Darbdavys neduoda šeimadienio: ką daryti? Teisininko konsultacija

Darbdavys neduoda šeimadienio: ką daryti? Teisininko konsultacija

20. Jan 2014, 15:58 Goda_Mamyciuklubas.lt Goda_Mamyciuklubas.lt

"Ką daryti jeigu darbdavys nenori išleisti į man priklausantį mamadienį ar tėvadienį?" - tokį trumpą klausimą gavome iš mamos Linos. Problemą komentuoja Advokatų profesinės bendrijos ADLEX advokato padėjėjas Paulius Putrimas.

Buitiškai vadinami „mamadieniai“ ir „tėvadieniai“ yra Lietuvos Respublikos darbo kodekso (toliau – DK) 214 straipsnio 1 dalyje įtvirtinta lengvata asmenims, kurie:

  1. augina du vaikus iki dvylikos metų;
  2. augina neįgalų vaiką iki aštuoniolikos metų.
  3. augina tris ir daugiau vaikų iki dvylikos metų;

Jeigu asmuo (tėvas ir/ar motina) atitinka a) arba b) kriterijų, jis turi teisę į vieną iš šių lengvatų:

  1. papildomą poilsio dieną per mėnesį; 
  2. dvejomis valandomis per savaitę sutrumpintą darbo laiką.

Jeigu asmuo (tėvas ir/ar motina) atitinka c) kriterijų, jis turi teisę į vieną iš šių lengvatų:

  1. papildomas dvi poilsio dienas per mėnesį; 
  2. keturiomis valandomis per savaitę sutrumpintą darbo laiką.

Kurią lengvatą pasirinkti (papildomą poilsio dieną ar sutrumpintą darbo laiką), yra darbuotojo pasirinkimo teisė. 

Sprendžiant iš pateikto klausimo, yra siekiama pasinaudoti laisva poilsio diena. Iš pateikto klausimo nėra aišku, ar darbdavys visiškai atsisako suteikti „mamadienį“ ar „tėvadienį“, ar tiesiog nenori išleisti konkrečią darbuotojo prašomą dieną.

Būtina pabrėžti, kad „mamadienis“ ir „tėvadienis“ yra absoliuti darbuotojo teisė, tačiau darbuotojas nėra laisvas ja pasinaudoti kada panorėjęs – laisvą dieną darbuotojas turi suderinti su darbdaviu. 

Lygiai taip pat kaip ir įprastų atostogų atveju, laisvadienis yra darbuotojo ir darbdavio susitarimo reikalas. Darbdavys negali nepagrįstai atsisakyti suteikti laisvadienio konkrečią dieną, tačiau jei yra pateisinamų priežasčių (pavyzdžiui, tą dieną itin daug darbuotojų atostogauja ir nėra kam pakeisti, tą dieną reikia įgyvendinti itin svarbų užsakymą ir pan.), tuomet atsisakymas gali būti pagrįstas.

 Darbuotojui, siekiančiam gauti priklausantį laisvadienį, siūlytina darbdaviui pateikti prašymą dėl laisvadienio suteikimo Darbo kodekso 214 straipsnio 1 dalies pagrindu. Tokiame prašyme derėtų:

  • nurodyti dieną, kurią darbuotojas nori gauti laisvą (jei tinka keli variantai, tai nurodyti visus tinkamus);
  • paprašyti darbdavio nurodyti priežastis, jei nurodytomis dienomis negali suteikti laisvadienio;
  • paprašyti nurodyti dienas, kuriomis laisvadienis gali būti suteiktas,  jei darbuotojo nurodytomis dienomis darbdavys negali to padaryti.

Tuo atveju, jei į tokį prašymą darbdavys nereaguoja, nepagrįstai atsisako suteikti, ar pan., tai darbdavys elgiasi neteisėtai ir jūs galite ginti savo teises teisės aktų nustatyta tvarka, kreipiantis į Darbo ginčų komisiją. Kilus panašiems klausimams siūlytina paskambinti į Valstybinę darbo inspekcija nemokamu konsultacijų telefonu: (85) 213 9772.