VIDEO: Vaiko vystymosi vadovas dešimtą mėnesį

22. Nov 2020, 00:00 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

10 pirštų ant rankų, 10 pirštų - ant kojų, pataikyti į dešimtuką, gauti dešimtuką - apie ką mes čia? Ogi apie tai, jog mūsų kūdikis kas dieną, kas mėnesį vis sparčiau auga ir vystosi. Mes jau pripratome prie  „naujai iškeptos” mamos ir tėčio vaidmens ir netgi galime vėl ruoštis papildyti šeimą - juk mūsų mažyliui nei daug, nei mažai - 10 mėnesių!

Ką mažylis jau sugeba šiame amžiuje?

Sėdėti? Lengvai! Jau užtikrintai ir nesvyruojant iš vienos pusės į kitą, mamai nebereikia nerimauti, kad jis praras pusiausvyrą!

Ropoti? Jokių problemų - kaip meteoras. Jau seniai ištyrinėta namų aplinka - į plotį ir į ilgį. Judėti šiame lygyje tampa nuobodu, todėl mažylis bando atsistoti.

Šta dabar - visai kitas reikalas! Čia, viršuje, viskas matosi žymiai geriau. Atsistojęs ant kojyčių mažylis gali bandyti žengti pirmuosius žingsnius - pirmiausia į vieną šoną, paskui - į kitą. Kol kas judesiai nėra tvirti, todėl dar būtina atrama. Kai kurie tokio amžiaus kūdikiai jau gali savarankiškai stovėti be jokios atramos.

Puiku, jei pakviesite mažylį liesti skirtingus paviršius - tiek rankomis, tiek kojomis.

Kineziterapeuto rekomendacija: patalpoje išklokite skirtingos faktūros kilimėlius, tačiau jų paviršius neturėtų būti per šiurkštus. Tegu mažylis basomis būna kuo dažniau ir ilgiau!

Kaip ir ankstesniais mėnesiais - sukurkime vaikučiui daugiapakopę aplinką. Tai reiškia, jog be grindų ir sofos kambaryje tegu dar būna skirtingo aukščio daiktų - pufai, dėžutės ir net sauskelnių pakuotės!

Beje, kalbant apie jas: šio amžiaus vaiko beveik neįmanoma paguldyti ant nugaros ir ramiai pakeisti klasikines sauskelnes su lipdukais šonuose. Norite išbandyti? Misija sunkiai įveikiama!

Ką daryti? Visada yra išeitis! Aktyvaus išdykėlio tėvams į pagalbą ateina sauskelnės-kelnaitės, kurias paprasta ir lengva pakeisti bet kokioje padėtyje - jas tiesiog apmaukime kaip tikras kelnaites.

O numauti jas irgi paprasta - tereikia nuplėšti šonines sauskelnių siūles ir  voilà - viskas atlikta!

Svarbu kuo dažniau keisti vaiko pozas - taip jis mokysis koordinuoti savo kūną, jausti save erdvėje, kontroliuoti judesius. Štai kodėl taip svarbu išdėlioti skirtingo aukščio daiktus kambaryje.

Atminkite, kad vaikas, atsistojęs ant kojyčių, visiškai pasitiki daiktu, į kurį atsiremia, todėl įsitikinkite, kad mažylio aplinkoje yra stabilių daiktų (ar tai būtų kėdė, stalas ar dėžė). Vaikai laikosi visko, kas pasitaiko po ranka, tai gali būti vežimėlis ar kėdė. Įsitikinti, kad vežimėlio stabdis yra nuspaustas, o kėdė nesisukioja.

Įprastos sofos aukštis yra per didelis mažyliui, tačiau jis stengsis visaip jį įveikti. Mūsų užduotis - įrengti kambarį taip, kad eidamas link sofos jis susidurtų su įvairaus aukščio kliūtimis - pufais, dėžutėmis, specialiais blokeliais, kurie neslysta ant grindų, tokiu būdu mažylis pasitikės jais. Visada būkite šalia jo, užtikrinkite saugią aplinką ir vaikas tikrai išmoks tvirtai stovėti ant kojyčių įveikdamas įvairias pakopas.

