„Padovanok vaikui vasarą“ – šiemet dar daugiau įdomiausių veiklų

„Padovanok vaikui vasarą“ – šiemet dar daugiau įdomiausių veiklų

29. Jun 2017, 09:23 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

Lietuvos Respublikos Prezidentės Dalios Grybauskaitės inicijuotos nacionalinės socialinio saugumo kampanijos „Už saugią Lietuvą“ iniciatyva „Padovanok vaikui vasarą“ įgauna pagreitį ir toliau visus aktyviai kviečia prisidėti dovanojant turiningas vasaros atostogas sunkumus patiriantiems vaikams.

Šiemet prie iniciatyvos ir vėl prisijungė Lietuvos mokinių neformaliojo švietimo centras su akcija „Atverk duris vasarai“. Daugiau kaip 200 įvairių įstaigų – mokyklų, profesinio rengimo centrų, bibliotekų – per mokinių atostogas siūlys nemokamus užsiėmimus vaikams.

Vaikų laukia dar daugiau įvairiausios veiklos, tinkančios skirtingo amžiaus ir poreikių mokiniams visoje Lietuvoje. Jeruzalės darbo rinkos mokymo centras kvies į mobiliąją laboratoriją-infomobilį, kuriame bus rengiami interaktyvūs užsiėmimai inžinerinių mokslų temomis, profesinio orientavimo programa. Vilniuje, Lietuvos aklųjų bibliotekoje, vaikai kurs atvirukus nematančiam draugui, vyks edukacinis užsiėmimas, supažindinantis su Brailio raštu, vaikai galės dalyvauti Vilniaus senamiesčio agentūros organizuojamose paskaitose ir ekskursijose po sostinę arba Vilniaus policijos klubo siūlomose keramikos dirbtuvėse. Panevėžyje ekstremalesnių potyrių mėgėjų laukia Stetiškių aerodromas, o modernaus muzikinio ugdymo mokykla „Conmusica“ kviečia nemokamai mokytis groti saksofonu, gitara ir kitais instrumentais. Molėtų pradinukams, mylintiems gyvūnus, miesto švietimo centre veiks programa, mokanti saugiai susidraugauti su šunimis. Alytiškiai mokiniai Profesinio rengimo centre specialiai jiems įkurtoje virėjų laboratorijoje mokysis gaminti sveikuoliškus kokteilius, kepti meduolius, o Alytaus apskrities moterų futbolo klubas savo aikštyne lauks šią sporto šaką mėgstančių vaikų.

Daugiausia atvirų edukacinių erdvių veiks Šiaulių rajono, Alytaus ir Kauno miestų, Kėdainių rajono, Panevėžio rajono, Vilniaus miesto, Mažeikių, Jurbarko, Šakių rajonų savivaldybėse. Visi renginiai skelbiami Lietuvos mokinių neformaliojo švietimo centro edukacinių erdvių žemėlapyje http://www.lmnsc.lt/atviros_edukacines_erdves/?m=1, o iki liepos 1 dienos dar galima užregistruoti savo edukacinę erdvę Lietuvos mokinių neformaliojo švietimo centro interneto svetainėje www.lmnsc.lt/vasara.

Į šalies vadovės kvietimą padovanoti turiningą laisvalaikį vaikams atsiliepė ir projektas „Keliaujančios architektūros dirbtuvės“. Jau 4 kartą vasaros atostogų metu vykstantis projektas skatina vaikus ir jaunimą būti aktyviais savo aplinkos kūrėjais, stiprinti bendruomeninę veiklą ir pilietiškumą mažiausiuose Lietuvos miesteliuose.

Projektas siekia parodyti, kad aplinkos puoselėjimas gali būti įdomus, žaismingas ir įtraukiantis užsiėmimas, įgyvendinamas realiomis, daug materialiųjų ir žmogiškųjų išteklių nereikalaujančiomis priemonėmis. Architektų ir menininkų komandos aplankys 7 miestelius skirtinguose Lietuvos regionuose ir kiekviename surengs 5 dienų kūrybines dirbtuves vaikams ir jaunimui. Jose bus kuriami materialūs išliekamąją vertę turintys projektai viešosiose erdvėse, subursiantys visą miestelio bendruomenę.

Prie kampanijos šiemet prisijungė ir Lietuvos kaimo turizmo asociacija. Kaimo turizmo sodybos ir ūkiai iš įvairių šalies kampelių kviečia vaikus pasimėgauti kaimu - etnografinėje sodyboje duonkepėje krosnyje išsikepti duoną ar grikinę bandą, mokytis jodinėti, dalyvauti ekskursijoje po žirgyną, aplankyti bičių, vaistažolių ar galvijų ūkį. Vaikai kviečiami susipažinti su įvairiais amatais ir tradicijomis, dalyvauti Tarptautinėje meteorito dienos šventėje ar tiesiog mėgautis gamta ežero pakrantėje.

Neabejingų Lietuvos žmonių, įmonių, įstaigų ir organizacijų dėka į savo pirmąją stovyklą jau išvyko beveik 70 sunkiau besiverčiančių šeimų vaikų. Visuomenė kviečiama ir toliau aktyviai prisidėti ir visą vasarą portale www.aukok.lt vaikams iš socialinės rizikos šeimų, globos namų, vaikų dienos centrų dovanoti turiningą laisvalaikį, vasaros stovyklą, naujų įspūdžių ir savo dėmesį.