Žindymas – kaip pasiruošti, nuo ko pradėti ir kaip pagerinti žindymo procesą?

Žindymas – kaip pasiruošti, nuo ko pradėti ir kaip pagerinti žindymo procesą?

06. Jul 2023, 10:22 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

Akivaizdu, kad žindymas teikia daug ilgalaikės naudos, tačiau gali atrodyti, kad reikia tiek daug išmokti. Kiekvienos naujos mamos žindymo patirtis bus unikali, nes nėra kito tokio pat mamos ir kūdikio ryšio kaip jūsų, tačiau atminkite, kad yra įvairių pasiruošimo priemonių, kad žindymas būtų kuo sėkmingesnis.

Ilgalaikė žindymo nauda – mažesnė virškinimo trakto ligų, nutukimo, alergijų, vaikų vėžio ir diabeto rizika bei kūdikio imuninės sistemos stiprinimas. Norint tai užtikrinti, svarbu gauti pakankamai maistinių medžiagų, o tai geriausiai pasiekiama laikantis subalansuotos mitybos. Jei to neįmanoma užtikrinti, su savo sveikatos priežiūros specialistu turėtumėte pasikonsultuoti dėl tinkamų perinatalinių vitaminų, kuriuos maitinant krūtimi reikėtų vartoti papildomai.

Yra keletas kliūčių, su kuriomis moterys susiduria maitindamos krūtimi, įskaitant mastitą ir netinkamą pieno tekėjimo sulaikymą. Norint įveikti šias kliūtis, svarbu būti informuotiems ir atskirti faktus nuo mitų. Nėščiųjų kursuose reikėtų nuodugniai išnagrinėti maitinimo krūtimi klausimus ir išsiaiškinti, kur arčiausiai galėtumėte gauti žindymo pagalbą. Įvairių formų ir apimties pagalbą gali teikti – žindymo konsultantai ir akušerės, taip pat jūsų partneris.

  • Sveikatos priežiūros specialistas – reguliariai atlikite nėščiųjų sveikatos patikrą ir jos metu užduokite klausimus apie bet kokius pokyčius, kuriuos patiriate. Ir atminkite, kad kvailų klausimų nebūna.
  • Nėščiųjų kursai– paskaitos nėščiosioms vėl vyksta gyvai, tačiau daugelis organizacijų vis dar siūlo nuotolines paslaugas internetu, todėl galite pasirinkti jums patogiausią variantą. Socialiniuose tinkluose taip pat veikia įvairios grupės, kuriose būsimi tėveliai gali užduoti klausimus ir dalytis patirtimi.
  • Žindymo konsultantas – žindymo konsultantas yra asmuo, kuris specializuojasi žindymo srityje. Tai gali būti gydytojas, slaugytojas, akušeris ar kitas sveikatos priežiūros specialistas, galintis padėti rasti geriausią žindymo padėtį ir patarti, kaip sustabdyti arba paskatinti pieno tekėjimą.
  • Kiti nauji tėvai – pasikalbėkite su draugais, šeimos nariais ir kitais naujais tėvais. Jie yra paramos tinklo dalis ir gali padėti pasiruošti būsimiems įvykiams.

Kad žindymas būtų dar sėkmingesnis, svarbu jam pasiruošti.

  1. Patikrinkite krūtis! Per vieną iš reguliarių nėščiųjų sveikatos patikros vizitų paprašykite savo sveikatos priežiūros specialisto patikrinti jūsų krūtis, kad žinotumėte, kaip jos vystosi. Krūties dydis neturi įtakos, ar galėsite žindyti, tačiau nėštumo metu turėtumėte pastebėti jų pilnumo ar spalvos pokyčius. Jei bus įtariama, kad speneliai plokšti arba apversti, sveikatos priežiūros specialistas patars ir pakonsultuos, kaip tai gali turėti įtakos žindymui. Laiku sužinojus šią informaciją, bus lengviau atlikti korekciją arba pasirūpinti papildoma pagalba gimus kūdikiui.
  2. Sudarykite maitinimo planą! Kaip ir gimdymą, maitinimą krūtimi galima planuoti – trumpam ir ilgam laikotarpiui. Galite išsiaiškinti praktinius klausimus apie pirmąsias akimirkas kartu po gimdymo arba apie tai, kaip pirmąsias kelias savaites planuoti naktinį maitinimą. Kūdikio žindymas laikui bėgant natūraliai pasikeis. „Philips Avent“ siūlo „Baby+“ programėlę, kurioje yra daug vaizdo įrašų ir mokymo priemonių apie žindymą.
  3. Maksimaliai išnaudokite auksinę valandą! Jei įmanoma, leiskite pasireikšti natūraliems kūdikio pažinimo instinktams, pirmą valandą (dar vadinamą auksine) praleisdami kartu, susipažinkite ir patirkite pirmuosius prisilietimus.
  4. Pasirinkite tinkamą pientraukį ir buteliuką! Pientraukis yra puiki priemonė pieno atsargoms palaikyti, kol mokotės žindyti. Net po pirmųjų savaičių ir mėnesių pastebėsite, kad pientraukis gali suteikti daugiau laisvės. Tai taip pat reiškia, kad jūsų partneris gali perimti kelis maitinimus, naudodamas žindyti tinkamą buteliuką.

