Globėjų dienos išvakarėse Kaune - pirmasis Lietuvos globėjų festivalis „Vaikai yra vaikai“

Globėjų dienos išvakarėse Kaune - pirmasis Lietuvos globėjų festivalis „Vaikai yra vaikai“

03. Jul 2021, 16:24 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Kasmet liepos pirmąjį savaitgalį Lietuvoje minima Globėjų diena, skirta padėkoti globėjams už jų prasmingą veiklą. Šiemet globėjai pirmą kartą bus pagerbti nacionaliniame globėjų festivalyje „Vaikai yra vaikai“, kuris liepos 3-ąją vyks Kaune, S. Dariaus ir S. Girėno aerodrome. Simbolinis sveikinimas šiemet pasieks kiekvieno globėjo namus.

Renginyje dalyvaus globojančios šeimos, globos centrai iš visos Lietuvos, vyriausybės ir savivaldybių atstovai, vyks aitvarų gamybos dirbtuvės, aviacijos muziejaus edukacija ir daugelis kitų veiklų, Ievos Zasimauskaitės ir Donato Montvydo pasirodymai, o pagrindiniu renginio akcentu bus visame pasaulyje išpopuliarėjęs masinis vilties šokis „Jerusalema“, kurį atliks visi šventės dalyviai.

Vasaros festivalis Kaune užbaigs visą savaitę savivaldybėse vykusius specialius vaikų globai skirtus renginius – susitikimus, edukacines dirbtuves, filmų peržiūras, diskusijas, iškylas. Renginių metu buvo pasakojama apie vaikų globą ir jos svarbą visuomenei, globėjo vaidmenį ir prasmingumą vaikų, netekusių tėvų globos gyvenime bei pagerbti globėjai, budintys globotojai už globojamus ir užaugintus vaikus.

„Finalinis renginys Kaune bus skirtas padėkoti visiems Lietuvos globėjams ir šventiškai paminėti Globėjų dieną. Tikimės, kad šios savaitės renginiai padės apsispręsti tiems globėjams, kurie vis dar svarsto, ir atkreips dėmesį tų, kurie iki šiol nesusimąstė. Mūsų visuomenėje daug jaunų, brandžių, atsakingų suaugusiųjų, kurie priimtų sprendimą užauginti ne vaiką, o jaunesnį brolį ar sesę, palydėti jį į gyvenimą“, – neabejoja globos ekspertė R. Ladauskienė, globos centrų įveiklinimo projekto vadovė.

Primena, kas gali tapti globėju

Vaikai Lietuvoje yra paimami į globą, kai pagalba šeimai yra neefektyvi ir vaiko gyvybei bei saugumui gresia pavojus. Šiuo metu yra 3 536 globėjai, kurie globoja 4 541 globotinį. Tačiau globos institucijose vis dar auga 1 533 vaikai, iš kurių – daugiau nei 900 nuo 15 iki 18 metų ir daugiau nei 400 – nuo 10 iki 14 metų amžiaus.

Pasak R. Ladauskienės, daugiau nei 1 500 vaikų gyvena vaikų globos namuose, pusė jų –  bendruomeniniuose vaikų globos namuose.

„Globoti gali vieniši, susituokę ir partnerystėje gyvenantys žmonės, turintys ir neturintys vaikų, nuo 21 iki 65 metų. Svarbiausia, kad globėjas turi baigti iki trijų mėnesių trukmės mokymus ir sudaryti sąlygas vaikui augti, erdvę žaidimui, mokymuisi, o paaugliui užtikrinti privatumą“, - atkreipia dėmesį globos ekspertė.

Visą globos laikotarpį globėjams padeda globos koordinatorius ir kiti kiekvienos savivaldybės globos centro specialistai, kurie teikia įvairiapusę pagalbą ir paramą.