Žiūrėk, kaip aš augu: 19-20 savaitės

Žiūrėk, kaip aš augu: 19-20 savaitės

01. Oct 2012, 00:00

Ar galima išlepinti kūdikį? Ne! Nors turbūt ne kartą girdėjai apie tai. Aplinkiniai, giminės, draugai kalbės apie draudimus, pavyzdžiui, neimk ant rankų, kai verkia – išlepinsi...

 

Tačiau taip nebus! Reaguodama į vaiko verksmą, tu patenkini jo poreikį arba padedi jam jaustis saugiai. Tyrimai parodė, jog mylinčių ir globojančių tėvelių vaikai užaugo labiau savarankiškesni nei tie, kurių tėvai buvo griežti.

 

Neskubėk su papildomu maitinimu

 

Jūs sėdite prie vieno stalo su mažyliu ir jis staiga ištraukia iš tavęs lėkštę – įsideda kažką valgomo į burnytę. Jei tai kartojasi, gali būti ženklas, kad jis jau pasiruošęs primaitinimui.

 

Gydytojai rekomenduoja pradėti papildomą maitinimą nuo 4 mėnesių, jei kūdikis valgo mišinuką, ir nuo 6 mėnesių – jei maitinasi krūtimi. Tačiau neskubink įvykių – jei vaikutis nerodo susidomėjimo kitu maistu, išskyrus mamos pieną, gal tuomet reikia dar palaukti su primaitinimu.

 

Ar galvojai apie kontracepciją?

 

Metas pagalvoti apie kontracepciją. Pageidautina šiuo klausimu pasikonsultuoti su savo gydytoju. Juk, pavyzdžiui, jei iki pastojimo naudojai diafragmą, galbūt dabar tau reikalingas kitas dydis.

 

Jei maitini krūtimi ir iki nėštumo naudojai kontraceptines piliules, pasitark su gydytoju, kokie hormonai nekenks žindomam mažyliui.

 

Sausumas gimdoje – visiškai normalu, kol žindai kūdikį. Šią nedidelę problemėlę galima išspręsti naudojant lubrikantus arba spermicidus.

 

Ar žinai...

 

...kad pats laikas mažylį supažindinti su knygelėmis?

 

Tam, kad nesugadintumėte paprastų knygų, duok mažyliui knygas storais puslapiais, kurie pritaikyti kandžiojimui ir kitoms „naikinimo procedūroms“. Nebūtinai skaityti iki pabaigos, tiesiog parodyk vaikučiui paveikslėlius ir papasakok, kas juose vaizduojama, prikuriant įvairių istorijų.