Pasirengus žindyti ir suradus palaikymo komandą, prasideda svarbus žindymo etapas. Jeigu mokotės žindyti naujagimį, štai ką reikia atsiminti.

  • Pagrindinė sąlyga – patogumas. Vienas geriausių būdų sėkmingam žindymui užtikrinti – jaustis patogiai ir ramiai. Pirmiausia galite pasiruošti vietą ant sofos, lovos ar fotelio, pasidėti pagalves taip, kad galėtumėte patogiai atsiremti. Grįžusi namo po gimdymo galite būti kūrybinga ir atrasti savo žindymo įpročius, derindama mėgstamą apšvietimą, raminančią muziką ar susikurdama kitas malonias aplinkybes.
  • Laikykite kūdikį arti savęs. Nesilenkite į priekį, o pakelkite jį prie krūtinės. Kūdikio burna turi būti prieš spenelį, galvytė pakreipta į priekį, pečiai ir klubai vienoje linijoje. Taip pat galite švelniai patrinti spenelį prie kūdikio nosies ir burnos, kad jam būtų lengviau sugriebti krūtį.
  • Prilaikykite krūtis. Viena ranka paremkite naujagimį, kita ranka prilaikykite krūtį iš apačios. Kai kurios mamos, besimokydamos žindyti, nori turėti laisvas rankas, tokiu atveju atramai gali būti naudojamas susuktas rankšluostis.

Jei pajutote, kad kūdikis spenelį sučiupo netinkamai arba skaudžiai, švelniai uždėkite pirštą ant kūdikio burnos, kai ji atverta, ir patraukite kūdikį nuo krūties. Tada bandykite dar kartą. Kūdikį patraukiant nuo krūties, jei jis tinkamai nesučiumpa spenelio, bus išvengta spenelių sužeidimų.

  • Leiskite vaikui valgyti, kada jis nori. Pirmaisiais mėnesiais kūdikiai valgo vidutiniškai 8‒12 kartų per dieną. Susiformavus reguliariam ritmui, galima pastebėti, kad maitinimo dažnis retėja ir trukmė trumpėja. Tai galima paaiškinti, kad įvaldėte žindymo įgūdžius ir kad vaikas kiekvieno maitinimo metu gali išžįsti daugiau pieno. Atminkite, kad ritmas gali pasikeisti staiga, dažniausiai dėl greitesnio augimo, nerimo nesant mamos, dantų dygimo ar paprasčiausiai pasikeitus įprastam ritmui. Todėl nesilaikykite griežto režimo, o maitinkite vaiką, kai tik jis alkanas.
  • Atsiraugėjimas. Raugėjimas padeda kūdikiui atsikratyti oro pertekliaus, kurį jis praryja maitinimo metu. Prieš siūlydamos kitą krūtį, kai kurios mamos laukia, kol kūdikis atsiraugės, o kitoms įprasta, kad kūdikis atsiraugės pasibaigus maitinimui. Kad kūdikis greičiau atsiraugėtų, laikykite kūdikį prie peties ir švelniai patrinkite jo nugarytę arba pasodinkite kūdikį ant kelių, šiek tiek palenkdamos jį į priekį. Vieną ranką laikykite po vaiko smakru, o kita švelniai patrinkite jo nugarytę.

Papildoma parama žindymo metu

Kūdikiui augant, gali būti atvejų, kai fiziškai nebūsite šalia jo arba jūsų partneris norės labiau įsitraukti į maitinimo procesą. Tokiu atveju galima ištraukti pieną ir naudoti buteliuką su spenelio formos žinduku, kuris kūdikiui suteiks tokį patį komfortą ir palaikymą kaip ir žindymas. Philips Avent Natural buteliukas su Natural Response čiulptuku atlieka krūties funkciją ir atkartoja natūralų kūdikio žindymo ritmą. Kaip ir žindant kūdikį, krūties formos buteliuko žindukas leidžia pienui tekėti iš unikalios angos, kai tik kūdikis paspaudžia liežuviu, signalizuodamas, kad aktyviai gers. Tarp pauzių kūdikis gali ramiai ir patogiai nuryti pieną ir kvėpuoti jam nelašant, kaip ir žindymo krūtimi metu. Philips Avent Natural buteliukas su Natural Response žinduku gali padėti lengvai suderinti jūsų kūdikio maitinimą krūtimi ir maitinimą iš buteliuko.

Nebijokite klausti patarimo – net jei viskas atrodo gerai. Jūsų sveikatos priežiūros specialistas arba žindymo konsultantas gali padėti atsikratyti bet kokių kankinančių rūpesčių. Jie taip pat gali padėti išspręsti iškilusias problemas, tokias kaip taisyklingas krūties sučiupimas ar tinkama padėtis žindant. Jei nerimaujate dėl maitinimo krūtimi, profesionalų patarimas gali padėti rasti teisingą kelią į sėkmingą žindymą.

Bendradarbiaudama su sveikatos priežiūros specialistais, parengė Philips Avent.