Žiūrėk, kaip aš augu: 21-22 savaitės

Žiūrėk, kaip aš augu: 21-22 savaitės

13. Oct 2012, 00:00

Būtent šiuo laikotarpiu mažylis būna baikštus svetimų žmonių atžvilgiu. Bet nėra ko nerimauti. Nepažįstamųjų baimė – visiškai normalus jausmas daugeliui vaikų.

 

Greitai pripranta prie naujų žmonių 

 

Mažyliai greitai pripranta prie naujų žmonių, jei tik jie nelabai įkyriai siūlo savo kompaniją.

 

Paprašyk savo draugų ar net senelio ir močiutės, kurių vaikas nematė savaitę, kad jie kalbėtų tyliau ir daugiau šypsotųsi kūdikiui. Jokiu būdu nereikia iškart imti vaikučio ant rankų ar įkyriai kalbinti.

 

Mama taip pat turi parodyti, kad draugauja su nepažįstamuoju ir anksčiau ar vėliau vaikučio smalsumas nugalės – jis panorės „patyrinėti“, kas tas svečias.

 

Pirmieji dantukai

 

Pirmieji dantukai gali pasirodyti artimiausiomis savaitėmis. Tačiau kai kuriems vaikučiams pirmieji dantukai pasirodo tik sulaukus metukų ar net vėliau.

 

Paprastai primieji du dantukai prasikala apatiniame žandikaulyje, o kiti du vėliau – viršuje.

 

Tėvai neretai nerimauja – kaip žinoti, kada jau kalasi dantukai? Pirmasis būdas – švariu pirštu pačiupinėti dantenas ir turite pajusti kietumą. Kai pirmasis dantukas pradeda kaltis, mažyis ima jausti skausmą ir diskomfortą.

 

O neretai pastebimi tokie dantukų dygimo simptomai:

 

-padidėjęs seilėtekis;

-kosulys;

-viduriavimas;

-dažnas pabudinėjimas naktimis;

-karščiavimas net iki 38 ir daugiau.

 

Kiekvienam vaikui simptomai skirtingi ir atsiranda kartais net gerokai anksčiau prieš dantukų dygimą (prieš 2-3 mėn.).

 

Kartais tokie simptomai kaip peršalimas, ausų infekcijos ir kiti susirgimai susiję su dantukų dygimu. Nors ne visada, tad geriau pasitarti su savo vaikų gydytoju.

 

Kaip jautiesi Tu?

 

Kaip Tu, mama, jautiesi šiomis dienomis? Užsiėmusi? Pavargusi? Kada paskutinį kartą ką nors padarei sau? Juk šiame sąmyšyje reikia rasti laiko ir sau.

 

Jei manai, kad sau pačiai nėra laiko, nes mažylis reikalauja viso tavo dėmesio, pagalvok dar sykį.

 

Tavo vaikučiui reikalinga sveika mama. Susimąstyk apie gerą petraukėlę, kad atgautum jėgas ir galėtum dažniau ir iš viso širdies šypsotis savo dukrai ar sūnui. Nesvarbu, ar  tu skaitai knygą, ar radai laiko nueiti į SPA saloną – panašūs dalykai tau reikalingi kaip oras. Tad pagalvok…