Mes, mamos, taip pat galime būti patikima atrama stiprinant vaiko kūno raumenukus ir lavinant pusiausvyrą: atsisėskite ant grindų ir leiskite vaikučiui perlipti per jus, kaip jam labiau patinka. Šiame amžiuje neskatinkite mažylio noro atsistoti per greitai.

Jei ant stalo bus vaiko taip trokšamas nuotolinio valdymo pultelis. Geriau jį padėkite kur nors aukščiau, o vaiko akiratyje tegu būna išdėlioti saugūs edukaciniai žaislai skirtingose pakopose - taip mažylis bus priverstas keisti kūno padėtį.

Atminkite, kad mažyliai, kurie per anksti atsistojo ant kojyčių dėl per dažno skatinimo ir netinkamai sutvarkytos aplinkos, vis dar nemoka patys nusileisti ant grindų. Tuo tarpu nusileidimas iš vieno aukščio į kitą yra nepaprastai svarbus įgūdis. Žinoma, galite padėti jam įvaldyti šį įgūdį, tik atminkite, kad neturėtumėte prilaikyti vaiko iš nugaros. Juk tokiu būdu jis pripras, kad mamos rankos visada bus šalia, o iš tikrųjų juk negalėsime prižiūrėti kiekvieną jo gyvenimo žingsnį.

Sėdėdamas vaikas išmoksta stabilumo, kad ir kaip keistai tai skambėtų. Visi jo vystymosi etapai yra tarpusavyje susiję, todėl labai svarbu nesikišti į natūralią įvykių eigą - nesodint per anksti, nevesti už rankos, jei mažylis dar pats nevaikšto ir pan.

Leiskite mažyliui savarankiškai įvaldyti visus įgūdžius - būtent tai atitinka gamtos dėsnius! Išmokęs sėdėti kūdikis natūraliai pakeis kūno padėtį per šoną ir tai yra teisinga! Beje, tai galioja ir mums, suaugusiems! Todėl, kai vaikas pats atsisėda patogiai, žaislus išdėliojame prie jo šonų.

  • 10 mėnesių kūdikis pradeda sąmoningai įsiminti naujus veidus. Be mamos ir tėčio jis lengvai atpažįsta ir kitų žmonių veidus artimoje aplinkoje, aiškiai prisimena pažįstamus daiktus, supranta, kam jie skirti.
  • Įsijungia praktinis mąstymas - vaikui aišku, kaip atidaryti dėžę, reaguoja į prašymą valgyti „niam!“, ištiesia mums daiktą, jei prašome jį paduoti.
  • Mažylis analizuoja kalbą, kurią girdi iš suaugusiųjų, pakartoja trumpus žodžius, kuriuos išmoko, Tiesa, į įų prasmę dar nesigilina.
  • Vaikas sugeba atskirti teigiamas ir neigiamas emocijas, kuriomis artimieji į jį kreipiasi. Supranta, kai yra giriamas ar baramas, rodo atitinkamas reakcijas - džiaugsmą ar susierzinimą.

Taigi, prieš mus - pilnavertė asmenybė, turinti platų emocijų ir jausmų spektrą.

Ryškiausi mažylio sugebėjimai - tai tik ledkalnio viršūnė, nes po kiekvienu iš jų slepiasi sudėtingi centrinės nervų, hormoninės sistemos procesai bei kiti vystymosi mechanizmai.

Mes ir toliau atidžiai stebime savo mažylį, esame šalia, suteikdami laisvę judėti ir tyrinėti aplinką, užtikriname pagrindinius jo poreikius - sotumą, sausumą ir emocinį komfortą bei džiaugiamės kiekviena kartu praleista akimirka!