11 delfinų į Lietuvos delfinariumą gali ir negrįžti

11 delfinų į Lietuvos delfinariumą gali ir negrįžti

24. Jun 2011, 07:00

 

Aiškėja, kad perdavusi gyvūnus Lietuva gali būti pažeidusi tarptautinius šalių susitarimus. Tuo pasinaudoję gyvūnų globėjai siekia paleisti delfinus į laisvę.

 

Kaip praneša gyvūnų gerovės tarnyba „Pifas“, Graikijos valdžia padavė „Attikos” parką į teismą, konfiskavo visus 11 laikinai globai atiduotų Lietuvos delfinų ir skyrė 1,5 mln. eurų baudą. „Attika” parkas šį sprendimą apskundė teismui.

 

Kol vyksta teisminiai procesai, o Graikija nežino ką daryti su Lietuvos „nelegalais“, Klaipėdoje įsikūręs delfinariumas, anot gyvūnų mylėtojų, neturi galimybės ir tinkamų sąlygų priimti atgal savo delfinų.

 

„Pifas“ direktorė Brigita Kymantaitė aiškina, kad pasibaigus teisminiams procesams teismas konfiskuos delfinus iš „Attika“ parko ir jie oficialiai taps Graikijos nuosavybe.

 

„Pagal tarptautinę konvenciją Graikija turėtų teisę tartis su Lietuvos atsakinga institucija dėl delfinų grąžinimo Lietuvai. Tačiau Graikija turi ir kitą galimybę – perduoti konfiskuotus delfinus gyvūnų apsaugos organizacijai ar į kitą vietą, kurią Graikija laikytų tinkama šių gyvūnų gerovei užtikrinti“, - sako B. Kymantaitė.

 

Ji žada siekti, kad delfinai nebūtų grąžinti Lietuvos delfinariumui, bet paleisti į laisvę. Kaip lrt.lt sakė Lietuvos Jūrų muziejaus ryšių su visuomene skyriaus vedėja Nika Puteikienė, Lietuvos jūrų muziejui buvo išduotas leidimas delfinus išvežti į Graikiją.

 

„Jį išdavė Aplinkos apsaugos agentūra, kuri atstovauja tarptautinei konvencijai, reglamentuojančiai retų ir nykstančių gyvūnų rūšių judėjimą tarp valstybių sienų. Kokių dokumentų jie prašė, tokius mes pateikėm, viskas buvo gerai. Nebuvo jokių pastabų ar pretenzijų“, – sako N. Puteikienė.

 

Anot jos, jei yra kažkoks teisinis nesusikalbėjimas tarp Aplinkos apsaugos agentūros ir atitinkamos institucijos Graikijoje, tai Lietuvos jūrų muziejus su tuo nesusijęs. „Mes gavome valstybinės įstaigos leidimą išvežti delfinus. Mes juos išvežėme, mes padarėme viską, kas nuo mūsų priklauso“, – sako Lietuvos Jūrų muziejaus ryšių su visuomene skyriaus vedėja.

 

www.lrt.lt

 

24. Jun 2011, 17:40

nu jau tikrai gaila ,kažkokia nesąmonė,

24. Jun 2011, 16:35

tikrai, kad gaila delfinų...

24. Jun 2011, 11:55

Nesąmonė absuliuti . . .jei viskas buvo legalu, dokumentai, leidimai, tai kas netiko ? Nesąmonė . . .

24. Jun 2011, 11:24

Kai vakar isgirdau per zinias negalejau patiketi, kad gali buti tokiu dalyku. Sitiek darbo, pastangu ir meiles investuota i siuos gyvunus, o dabar jie yra nelegalai. Mano manymu cia institucijos tarpusavyje nesusisnekejo, todel ir gavosi tokia situacija

24. Jun 2011, 10:45

dievinu situs gyvunus ir gaila jei nebegalesim atgauti ju 😥

24. Jun 2011, 10:42

Liūdna situacija...bet gal dar sugrįš mūsų delfinai namo...

24. Jun 2011, 10:12

nu sakes ,paleis i laisve mat... kazin kaip jie isgyvens ??? tiek darbo i juos ideta,mokant ir treniruojant 🤓| bus labai gaila,jei per kelis popiergalius neteksim delfinu 😕