Eglės Skrolytės vaikiškų knygų TOP5

Eglės Skrolytės vaikiškų knygų TOP5

18. Jul 2013, 14:40 Goda_Mamyciuklubas.lt Goda_Mamyciuklubas.lt

“Mamyčių klubas” laidos vedėja Eglė Skrolytė su vaikais Meile ir Rojumi Juozu skaito kasdien. “Nesakyčiau, kad tai tik vakaro ritualas. Gal labiau galima sakyti “priešmieginis”, nes skaitome labiau prieš užmiegant pietų miego ir aišku, vakare”, - apie vaikų įpročius pasakojo Eglė. 

Meilė ir Rojus patys išsirenka po pasaką, o vyresnėle net pati bando dėliotis žodelius. O ar vaikų skoniai sutampa? “Tikrai jaučiu jog auginu berniuką ir mergaitę. Meilei labai patinka knyga apie pasaulio princeses, o štai Rojus geriau paklausys apie samurajus”. 

Knygutės į jų namus atkeliauja ir nupirktos, ir padovanotos. Bibliotekų paslaugomis Eglė nesinaudoja, nes mano, jog vaikams naudinga vieną knygutę skaityti daug kartų ir geriausias mokymasis vyksta per pakartojimus. 

Pirkdama knygą E.Skrolytė atkreipia dėmesį ne tik į turinį, bet ir į iliustracijas: “Mėgstu,  kuomet jos yra įdomesnės, labiau pažadina vaizduotę”.

Taigi, nieko nelaukiant skelbiame Eglės, Meilės ir Rojaus Juozo knygų topą:

  1. "Knyga, kuri niekad nenusibosta nei man, nei vaikams - Antuano de Sent Egziuperi “Mažasis princas”. Mes jau senokai ją skaitome. Nusprendžiau pabandyti ir pažiūrėti kaip vaikai reaguos ir buvau nustebinta - juos ši knyga iškart įtraukė. Labai smagu, kad ji net ir vėliau “nepaleidžia”, mes kartu svarstome kas tie baobabai, kodėl rožė pasakė taip ir kitus dalykus. Rašoma paprastai apie vaikams suprantamus dalykus, bet labai praturtina vaizduotę. 
  2. Šiuo metu labai pamėgome “Gyvūnų atlasą”. Tai labai sena knyga, kurią dar mano tėvai nupirko sesei. Vaikai atrado ją pas senelius ir jiems taip patiko, kad seneliai ją jiems padovanojo. Smagu, kad knygoje daug informacijos, labai realistiniai vaizdai, išsamiai pasakoja ką valgo, ko nevalgo, kur gyvena ir panašiai. Dabar net pamatę per televizorių ar zoologijos sode vaikai atskiria tikrai retus gyvūnus!
  3. Dažnai, kai Meilė jau nežino ko nori, mus gelbsi “Pasaulio pasakos”. Stora knyga su daugybe klasikinių pasakų. Dukrai patinka ne tik tos “princesiškos”, bet net ir “Alavinis kareivėlis”. 
  4. Manau labai kūrybinga ir vaizduotę skatinanti knyga yra Džanio Rodario “Gyvūnai be zoologijos sodo”
  5. Mėgstame ir lietuvių autorių knygas -  Linos Žutautės “Du paršeliai”, V.V.Landsbergio “Kiškis Pransičkus”, “Obuolių pasakas”, mano vaikystės pasakos Eduardo Mieželaičio “Zuikis puikis” ir panašias." 

Eglės šeima dabar džiaugiasi paskutine atkeliavusia knygele - Sven Nordqvist “Petsono tortas”: “Labai nustebau, jog vaikams taip patiks toks specifinis skandinaviškas jumoras. Atrodo, dabar teks pirkti visas šios serijos knygeles”. 

 O koks jūsų knygučių topas? Pasisakykite ne tik komentaruose, bet ir atskiru straipsniu!

19. Jul 2013, 10:28 raimutte

Bandykit, skaitykit savo vaikui, gal supras 😀

19. Jul 2013, 08:30 ingridule

Eglė tikrai gerai parinko knygas, o ypač mažąjį princą. Universitete per lektologijos paskaitas esame nemažai šnekėję apie šią knygą. Ji skirta visiems - vaikai ją supranta vienaip, paaugliai kitaip, suaugę jau savaip. Tai bene vienintelė knyga, kurią būtina skaityti kelis kartus gyvenime - vaikystėje, paauglystėje ir suaugus. 😀

18. Jul 2013, 17:22

Mažasis princas nėra skirta mažiems vaikams 😀 pats autorius netgi taip sakė 😀 ( "Mažasis princas“ – filosofinė pasaka, išleista anatrojo pasaulinio karo laikotarpiu. Ši knyga skirta suaugusiesiems, dėl ko autorius iš karto atsiprašo vaikų. Nors turinys pasakiškas, rašytojas kalba ir apie rimtus dalykus: apie žmogaus likimą, jo gyvenimo prasmę. ) dirbu knygyne ir tikrai galėčiau pasiginčyti apie tai , ar tikrai Egle Jūsų vaikai supranta jos turinį. Gal ji labiau Jums tinka, bet ne Jūsų mažiems vaikams. Jiems dar reikia daaugti kad iš tikrųjų suprastų apie ką joje rašoma 😀