Daugėja per nevirintą pieną erkiniu encefalitu užsikrėtusių gyventojų

Daugėja per nevirintą pieną erkiniu encefalitu užsikrėtusių gyventojų

29. Jun 2011, 07:00


Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro specialistai įspėjo, jog Lietuvoje daugėja per nevirintą pieną erkinio encefalitu užsikrėtusių gyventojų. Nors dažniausiai ligos užkratas plinta per ožkos pieną, medikai įspėja gyventojus atidžiai rinktis bei apdoroti ir karvės pieno produktus.

 

Praėjusią savaitę Lazdijų rajone vienoje šeimoje registruoti dar 3 erkinio encefalito atvejai. Trijų asmenų šeima gyvena vienkiemyje. Visi šeimos nariai pastoviai vartojo nevirintą ožkų pieną. Du susirgę asmenys erkės nepastebėjo, vienas jų – garbaus amžiaus asmuo, neišeinantis iš būsto.

 

Birželio mėnesį Kaune ligoninėje buvo gydomi 3 asmenys, galimai erkiniu encefalitu užsikrėtę vartodami nepasterizuotą ožkų pieną. Ožkos pieno produktai buvo perkami iš Lazdijų rajono ūkininko.

 

Tuo pat metu Molėtų rajone erkiniu encefalitu susirgo 3 vieno kaimo gyventojai ir 1 asmuo, atvykdavęs į svečius. Epidemiologinio tyrimo metu išaiškinta, kad visi jie vartojo termiškai neapdorotą tos pačios ožkos ir karvės pieną. Manoma, kad susirgimai galėjo išplisti vartojant erkinio encefalito virusu užkrėstą pieną.

 

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro specialistai dar kartą primena, vartoti tik pasterizuotą arba virintą karvių, ožkų pieną ar jo produktus.

 

www.ulac.lt