Ar nebepirkti lietuviškos produkcijos?

Ar nebepirkti lietuviškos produkcijos?

13. Jun 2011, 00:00


Agurkų karštligė Europoje slūgsta, tačiau Lietuvoje pasklido žinia apie kiaulių marą. Ar verta pulti į paniką, ar geriau nekreipti dėmesio?

 

Europos Komisija atšaukė du skubiuosius pranešimus apie nesaugų maistą, nes tyrimais nepatvirtinta, kad agurkuose rasta bakterijų Escherichia coli, sukėlusių ligų protrūkį.

 

Dar nesibaigus nerimui dėl minėtų bakterijų, Lietuvoje pasklido žinia apie klasikinio kiaulių maro protrūkį, sukeltą viruso, Jonavos rajone. Viruso rūšis – ta pati, kuri buvo užfiksuota 2009 m. Panevėžio rajono fermoje. Maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus Jono Miliaus teigimu, kiaulių maro bakterijos yra visiškai nepavojingos žmogui.

 

Kaip "Savaitės" žurnalistams sakė Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Veterinarijos sanitarijos ir maisto skyriaus vedėjas Deividas Kliučinskas, Europos teisės aktuose dėl maisto saugos yra įtvirtintas labai svarbus principas – atsargumas. Dėl to į tokius pranešimus nereikėtų reaguoti pasyviai, nors iš pradžių paskelbtos žinios apie užkrėstas ispaniškas daržoves ir pasirodė netikslios – juk kiekvienas atvejis yra skirtingas.

 

Ar verta nepirkti ir lietuviškos produkcijos?

 

– Budrumas negali būti atšauktas. Tačiau Lietuvoje į šį dalyką turėtume žiūrėti ramiau, nes visi tie žmonės yra apsikrėtę Vokietijoje, net kitose šalyse susirgę asmenys yra lankęsi minėtoje valstybėje. Mūsų nuomone, tai – lokalus reiškinys: kažkas yra nutikę pačioje Vokietijoje. Ispanijoje užfiksuotas tik vienas šios ligos atvejis, bet ir tas yra susijęs su Vokietija.

 

–Reikia vadovautis išankstine nuostata, kad ant prekystalių atsidūręs maistas yra saugus. Tačiau normaliomis aplinkybėmis maistas, patenkantis į Lietuvą iš Sąjungos šalių, prie sienos nėra tikrinamas?

 

–Taip, maisto produktai, patenkantys iš Europos Sąjungos šalių, Lietuvoje nėra tikrinami. Maistas iš trečiųjų šalių tikrinamas nuolatos. Yra patvirtintos nuolatinės stebėsenos programos, sakykim, dėl pesticidų likučių maisto produktuose.

 

– Iš kur į Lietuvą atkeliauja daugiausia nesaugaus maisto? Kuo jis būna nesaugus – dėl bakteriologinio užterštumo, netinkamų laikymo sąlygų, per daug trąšų?

 

– Pasitaiko visko: ir maisto, laikyto šaldikliuose, kurie yra neleidžiami tam tikriems produktams, ir neatitinkančių lietuviško standarto aukščiausios rūšies dešrelių, ir mineralinio vandens, neatitinkančio Lietuvos higienos normos. Darome tikrai didelį darbą, kad vartotojus pasiekiantis maistas būtų saugus. Žinoma, žmonės taip pat turėtų būti budrūs. <...>

 

www.delfi.lt


Ar jūs susimąstote, pirkti ar ne agurkus ar kiaulieną iš parduotuvės?

 

13. Jun 2011, 20:02

na ka gaunam is kaimuko tai is parduotuves neperkam😀

13. Jun 2011, 12:34

Mes kadangi savo daržo neturime, tai perkame LT ūkininkų produkciją, o ką daryti, taip norisi žalumos ir skonis visai kitas nei ispaniškų, itališkų ir kitokių atvežtinių, kurių visada vengėme...

laurora laurora 13. Jun 2011, 10:01

agurkus mes perkam (o jau pigus kokie). kitas darzoves (bulves, morkas) atsivezam is kaimo, tevai sode turi svogunu, ridikeliu, salotu... o mesos dabar irgi daug turim is kaimo.

13. Jun 2011, 08:55

Neperkame, jau savam šiltnamyje yra žalumynų, salotų ir agurkėlių, o pomidorų dar laukiame 😀
Bet kavinėj buvome tai šiek tiek dvejojau ar verta valgyti kas patiekta . . .

13. Jun 2011, 00:38

Kuo toliau tuo vis labiau kirba mintis, kad saugus busi, kad valgai sveika maista, busi tik tada, jei pats viska auginsies...