Geriau plauti rankas prieš valgį, nei skrandį po jo

Geriau plauti rankas prieš valgį, nei skrandį po jo

18. Sep 2013, 08:22 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) bei portalo 15 min.lt surengtoje apklausoje „Kada plaunatės rankas?“ dalyvavo virš 8 tūkstančių respondentų:  28 proc. iš jų plauna rankas kiekvieną kartą grįžę į namus, 8 proc. - kiekvieną kartą prieš valgį, 5 proc. - kiekvieną kartą po kontakto su namų augintiniu ir 58 proc. - visais išvardintais atvejais.

Specialistai primena, kad žarnyno infekcinių ligų sukėlėjai į žmogaus organizmą dažniausiai patenka nuo nešvarių rankų ir maisto ruošos metu nesilaikant higienos reikalavimų. Oficialiosios statistikos duomenimis, kasmet mūsų šalyje vidutiniškai apie 70 proc. susirgusiųjų su maistu plintančiomis užkrečiamosiomis ligomis užsikrečia namuose. Kai kuriomis žarnyno infekcinėmis ligomis užsikrečiama nurijus vos kelis ligų sukėlėjus, kurie nematomi plika akimi.

Kaip ligas sukeliantys mikroorganizmai patenka į maistą?

Mes gyvename aplinkoje, kur gausu įvairių mikroorganizmų. Bakterijomis, sukeliančiomis žarnyno užkrečiamąsias ligas, gali būti užteršta žalia mėsa, paukštiena, subproduktai, termiškai neapdorotas karvių ar ožkų pienas, kiaušiniai ir kitas gyvūninis maistas. Į maistą patogeniniai mikroorganizmai gali patekti nuo užkrečiamųjų ligų sukėlėjais užterštų virtuvės paviršių bei įrankių. Todėl maisto saugumui yra labai svarbi rankų higiena ir aplinkos, kurioje tvarkomas maistas, švara.

Keletas praktinių patarimų:

    -neruoškite maisto kitiems, jei turite žarnyno funkcijos sutrikimų;

    -prieš gamindami maistą nuimkite laikrodžius, apyrankes, žiedus. Po žiedu gali būti tiek bakterijų, kiek gyventojų yra Europoje. Milijonai įvairiausių ligų sukėlėjų gali tarpti po laikrodžiu ar apyranke;

    -ruošdami maistą nelieskite plaukų, kadangi ant vieno plauko gali būti apie 50 tūkstančių nedraugiškų mums mikroorganizmų;

    -venkite kosėti, čiaudėti, pūsti nosį, neliekite akių, dantų, plaukų;

    -pleistru užklijuokite bet kokias žaizdeles ant rankų.

ULAC primena, kad tęsiasi iniciatyva/konkursas „Švarių rankų šokis 13“. Ši iniciatyva kviečia kūrybiškai pažvelgti į švarių rankų svarbą – sukurti originalų šokį. Iniciatyva „Švarių rankų šokis 13“ skirta ugdyti teisingus vaikų rankų higienos įpročius ir į rankų plovimo procesą pažvelgti linksmai.