Joninės: ką įdomaus veikti su vaikais?

Joninės: ką įdomaus veikti su vaikais?

21. Jun 2022, 10:38 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

Naktį iš birželio 23-ios į 24-ąją švenčiamos Joninės, kitaip dar vadinamos Rasų švente. Šiaurės pusrutulyje tai būna ilgiausia diena ir trumpiausia naktis!

  • Sakoma, jog šią stebuklingą naktį pražysta paparčio žiedas. Nuo seno buvo manoma, kad radęs paparčio žiedą žmogus tampa visažiniu ir aiškiaregiu. Tokie sugebėjimai žmogui gali atnešti turtus ir laimę.
  • Pasirodo, paparčio žiedo galima ieškoti tik po vieną, o einant gilyn į mišką jokiu būdu negrįžčioti atgal.
  • Atėjus į miško gilumą ir suradus papartį po juo reikia patiesti nosinaitę ar skarelę, apsibrėžti aplink papartį šermukšnine lazda, pasidėti indą su šventintu vandeniu, užsidegti žvakę ir melstis. Tuomet suspindės švytintis žiedas ir nukris ant patiestos skarelės :)
  • Nuo seno merginos Joninių rytą prausdavosi rasa – tai turėjo padaryti veidą skaistesnį, gražesnį.
  • Joninių naktį jaunos merginos į upę mesdavo vainikėlius. Buvo tikima, jei jis nuplauks toli, mergina išvažiuos toli nuo namų, o jei vainkėlis suksis vietoje – liks netekėjusi.

Ką įdomaus veikti su vaikais? 

Pasak psichologės Aistės Jasaitytės-Čeburiak, ugnis, vanduo, augalai ir kita gamtinė medžiaga – tai, kas iš tiesų traukia vaikus. Ši medžiaga puikiai dera ir prie Joninių simbolikos. Kuriant šventės laukimo nuotaiką, tėvai galėtų vaikus paskatinti atlikti šventines užduotėles, spalvinant vandenį, piešiant ant akmenukų, kuriant iš augalų. 

Pati psichologė kartu su šeima Jonines švenčia sodyboje prie Vilkokšnio ežero. Privalomi šventės atributai: gausaus giminaičių būrio šventinė vakarienė, laužas, prie kurio šokama. Pakuriama pirtis, kartu prausiamasi, švarinamasi. Pagrindinis šventinis ritualas – naktinės maudynės ežere. Aistė tiki ir pasakoja vaikams, kad Joninių naktį vanduo tampa gyvas, įgyja stebuklingų, gydančių galių.

Dalinamės keliomis „Mažųjų ekspertų mokyklos“ idėjomis, ką veikti su vaikais per Jonines:

 

Ką jūs veiksite per Jonines su šeima?