Kada renkatės su šeima prie Kūčių stalo?

Kada renkatės su šeima prie Kūčių stalo?

23. Dec 2016, 16:51 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

Rytoj - Kūčios, kuri tikintiesiems – paskutinė Advento diena ir Šv. Kalėdų – kūdikėlio Jėzaus gimimo išvakarės.

Kūčios – ir šeimos šventė, kai susirenka visi artimieji net ir iš atokiausių vietovių. Tai šventa šeimos apeiga, sustiprinanti šiltus šeimyninius ryšius. Jeigu tais metais kuris šeimos narys yra miręs arba negali dėl rimtų priežasčių vakarienėje dalyvauti, paliekama tuščia vieta prie stalo. Ant mirusiojo šeimos nario lėkštės per vakarienę uždegama maža žvakelė. Tikima, kad mirusiojo vėlė dalyvauja Kūčiose kartu su visais.

Kūčių dieną sutvarkomi ir papuošiami namai, kūrenamos pirtys, kad visa šeima nusipraustų ir apsirengtų švariais rūbais. Sutvarkomi ir gerai pašeriami gyvuliai, gaminami šventiniai Kūčių patiekalai. Kadangi iki Kalėdų – pasninkas, valgiai gaminami iš daržovių, vaisių, žuvies.

Prieš vakarienę pasimeldžiama. Ypatingą reikšmę turi kalėdaitis (plotkelis), kuriuo dalinasi visa šeimyna. Sakoma, kad metai būtų turtingi, ant stalo turi būti ne mažiau 12 patiekalų ir visų jų reikia paragauti.

O štai kokių Kūčių burtus ir papročius žino Mamyčių klubui mamos:

1.Mūsų namuose visada Kūčių stalas padengtas balta staltiese, po kuria yra padėta šieno.

2.Prieš pradedant vakarieniauti, vyriausias šeimos narys arba tėtis (ar šeimos galva) sukalba maldą.

Plotkeles paima kiekvienas šeimos narys ir vienas kitam duoda atsilaužti nuo savo plotkelės po gabalėlį. Visad kiekvienas apžiūrime, kokį simbolį atsilaužėme, pagal tai sprendžiame, kokie kiti metai bus (pvz. atsilaužti augalo šakelę reiškia, jog metai bus derlingi – kuo derlingi, tai jau nuo fantazijos priklauso. Aš visad noriu atsilaužti kokį piešinuką, kad saulė papultų).

Viena plotkelė visada būna padėta į tuščią lėkštutę iškeliavusiems Anapilin pasivaišinti.

3.Šeimos vyriausias asmuo arba mama paima duonos gabalėlį ir visiem padalina po gabalėlį. Tai reiškia, kad metai būtų sotūs, kad netrūktų maisto ir kad visi vienas su kitu nepamirštų savo kąsniu pasidalinti.

4. Tada paimamas obuolys, vėl visiems jo padalinama po skiltelę – kad metai derlingi būtų

5.Geriamas spanguolių kisielius, kad metai netroškūs būtų.

6.O vėliau ragaujame 12 patiekalų.

Po Kūčių vakarienės prasideda burtai:

*Traukiame šiaudus iš po staltiesės. Jei ištrauki ilgą, gražų šiaudą – bus gražūs metai. Jei ištrauki tokį „nupiepusį“– metai ne kokie bus. Būna, ištrauki šiaudą tokį labai gražų, visas aplipęs žolelėmis – reiškia, kad metai ir turtingi, ir sveikatingi bus tam žmogui.

*Tada žiūrime, ar poringi metai bus. Imame po sauja kūčiukų ar riešutų, ar grūdų ir skaičiuojame, ar porinis skaičius. Jei porinis, tie metai bus poringi.

*Lydome vašką šaukšte, pilame į šaltą vandenį ir stebime figūras, kokios pasidaro iš to vaško. Pagal tai vėl spėjama, ką atneš kiti metai. Pamenu, man vienais metais išsilydė leliukas suvystytas, na ir tikrai tais metais vaikiukas namuose atsirado!

*Tada šlepetę ar batą nuspiri nuo kojos, atsistojus prieš lauko duris. Jei bato nosis nusisukusi į lauko duris, o ne į namus – pakeisi namus tais metais (gal nutekėsi kitur, gal išsikraustysi ar pan) O jei nosis atsisukusi į namų pusę, reiškia dar gyvenamos vietos nepakeisi.

