VIDEO: Naujagimio vystymasis pirmąjį mėnesį

20. Mar 2020, 09:36 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

Mažylio vystymasis pirmąjį gyvenimo mėnesį

Sveikiname! Tavo mažylis gimė! Huggies® pristato kūdikio vystymosi kalendorių pirmaisiais jo gyvenimo metais su informatyviais vaizdo įrašais ir straipsniais, kad galėtum stebėti mažylio vystymąsį kiekvieną mėnesį. Sužinokime, kas nutinka kūdikiui per pirmąjį jo gyvenimo mėnesį.

Naujagimis ir adaptacija

Naujagimio adaptacijos laikotarpis trunka nuo gimimo iki 3-4 mėnesių. Šiuo metu kūdikio organizmas prisitaiko prie aplinkos. Viskas labai skiriasi nuo to, kas buvo mamos pilve! 

Vietoj šilto vandens, patogumo ir šilumos - šaltas oras ir atvira erdvė. Mamos pilvelyje buvo jauki 37 laipsnių temperatūra, plaukiojant vaisiaus vandenyse kūnas buvo nesvarumo būsenoje. Dabar viskas kardinaliai skiriasi! 

Gimęs kūdikis papuola į nepažįstamą, atvirą erdvę - būtent todėl svarbu jį iškart įvynioti į rankšluostį ar vystyklą. Kūdikiui gali pririekti valandos, kad jo kūnelis priprastų prie naujos temperatūros.

Klausa

Maždaug nuo 20-tos nėštumo savaitės kūdikis pradeda skirti garsus - jis gidi, kaip plaka mamos širdis, teka kraujas, gurguliuoja skrandis. Aplinkos triukšmą dar pilvelyje esantis kūdikis girdi silpnai, juos slopina vaisiaus vandenys. Gimusį kūdikį jau supa visiškai nauji ir nežinomi garsai - tylūs ir triukšmingi, net tyla jam yra visiškai naujas reiškinys. Naujagimis turi priprasti. Štai kodėl jie mėgsta gulėti ant savo mamos ar tėčio pilvuko, klausydamiesi širdies plakimo.

Maitinimo permainos 

Mamos pilvelyje kūdikis gaudavo viską, ko jam reikėjo, visas 24 valandas be pertraukos. Tik nėštumo pabaigoje kūdikio skrandis pradeda po truputį priprasti, gaudamas tik nedidelį kiekį vaisiaus vandenų. Tačiau tokie pojūčiai kaip troškulys ir alkis kūdikiui vis dar nepažįstami. Gimdymo metu kūdikis išeikvoja daug energijos, todėl jam reikia ramybės iškart po gimdymo. Labai svarbu, kad dar gimdymo palatoje naujagimis būtų uždėtas ant mamos krūtinės. Mat pirmąsias dvi gyvenimo valandas čiulpimo refleksas pasireiškia intensyviausiai! Gulėdamas ant mamos krūtinės, kūdikis vis labiau pradeda pasitikėti pasauliu - mama yra šalia ir ji tikrai pasirūpins manimi! Kuo anksčiau įvyksta pirmasis kūdikio ir mamos kontaktas, tuo sėkmingesnė bus jūsų žindymo istorija. Pirmąjį gyvenimo mėnesį kūdikį maitiname pagal poreikį be konkretaus režimo.

Prisilietimas - visiškai nauja patirtis kūdikiui!

Nuo 16-osios nėštumo savaitės kūdikis pradeda lavinti lytėjimą - jaučia, kaip mažos rankutės ir kojytės liečia placentos sienelę. Nuo dvidešimtos nėštumo savaitės kūdikis dažnai liečia savo skruostukus ir burną. Tai dirgina nervines galūnes ir rengia kūdikį žindymui. Nežiūrint to, kad kūdikis labai artimai susijęs su mama - juk buvo jos pilve - toks reiškinys kaip lytėjimas jau esant šiame pasaulyje kūdikiui visiškai nepažįstamas.

