VIDEO: Vaiko vystymasis dvyliktą gyvenimo mėnesį

08. Feb 2021, 00:00 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

Skaičių 12 naudojame kalbant apie metus, laiką ir amžių. Savo mažylio amžių mėnesiais skaičiuojame tik pirmuosius porą jo gyvenimo metų, o tada žiūrėk - nepastebimai ateina treji, ketveri. Ir pralėkia jie tikrai greitai!

O kol kas grįžkime prie savo mažylio, kuris netrukus švęs pirmąjį jubiliejų! O mums, tėvams, belieka su viltimi ir džiaugsmu žvelgti į priekį ir laukti - kas bus toliau.

Ką mažylis jau sugeba, sulaukęs metukų?

Per pirmąjį gimtadienį daugelis vaikučių jau žengia pirmuosius, nors ir netvirtus žingsnius. Žinoma, nemažai yra ir tokių, kurie šiame amžiuje jau bando bėgioti - lyg sakydami „pagaukite, jei galite". Tačiau dauguma vaikų, sulaukę vienerių, ir toliau ropoja - tai labai šaunu! Neverta nusiminti - kuo ilgiau mažylis praleidžia „ant keturių”, tuo labiau sustiprėja jo nugaros raumenys, vėliau tai turės teigiamą įtaką vaiko laikysenai bei eisenai, juk viskas mūsų kūne tarpusavyje susiję.

Mūsų specialisto patarimas: leiskite mažyliui namie būti basomis, batukus apaukite tik ruošiantis į lauką!

Neklausykite vyresnės kartos patarimų, kad vaikas namuose turėtų avėti sandalus ar basutes - nauji tyrimai parodė, kad taip nėra! Pėda turi prisitaikyti prie įvairios aplinkos, todėl labai svarbu, kad namų grindys būtų skirtingų faktūrų - parketas, kilimas ar kt. Basutės pateisinamos tik tuo atveju, jei namuose visos grindys yra idealiai lygiais paviršiais.

Kaip nepasiklysti dideliame vaikiškų žaislų pasirinkime? Patarimas mamoms:

  • pirmenybę teikite dideliems žaislams, kuriuos galima perkelti, ant jų užlipti, taip pat mažyliams patiks įvairios dėžės, krepšiai, dubenys.
  • mažieji labai mėgsta tunelius, kuriuos galima nusipirkti arba susikurti - užklokite antklode stalą ar kelias kėdes.
  • gera dovana per pirmąjį gimtadienį galėtų būti žaislinių indų, namų apyvokos reikmenų rinkinys, pvz. lygintuvas, virtuvės įrankiai. Nepriklausomai nuo lyties, vaikai nori kartoti mamos veiksmus!

Prisiminkime, jog net ir tada, kai vaikas pradeda savarankiškai vaikščioti, iki 3-4 metų amžiaus laikomės hendlingo principų - nekeliame jo už pažastų, nelaikome už šonkaulių ir netempiame už rankų! Stenkimės sukurti tokią aplinką vaikui, kurioje jis turėtų galimybę pats kur nors užlipti, užsiropšti naudodamas įvairius judesius ir nuolat keisdamas savo kūno padėtį.

Taigi, vienerių metų mažylis gali:

  • ištarti nesudėtingus žodžius ir mėgdžioti garsus;
  • vaikščioti nesilaikydamas atramos;
  • atkąsti ir sukramtyti kietą maistą;
  • pastatyti piramidę ar keletą figūrų iš kubelių;
  • naudotis puodeliu ir šaukšteliu.

Daugelis tėvų į šį vaiko gebėjimų sąrašą norėtų įtraukti sėdėjimą ant puoduko, tačiau rekomenduojame neskubėti. Viskam savas laikas - tik tada, kai mažylis jau stabiliai ir užtikrintai išmoksta vaikščioti, pamažu pradės suprasti sauskelnių procesus ir natūraliai vieną dieną pats parodys, kad yra pasirengęs sėstis ant puoduko ar eiti į tualetą. 

Šiame etape, kaip ir per visus pirmuosius metus, Huggies sauskelnės-kelnaitės išlieka ištikimas mažylių palydovas - jos apmaunamos kaip tikros kelnaitės ir prisitaiko prie vaiko judesių!

