Ar stebėjote saulės užtemimą?

20. Mar 2015, 11:21 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Šiandien, kovo 20 dieną, pavasario lygiadienio išvakarėse, galima stebėti didžiausią per pastaruosius 16 metų Lietuvoje matomą dalinį Saulės užtemimas. Tuomet Mėnulis uždengs apie 70–80 proc. Saulės disko.

Tam tikroje žemės srityje tuo pat metu bus matomas visiškasis Saulės užtemimas, kuomet Saulė 2 minutėms ir 47 sekundėms užtems visiškai. Visiškas užtemimas bus matomas Atlanto vandenyno dalyje, apie 500 k,. į rytus nuo Kanadai priklausančio Labradoro pusiasalio ir apie 500 km. į pietus nuo Grenlandijos pietinės pakrantės, Danijos Farerų salose ir Norvegijos Špitcbergeno saloje. Dalinį Saulės užtemimą taipogi matys visa Europa, dalis Artimųjų Rytų, Šiaurės Afrikos bei Šiaurės Kinijos.

Vilniuje dalinis užtemimas prasidėjo 10.55 val., o 12.04 val. pasieks didžiausią fazę. Tuo metu Mėnulis užstos apie 73 proc. Saulės disko. Dalinis užtemimas baigsis 13 val. 14 min.

Klaipėdoje Saulės užtemimas prasidės ir baigsis kiek anksčiau – atitinkamai 10.51 val. ir 13.10 val., o užtemimo dydis bus beveik 78 proc.

Kovo 20-osios reginys yra paskutinis visiškas Saulės užtemimas Europoje iki pat 2026 metų rugpjūčio 12 dienos.  Na, o visiškas Saulės užtemimas Lietuvoje buvo matomas 1954 metais.

Kaip stebėti?

Saulės užtemimą stebėti galimaper specialius filtrus arba akinius. Tiesiogiai žiūrėti į Saulę jokiu būdu nepatariama, nes galima susigadinti regėjimą. Jei specialaus filtro neturite galima pasinaudoti ir apšviesta negatyvinė fotojuosta . Dar geriau tai daryti naudojantis savadarbe kamerą obskurą. Storesnio popieriaus lape pradurkite nedidelę skylutę ir nukreipkite popieriaus plokštuma į Saulę. Už šio lapo su skylute pasistatykite kitą popieriaus lapą, ant kurio suprojektsite Saulės vaizdą. Kad stebimas Saulės vaizdas būtų didesnis, ekrano lapą reikia patraukti kiek toliau nuo lapo su skylute.

Tie kas dėl kokių nors priežasčių tiesiogiai stebėti šio užtemimo negali, arba nori pamatyti kaip atrodo visiška Saulės užtemimo fazė, gali stebėti užtemimo transliaciją internetu

Tiesioginė Saulės užtemimo Vilniuje transliacija: