Daugėja asmenų, nukentėjusių nuo gyvūnų apkandžiojimų

Daugėja asmenų, nukentėjusių nuo gyvūnų apkandžiojimų

03. Jun 2013, 00:00 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

 

Panevėžio visuomenės sveikatos centro specialistai pastebi, kad kiekvienais metais padaugėja asmenų, nukentėjusių nuo įvairių gyvūnų apkandžiojimų.

 

Centro duomenimis, per 1-ąjį šių metų ketvirtį dėl įvairių gyvūnų įkandimų, apseilėjimų, įdrėskimų ar kitokio kontakto su gyvūnais medicinos pagalbos kreipėsi 44 Panevėžio apskrities gyventojai, o vien balandžio mėnesį - 23.

 

2012 m. Panevėžio apskrityje medicinos pagalbos kreipėsi 499 asmenys, nukentėję nuo įvairių laukinių ir naminių gyvūnų. Per pastarąjį dešimtmetį (2002-2012 m.) daugiausia į medikus kreipėsi 2005 m. (964 asmenys).

 

Praėjusiais metais nuo įvairių gyvūnų daugiausiai nukentėjo suaugę žmonės nei vaikai (atitinkamai 371 ir 128 asmenys). Beveik 78 proc. asmenų nukentėjo nuo šunų, kita dalis - nuo kačių.

 

Kiekvienais metais registruojama atvejų, kai į asmens sveikatos priežiūros įstaigas kreipiasi nukentėję nuo naminių bei laukinių gyvūnų.

 

Visiems nukentėjusiems buvo laiku suteikta medicininė pagalba ir, prireikus, skirta pasiutligės imunoprofilaktika. 

 

Primename, kad pasiutligė yra ūmi, mirtina virusinė užkrečiamoji liga, kuri sukelia galvos ir stuburo smegenų uždegimą. Žmonės pasiutlige užsikrečia, kai juos apseilėja, įdreskia, įkanda sergantis naminis ar laukinis gyvūnas ir su gyvūno seilėmis pasiutligės virusas patenka į žaizdą.

 

Pavojingesni įkandimai į nuogą kūną, negu per rūbus. Labai pavojinga, kai pasiutę laukiniai gyvūnai giliai sukandžioja žmogui veidą, jam būdingas trumpesnis inkubacinis periodas ir didesnis pavojus susirgti pasiutlige. Rečiau žmogus užsikrečia pasiutusio gyvūno seilėms patekus į odos įbrėžimus, jungines ir gleivines.

 

Patarimai:

 

Asmenims, nukentėjusiems nuo įvairių gyvūnų apkandžiojimų, įdrėskimų ar apseilėjimų, Centro specialistai rekomenduoja sužeistą vietą nuplauti vandeniu su muilu ir dezinfekuoti bei kuo greičiau kreiptis į asmens sveikatos priežiūros įstaigą.

 

Gydytojas, įvertinęs galimą riziką užsikrėsti pasiutlige, paskirs atitinkamą gydymą. Skiepai – vienintelis pasiutligės profilaktikos būdas, kai apkandžioja sergantis ar nežinomas gyvūnas.