Autizmo sutrikimą turintiems vaikams - naujos paslaugos Kaune

Autizmo sutrikimą turintiems vaikams - naujos paslaugos Kaune

08. Jul 2013, 07:00 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

Lietuvos sveikatos mokslų universiteto (LSMU) ligoninės Kauno klinikų filialas Vaikų reabilitacijos ligoninė „Lopšelis“ nuo rugsėjo 1 d. pradės teikti naujas paslaugas.

Nuo rudens „Lopšelyje“ bus atidarytas socialinės globos centras vaikams, kuriems nustatyta autizmo diagnozė. Pasak įstaigos direktorės dr. Audronės Prasauskienės, autizmas ir autizmo spektro sutrikimai tampa visuomenės sveikatos problema ne tik pas mus. 1 proc. JAV ir Jungtinės Karalystės gyventojų turi autizmo sutrikimo apraiškų. Autizmo diagnozė galėtų būti nustatyta beveik 5 mln. Europos Sąjungos gyventojų.

 „Autizmas yra dažnesnė problema, nei vaikų vėžys, diabetas ar AIDS. Kasmet Lietuvoje gimsta apie 350 vaikų, turinčių autizmo požymių“, – kalbėjo dr. A. Prasauskienė.

Cituodama Autizmu sergančių žmonių teisių chartiją, dr. A. Prasauskienė pabrėžė jų teisę savarankiškai gyventi visavertį gyvenimą pagal savo galimybes ir gauti tinkamą lavinimą.

Naujajame centre vaikai bus mokomi pagal vieną pagrindinių plačiai taikomų autistų ugdymo metodų – TEACCH (angl. Treatment and Education of Autistic and related Communication Handicapped Children) metodiką. TEACCH metodas padeda ugdyti socialinius įgūdžius ir tarnauja kaip komunikacijos priemonė autizmo sutrikimą turintiems asmenims.

„Tikimės, kad naujoji mūsų veikla prisidės prie galimybių geriau integruoti tokius vaikus į mokymo įstaigas ir apskritai – paruošti gyvenimui, – sakė direktorė. – Autizmas yra didelė ir opi problema. Mes susiduriame su šia liga sergančiais vaikais ir manome, kad šie vaikai ir jų tėvai verti, jog kažkas jais pasirūpintų. Nutarėme pradėti nuo savęs. Šiose patalpose nuo rudens veiks viena grupė, skirta tokiems ikimokyklinio amžiaus vaikams. Ją lankys 5 vaikai. Jei viskas seksis gerai, vėliau pradės veikti dar viena grupė, skirta taip pat 5 vaikams.“

Direktorė įvardijo problemą: šios paslaugos niekas nefinansuoja – tėvai už ją turės mokėti patys. Įkainiai dar derinami, bet manoma, kad vaikui viena diena centre kainuos 65 litus.

Pastaruoju metu pastebimas judėjimas darželiuose, kuriant grupes vaikams, sergantiems autizmu, bet alternatyvų dar nėra, nes paprasčiausiai – Lietuvos specialistai dar neturi tokių žinių bei įgūdžių.