Žiūrėk, kaip aš augu: 13-14 savaitės

Žiūrėk, kaip aš augu: 13-14 savaitės

02. Sep 2012, 00:00


Kaip prisidėti prie savo vaikučio vystymosi? Bendrauk su juo! Mažylio bendravimas su mama ir kitais artimais jam žmonėmis skatina smegenų vystymosi aktyvumą.

 

Girdėdamas kalbant mamą ir tėtį, besimaudant vonelėje, žaidžiant ar keičiant sauskelnes vaikutis pažįsta pasaulį – visi šie paprasti judesiai tam tikra prasme stimuliuoja jo tolimesnį vystymąsi.

 

Atidžiai stebėk kiekvieną vaikučio judesį

 

Tavo mažylis dar negreit pradės ropoti, tačiau apsiversti nuo nugaros ant pilvuko arba judėti nuo šono iki šono jau gali.

 

Būtent šiuo momentu būtina atidžiai stebėti dabar kiekvieną vaikučio judesį – nepalik jo ant paaukštintų paviršių be priežiūros, pavyzdžiui, ant sofos arba pervystymo lentos. Kartais užtenka sekundės, kad kažką pražiūrėti.

 

Naujų įgūdžių įsisavinimas suteikia vaikučiui tyrinėti butą ir aplinkinį pasaulį. Tau, kaip mamai, reikėtų nusileisti iki „vaikučio lygmens“, ant grindų ir apžiūrėti viską, kas gali būti pavojinga vaikučiui (aštrūs kampai ar pan.)

 

Būtinai apžiūrėk visus elektros kištukus. Kai vaikas pradės ropoti ir vaikščioti, bus jau vėlu – tad dabar jau numatyk visas situacijas, kurios gali būti pavojingos tavo kūdikiui.

 

Ups, pasišlapinau...

 

Įprasta šlapimo nelaikymo problema nėštumo metu net ir dabar gali kartais priminti apie save, kai juokiesi, kosi, bėgi ar šokinėji.

 

Daugumai moterų šią problemą padeda išspręsti paprasti Kėgelio pratimai – įtempti ir atpalaiduoti tarpvietės raumenis. To niekas nepastebės, o tu atsikratysi varginančios problemos. Jei pačiai nepavyksta to išspręsti, kreipkis į gydytojus.

 

Ar žinojai, kad...

 

...viskas, kas reikalinga vaikučio lytinių organų priežiūrai – muilas ir vanduo. Tik negalvok atitraukti odelės nuo berniuko „kraniuko“ ir plauti po ja, nes tai gali pakenkti. Varputės odelė labiau suminkštės 2-3 metais, o kai kuriems tai įvyksta tik lytinio subrendimo amžiuje.