno ar sporto mokyklą.

Taigi, kiekvieną centą be galo taupom ir tikimės, kad mums pavyks, kol tie vaikai maži ir kol jiems mūsų pagalba gyvybiškai būtina!

Gal keletas eurų Jūsų gyvenimo nepakeis, o net 8 vaikų (tiek jų tilptų į autobusėlį be vairuotojo), gyvenimą galėtų pakeisti neatpažįstamai. Galbūt vaikų, kuriuos kasdien kažkas pasiima, vežasi, myli, jais rūpinasi, nekils niekam ranka mėtyti į šulinius, vyti iš namų ar kelti prieš juos ranką…

Jei galite, paprašykite mūsų vardu pagalbos ir savo draugų, bendradarbių, pažįstamų, geriau gyvenančių įmonių ar įstaigų. Bendruomenė turi paramos statusą, tad bet kokia paramos forma galima ir laukiama!

Lenkiu galvą prieš kiekvieną, padedantį vaikams. Jie to verti!

Pagarbiai,

Vilma Šidlauskienė

Tulpiakiemio vaikų dienos centro direktorė

Ukmergės r.

Kad būtų greičiau komunikuoti, bet kada skambinkite telefonu 8 611 43456 arba rašykite el.paštu tulpiakiemiovdc@gmail.com Visada esu pasiekiama FB paskyroje: Vilma Šidlauskienė O tuos, kurie taps mūsų pagalbininkais, mielai pakviesime į mūsų dienos centro grupę FB. Ji nėra vieša dėl ten publikuojamų vaikų nuotraukų, bet mielai ten laukiame savo draugų :)