Erkiniu encefalitu užksikrėtė per ožkos pieną

Erkiniu encefalitu užksikrėtė per ožkos pieną

17. Jun 2011, 07:00

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS duomenimis (ULAC) , birželio pradžioje į ligoninę paguldyti trys asmenys, užsikrėtę erkiniu encefalitu. Manoma, kad jie užsikrėtė vartodami ožkos pieną ir jo produktus, kuriuos įsigijo iš Lazdijų rajono ūkininko.

 

Pasak ULAC epidemiologinės priežiūros skyriaus medicinos entomologės, dr. Mildos Žygutienės, Lietuvoje iki gegužės pabaigos erkiniu encefalitu susirgo 12 asmenų.

 

Erkinį encefalitą platina erkės kraujo siurbimo metu. Bet galimas ir kitas žmonių užsikrėtimo kelias – per nepasterizuotą, infekuotą erkinio encefalito virusu (EEV), ožkų ar karvių pieną, nors ir retai pasitaikantis.

 

Virinant pieną EEV žūsta per 2 minutes, veikiant 70 ºC temperatūrai – per 5 minutes.

 

Iki 79 proc. pacientų vargina vidutinio sunkumo SIMPTOMAI:

 

galvos skausmai,

atminties pablogėjimas,

dėmesio koncentracijos ar miego sutrikimai,

dirglumas.

 

Šiuo laiku padaugėja išvykų į gamtą, netrukus prasidės uogavimo ir grybavimo metas, todėl būtina prisiminti, kad Lietuvos miškuose ir parkuose gausu erkių ir kiekvienas asmuo turi žinoti kaip išvengti erkės įsisiurbimo ir erkių platinamų ligų.

 

Veiksmingiausia erkinio encefalito profilaktikos priemonė – skiepai.

 

PATARIMAI:

 

-Einant į mišką, reikėtų apsivilkti šviesiais drabužiais: viršutiniai drabužiai turėtų būti ilgomis rankovėmis, kurių rankogaliai gerai priglustų prie riešo; kelnių klešnių apačia taip pat turėtų būti gerai prigludusi prie kūno.

 

-Galvą patartina apsirišti skarele arba užsidėti garai priglundančią kepurę, gobtuvą.

 

-Repelentais apruošiamos atviros žmogaus kūno vietos (veidas, kaklas, rankos). Repelentais galima apruošti ir gamtoje dėvimus drabužius.

 

-Vartoti tik pasterizuotą arba virintą karvių, ožkų pieną ar jo produktus.

 

17. Jun 2011, 19:03

Ozkos pieno virinti nereikia,uztenka pakaitinti iki 80 laipsniu karscio. Taip sake viena akademike,kuri pati laike ozku uki 😀

17. Jun 2011, 16:06

Visada ju buvo,tik ligu neplatino..

laurora laurora 17. Jun 2011, 09:53

pasiilgau tu laiku (tai buvo vaikysteje), kai apie erkes niekas nieko nekalbejo, nes ju kazkodel ir nebuvo