*Burtai, parodantys, su kokiu berneliu ar kokia mergele liksi kitais metais. Reikia ant lapelių užrašyti vardus (pvz. vaikinų, kurie tau simpatizuoja ar tau jie patinka) ir vieną lapelį tuščią palikti. Šiuos lapukus suvyniojus reikia pakišti po pagalve einant miegoti ir ryte, vos tik atsikėlus, ištraukti vieną ir pažiūrėti, su kuo ateinančiais metais būsi. Jei tuščią lapelį be vardo ištrauki, vadinasi, dar nepažįsti to žmogaus, su kuriuo draugausi.

Dar šiek tiek apie BURTUS - gal jie tikrai gali atnešti sėkmę...

Meilės paieškos

Išbėk į kiemą, užsimerkusi paimk glėbį pagalių, po to parsinešusi namo suskaičiuok. Jei porinis pagalių kiekis – ištekėsi, ir priešingai.

Kūčių vakarą po vaišių, jei esi drąsus/-i, ilgai žiūrėk į veidrodį. Jame gali pamatyti savo ateitį. Jei išvysi karstą – greitai mirsi, jei merginą/vaikiną – susirasi draugą/-ę;

Įsipilk į dubenį vandens ir suk jį tol, kol atsiras verpetas. Tada įmesk du angliukus. Jei vanduo juos suneš į krūvą – ištekėsi/susirasi draugą/-ę, jei ne – liksi vienas/-a;

Kūčių vakarą išeik į lauką ir klausykis. Kurioje pusėje išgirsi šunį lojant, toje ir tavo būsimasis.

Savąjį ar savąją galima pamatyti sapne, tik su sąlyga, kad pavalgius Kūčias ir visiems namiškiams sugulus, pasidarysi tokį mišinį: antpirštis druskos, antpirštis miltų, antpirštis pipirų, antpirštis cukraus ir vandens. Tada visa tai suvalgyk ir atsigulk prie durų slenksčio. Kas prisisapnuos, už to/tos ir ištekėsi/vesi.

Gyvenimo trukmės matavimas

Ilgiausiai valgęs Kūčias – ilgiausiai gyvens. Užtai kas pirmas Kūčias pavalgys, tam kitais metais darbai puikiai seksis.

Jeigu Kūčių naktį dangus giedras, žvaigždėtas – bus geri metai.

Valgant arba pavalgius, dešine ranka ištrauk iš po staltiesės vieną šiaudą. Ilgas šiaudas reiškia laimingą, ilgą gyvenimą, sulūžęs, sutrupėjęs, susirangęs, kreivas, plonas – varganą. Storas, šakotas šiaudas – turtas. Jei ištekėjusi moteris ištraukia šiaudelį, kurio vidurys sustorėjęs, tai ateinančiais metais susilauks vaikelio.

Susėdę prie Kūčių stalo atidžiai apžiūrėkite sienas, ant kurių krinta valgančiųjų šešėliai. Jeigu šešėlis atrodo didelis, stambus, apimąs visą žmogų, tai tie metai bus geri, nekamuos ligos, viskas gerai klosis. Jei šešėlis be galvos – ištiks skaudi nelaimė; jei plonas, neaiškus, virpantis – tam bus sunkūs metai.

Sėkmė ir turtai

Per Kūčias pasidėk po pagalve – dvilypį lazdyno riešutą. Kalėdų rytą įsidėk jį į piniginę ir joje visada bus pinigų;

Sveikatą ir turtus užsitikrinsi Kūčių naktį išsimaudęs šaltoje vonioje, į kurią turėtų būti įmesta aukso ar sidabro monetų. Beje, šią visą dieną, o ypač per Kūčių vakarienę, rekomenduojama kišenėje turėti smulkių pinigų – kad kitais metais nekamuotų finansinės problemos;

Pasibaigus Kūčių vakarienei, mama paima kviečių saują ir beria grūdus vaikams ant galvų – kuris iš jų daugiau grūdų sugaus, tas turtingiau gyvens.

Šiltų ir ramių Kūčių bei linksmų artėjančių Šv. Kalėdų!

LePukuota LePukuota 23. Dec 2016, 16:26

👍 Su artėjančiomis šventėmis!