Iki 12 mėnesių vaikas yra emociškai artimai susijęs su mama ir suvokia save kaip jos dalį. O nuo metukų amžiaus jis tampa savarankiškesnis, pradeda formuotis jo asmenybė. Šiuo laikotarpiu vaikas patiria pirmą vidinį konfliktą: viena vertus, jis yra įpratęs, kad mama visada yra su juo ir įgyvendina visus jo norus, bet tuo pačiu metu jis nori nepriklausomybės. Kai kas nors nepavyksta, jis pradeda verkti ir pyksta. Mes, tėvai, turime besąlygiškai palaikyti mažylį jo raidoje, be pykčio koreguodami jo elgesį.

Vienerių metų vaikas žymiau santūriau elgiasi svetimų žmonių akivaizdoje, tačiau būdamas tik su mama ar tėčiu leidžia laisvai pasireikšti savo jausmams ir emocijoms. Šis elgesys aiškinamas tuo, jog taip vaikas tarsi išbando tėvus: ar mama jį vis tiek mylės, nepaisant to, kaip jis elgiasi?

Kaip švęsti 1-ąjį gimtadienį?

Pasiekęs vienerių metų slenkstį mažylis vis dar yra labai prisirišęs prie mamos, todėl geriau švęsti pirmąjį gimtadienį namuose, kur jam viskas pažįstama. Šis sprendimas geriausias ir atsižvelgiant į dabartinę pandeminę situaciją šalyje.

Neliūdėkite, jei įsivaizdavote 1-ąjį mažylio gimtadienį kaip linksmą vakarėlį vaikų žaidimų kambaryje su daugybe svečių ar lankytinų vietų! Patikėkite - laukia dar daug gražių gimtadienių, kur galėsite leisti savo kūrybai pasireikšti rengiant vaiko gimtadienio šventę.

Geriausias laikas švęsti gimtadienį yra tada, kai kūdikis yra išsimiegojęs ir yra geros nuotaikos. Vadinasi, pūsti žvakutes nuo torto ir dainuoti sveikinimo dainas vidurdienį nėra pats geriausias metas, kai mažylis paprastai ruošiasi nusnūsti. Atminkite, kad gera jūsų ir vaiko nuotaika yra raktas į sėkmę, kad šventė pavyktų, net jei ji vyksta tik šeimos narių apsuptyje.

Kokios dovanėlės patiks mažyliui? Turbūt balionus geriau palikti vėlesniems gimtadieniams, nes jo sprogimas gali sukelti mažyliui išgąstį. Geriau klausykitės jo mėgstamų dainelių, kartu dainuokite ir šokite. Apžiūrėkite kartu gimtadienio dovanėles ir kartu pažaiskite tai, ką mažylis mėgsta. 

Namus galite papuošti dekoratyvinėmis vėliavėlėmis ir popierinėmis girliandomis, kurios suteiks džiaugsmo tiek jūsų mažyliui, tiek jums.

Ką dėti ant gimtadienio stalo?

Pirmojo gimtadienio proga rekomenduojama ant stalo padėti paprastus užkandžius, kad mažylis pats juos lengvai nuo stalo paimtų ir suvalgytų. Todėl pirmenybę teikite maistui, kurį galima lengvai laikyti rankoje, tuo pačiu nepamirškite apie saugumą. Pavyzdžiui, riešutai, saulėgrąžos ar saldainiai nebus geriausias pasirinkimas.

Šventinio valgio idėjos:

Supjaustytos daržovės;

Vaisiai;

Keksiukai

Džiūvėsėliai;

Barankytės

Maži mėsos kukuliai;

Maži blyneliai;

Mėgstamos bandelės, kurias mažylis gali lengvai paimti į rankas;

Virti putpelių kiaušiniai;

Varškės krepšeliai

Sausainiai;

Naminiai vištienos piršteliai;

Sūrio lazdelės;

Vanduo;

Sultys.

Svarbiausia mažam vaikui yra besąlygiška artimųjų meilė ir priėmimas: mažyli, aš tave labai myliu ir visada mylėsiu!

Su gimtadieniu! Būk laimingas!

Simonadub Simonadub 08. Jan 2021, 10:11

Labai įdomu , nors mums 9men bet visuomet pažiūriu visus tarpsnius