3 ekspertų patarimai, kaip laimingai „išgyventi“ Kalėdas

3 ekspertų patarimai, kaip laimingai „išgyventi“ Kalėdas

30. Nov 2018, 09:28 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Šv. Kalėdos – bene laukiamiausia metų šventė, tačiau pasiruošimas jai reikalauja nemažai laiko ir pastangų. Nerimas dėl padidėjusio tempo darbuose, išaugusių išlaidų ir dovanų paieškų mus kaip reikiant išsekina. Norime tobulos šventės, o vietoje to dažnai pasitinkame ją išvargę ir suirzę. Neretai viską vainikuoja dar ir barniai šventinę dieną. Tad ekspertai, ne tik atsako į klausimą, kaip „išgyventi“ Kalėdas, bet ir dalinasi trimis praktiniais patarimais, kaip pasitikti jas džiugiai ir taikiai. 

Šiandieniniame pasaulyje ir taip patiriame nemažai įtampos, tad žiemos šventės – metas, kai galime leisti sau atitrūkti nuo darbų, atsipūsti ir pabūti su artimaisiais. Ruošdamiesi joms iš anksto ir palaipsniui, neišsikeldami sau nepamatuotai didelių lūkesčių ir nesistengdami sukurti tobulo kalėdinio atviruko ne tik pasitiksime jas ramesni ir laimingesni, bet tai bus proga atsipūsti prieš prasidedant naujiems metams.

Kalėdos, kaip iš atviruko: ar tikrai tokių reikia?

Psichologė Inga Būdvytytė pastebi, kad didžiausia įtampa kyla dėl to, jog žmonės įsivaizduoja privalantys padaryti įspūdį kitiems. Užuot susikūrę sau mielą šventę, pasiduodame kitų nuomonei ir bandome tilpti į nežinia kieno nustatytus „tobulų Kalėdų“ standartus, taip užsikraudami nereikalingą naštą.

Rudenį įmonės „Lidl Lietuva“ užsakymu tyrimų bendrovės „Spinter tyrimai“ atliktas tyrimas parodė, kad didžiajai daliai apklaustųjų (62 proc.) idealios Kalėdos – ramus laikas su artimaisiais besimėgaujant gardžiomis vaišėmis. Taigi, panašu, kad idealiai šventei susikurti reikia visai nedaug.

„Problemas dažnai susikuriame patys, pamiršdami švenčių esmę – bendrystę ir buvimą kartu su artimaisiais. Todėl pirmiausia raginu ramiai įsivertinti savo prioritetus ir vertybes: norite jaukiai ir kokybiškai praleisti laiką su šeima ar surengti Kalėdas, pretenduojančias į žurnalų viršelius?“, - retoriškai klausia I. Būdvytytė. 

Po truputį ruoštis galime jau šiandien

Kalėdiniu laikotarpiu, beveik pusei apklaustųjų (45 proc.) daugiausiai nerimo kelia laukiančios išlaidos dovanoms, o trečdaliui – išlaidos šventiniam stalui. „Lidl Lietuva“ pardavimų skatinimo departamento vadovė Ilona Čiužienė teigia, kad tam, jog dėl šių priežasčių kylantis nerimas būtų kiek įmanoma sumažintas, prekybos centrai sudaro galimybes Kalėdoms pradėti ruoštis gerokai iš anksto – jau nuo lapkričio.

„Tai suteikia galimybę pirkėjams planuoti savo meniu, susipirkti ilgai negendančius produktus bei dovanas artimiesiems palaipsniui ir iš anksto, nepasiliekant visų išlaidų paskutinei minutei. Dienomis prieš šventes beliks tik nurimti ir neskubant pakuoti dovanas“, - sako I. Čiužienė.

Jai antrina ir psichologė dar kartą primindama, jog, jei norime šventes pasitikti nepavargę ir ramūs – reikėtų pasistengti planuoti: „Sudarykite pirkinių sąrašą, susiplanuokite, kiek ir kam galite išleisti – kokią pinigų sumą skirsite dovanoms ar Kalėdiniam stalui. Ką galima, įsigykite jau dabar, kad paskutinę minutę nereikėtų karštligiškai lakstyti po parduotuves, nežinant, ko griebtis“.

Pasidalinkite darbais su artimaisiais

Per Kalėdas artimieji vieni kitus nori matyti pailsėjusius ir laimingus, tad verta išnaudoti visas galimybes, kurios palengvintų šventinės ruošos procesą. Jei kažko nespėjame ar pastebėjome, kad ant savo pečių užsikrovėme per daug atsakomybių – paprašykime artimųjų pagalbos. Net jei vaišių stalo ruošimas nekelia malonumo arba tiesiog pritrūkstame tam laiko – kodėl tiesiog nepasirūpinus jau paruoštais gardėsiais iš prekybos centro?

 „Požiūris į šventę yra susijęs su kiekvieno asmenine patirtimi, šeimos tradicijomis ir vertybėmis bei kiek Kalėdos buvo svarbios nuo mažų dienų, tad neskubėkite artimiesiems primesti savų taisyklių. Verčiau susėskite ir pasikalbėkite, kokių švenčių norite, ir kaip visi galite prie to prisidėti. Juk artimųjų bendrumas svarbus ne tik Kalėdų rytą, bet ir jam ruošiantis“, - mano psichologė.