VIDEO patarimai, kaip žaisti su 8-12 mėnesių mažyliais

07. Nov 2019, 00:00 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Tikriausiai reikėtų pradėti nuo to, kad mažylis greičiausiai vystosi ir auga pirmaisiais trejais gyvenimo metais, iš kurių patys intensyviausi yra pirmieji: mat vaiko smegenyse kasdien susidaro vis naujos ir naujos neuronų jungtys!

Norint užtikrinti sėkmingą kūdikio raidą, būtina atsižvelgti į kai kuriuos svarbius veiksnius:

  • Pirma, mažylio iki trejų metų mes nieko nemokome, jis mokosi pats – manipuliuodamas daiktais (juos įstato / pasiekia / atidaro / uždaro).
  • Pasaulį jis tyrinėja penkiais jutimo organais – svarbu viską ne tik pamatyti ir išgirsti, bet ir būtinai paliesti, pauostyti ir paragauti!
  • Ypatingą dėmesį skirkite smulkiosios motorikos lavinimui: leiskite mažoms rankytėms ir kojytėms paliesti pačias įvairiausias medžiagas!

Rankyčių ir kojyčių masažas

Masažavimas specialiais guminiais „ežiukais“ – vienas naudingiausių ir kartu smagiausių žaidimų, kurį su savo pypliu galite žaisti kasdien! Kamuoliukas turi būti gan kietas: paspaudus juo mažylio delniuką, turėtų likti atspaudai. Taip masažuojami svarbiausi kūdikio rankyčių ir kojyčių taškai. Padėkite mažyliui išlaikyti „ežiuką“ dviem rankom – taip suaktyvinami abu mažylio smegenų pusrutuliai!

Lygiai taip pat galite pamasažuoti kamuoliuku kūdikio nugarytę.

Masažuodamos galite dainuoti linksmą vaikišką dainelę – pavyzdžiui, apie ežiuką – juk kamuoliukas taip į jį panašus. Visai nebūtina žinoti dainelės žodžius – drąsiai improvizuokite – kurkite savo šedevrus, jūsų mažasis klausytojas bus sužavėtas ir deramai įvertins mylimos mamytės talentą!

Pirštukų žaidimai

Dar vienas smagus užsiėmimas – pirštukų žaidimai.

Šie žaidimai saugo šimtmečių išmintį – juk būtent taip su savo atžalom žaidė mūsų močiutės ir promočiutės.

Kai atgniauždamos mažylio delniuką ir braukdamos per jį pirštu dainuojame: „virė virė košę“ – mes taip pat aktyviname taškus, kurie yra atsakingi už kūdikio virškinimą – pilvukas atsipalaiduoja.

Pirštukų lėlės – puiki idėja praleisti laiką su mažyliu drauge – mat taip gerinama rankyčių koordinacija, aktyvinami svarbūs pirštukų taškai, mažylis mokosi naujų žodžių. Šiame amžiuje vaikutis plečia savo pasyvųjį žodyną, kad galėtų juo naudotis, kai vystysis kalba.

Pažintis su spalvomis

Pirmaisiais gyvenimo mėnesiais kūdikiai aktyviai reaguoja į juodos ir baltos spalvų derinį, vėliau geriausiai mato raudoną ir geltoną spalvas.  Panašius vamzdelius mama gali pasigaminti pati, svarbiausia, jie turi būti tuščiaviduriai, kad į juos galima būtų įdėti tos pačios spalvos kamuoliukus. Bandome atkreipti mažylio dėmesį: garsu, spalva, forma ir, žinoma, skoniu.

Kaip neparagausi kamuoliuko?!

Išberiame kamuoliukus iš vamzdelio, tada siūlome mažyliui įdėti kamuoliuką atgal į vamzdelį, aiškiai tardamos spalvą – toks veiksmas mums atrodo elementarus, bet mažyliui reikia sukoordinuoti rankų judesius, o tai, oi, kaip nelengva!

Susipažįstame su „ilgas“ ir „trumpas“ sąvokomis

Dar vienas smagus žaidimas, kuriam mums prireiks medžiaginio maišelio ir įvairaus ilgio skirtingų spalvų karolių.

Mažylio užduotis – pačiam ištraukti iš maišelio siūlą su karoliais, o mes sakome, trumpus ar ilgus karolius jis ištraukė.

Laviname tikslų sugriebimą

Puikus žaidimas smulkiajai motorikai lavinti – dubenėlis arba saulutė su spaustukais. Ant iš spalvoto kartono iškirpto apskritimo tvirtiname spaustukus ir siūlome jam šiuos spaustukus nuo apskritimo nuimti. Per šį žaidimą lavinamas tikslus sugriebimas. Reikėtų stebėti, kad vaikas darbuotųsi abiem rankom.

Spaustukus galima segti ir prie mažylio drabužių, o tada padėti jam nusitraukti juos dešine ir kaire ranka.

Žaidžiant su mažyliais gerai naudoti megztus, medinius arba medžiaginius žaislus, nes jie turi tam tikrą faktūrą, kuri natūraliai masažuoja rankytes.

Piešimas pirštukais naudojant dažus 

Mažyliams galima siūlyti ir kūrybines užduotis – tam geriausiai tiks pirštukų dažai. Būtų gerai laikytis tam tikros tematikos – iš balto popieriaus iškirpkite, tarkim, grybo formą ir priklijuokite ant ryškios spalvos kartono, kad mažylis matytų piešinio kontūrus ir žinotų, ką spalvinti. Išspaudžiame nedidelį dažų kiekį ant popieriaus ir leidžiame mažyliui vedžioti pirštuku per piešinį, kai reikia nukreipdamos rankytę teisinga kryptimi.

Stambios dėlionės

Šiame amžiuje mažyliai dar nedėlioja paveikslėlių, bet jiems puikiai sekasi padėti, ištraukti daiktus, kad ir kur jie būtų. Mes įvardijame spalvą ir figūrą, kurią mažylis pasirinko.

Kūdikio fizinė raida

Ankstyvajame amžiuje kūdikio fizinė raida yra neatsiejama nuo jo protinės raidos, todėl lavinamieji žaidimai yra gerai, bet nereikėtų pamiršti ir judėjimo laisvės – sukurkite mažyliui tinkamą aplinką, kurioje jis galėtų šliaužioti kiek tinkamas, liestis basomis kojytėmis prie įvairių paviršių, lavinti rankyčių judesius ir ritmo pojūtį!

Kad vaikutis galėtų laisvai šturmuoti vis naujas pažinimo viršūnes, mums reikia pasirūpinti, kad jis jaustųsi patogiai: te nekausto mažylio judesių nepatogūs drabužiai, o sauskelnės suteikia dar daugiau laisvės naujiems akrobatiniams triukams!

Su sauskelnėmis kelnaitėmis Huggies Pants pažinti pasaulį kur kas paprasčiau! 

Pirmyn, mažyli, tavęs laukia nauji atradimai!