Ir tas nepamirštamas momentas - kai mama pirmą kartą paliečia savo kūdikį. Šio pirmo prisilietimo ji niekada nepamirš! Daugybė gydytojų ir akušerių šiandien įsitikinę, kad vaikas prisimena šią pirmą akimirką. Štai kodėl taip svarbu iškart po gimdymo duoti kūdikį mamai - visos medicininės manipuliacijos palauks! Kūdikis turi pajausti nepamirštamą mamos šilumą ir prisilietimą

Kvėpavimas 

Virkštelė aprūpina kūdikį ne tik maistinėmis medžiagomis, bet ir deguonimi. Kūdikio kraujas motinos pilve yra praturtintas. Kraujo cirkuliacija iki šiol vyksta atvirkštine tvarka - deguonimi praturtintas kraujas iš virkštelės patenka į širdį ir paskui pasklinda po visą kūdikio kraujotakos sistemą, po to grįžta pas mamą ir vėl užsipildo.

Tuo metu, kai gimdymo metu pasirodo kūdikio galvutė - nosis ir burna kvėpuoja oru - iš esmės pasikeičia kraujo apytakos vaizdas: atsiveria plaučiai ir dabar jie yra atsakingi už deguonies tiekimą į kūdikio kraują. Reguliarus kvėpavimas yra tikras menas, kurį turi išmokti kūdikis. Ypač miego metu - vaikutis kvėpuoja labai paviršutiniškai, kartais įkvepia giliai, kai ima trūkti deguonies.

Atvira erdvė - vietoj jaukaus būsto mamos pilve

Paskutiniais nėštumo mėnesiais kūdikis praktiškai negali judėti - kojytės prispaustos prie kūnelio, o galva yra ankštoje klubo sąnario vietoje. Vaikutis yra lyg viščiukas kiaušinyje - jam ten saugu ir patogu, nes tokiu būdu yra tiesioginis kūno kontaktas su mama.

Atėjus į šį pasaulį staiga atsiveria didžiulė erdvė aplink kūdikį. Jis ištiesia rankutes ir kojytes, tačiau jos į nieką nesiremia kaip buvo mamos pilvelyje. Aplink galvytę taip pat juntama didžiulė erdvė. Ši nauja laisvė gali kelti nerimą mažyliui. Todėl nuraminti geriausia, laikant ant rankų „lopšio“ padėtyje. Kūdikiui taip pat patinka, kai ant galvytės yra kepurėlė- ne tik dėl šilumos, bet ir dėl savotiškos apsaugos. Daugeliui kūdikių trūksta stabilumo, tad jie stengiasi priglausti galvą bent jau prie lovelės ar vežimėlio šono, kad pajustų savotišką atramą, kurią patyrė motinos pilvelyje..

Labai svarbu sukurti jaukų “lizdelį” kūdikio lovytėje, susukus rankšluostį ar antklodę - vaikutis jausis daug patogiau, nes jam patiks pajusti tam tikras ribas - kai išties rankas ar pajudins kojytės. Keičiant sauskelnes ar kitų higieninių procedūrų metu nepamirškite pridengti nuogo kūdikio vystyklu, kad vėsus oru jo neišgąsdintų.

Pirmosios gyvenimo dienos 

Dažnai savo būsimą naujagimį įsivaizduojame visai kitaip nei jį pamatome gimusį. Tačiau tai normalu. Kūdikis per pirmąsias dvi savo gyvenimo savaites labai pasikeičia. Pirmąsias septynias gyvenimo dienas jis prisitaiko, pripranta prie naujų gyvenimo aplinkybių. 

Šis laikotarpis mediciniškai vadinamas ankstyvuoju neonataliniu periodu:

Svorio praradimas

Pirmosiomis gyvenimo valandomis ir dar 2–3 dienas naujagimis tuštinasi mekonijumi - tai tirštos, lipnios, tamsios spalvos išmatos. 

Pirmosios fekalijos neturi kvapo ir jose nėra bakterijų. Jų išmatų tūris yra 60–90 gramų. Daugeliu atvejų mekonijus nustoja dingsta antrą ar trečią gyvenimo dieną, tačiau būna, kad šis procesas gali užtrukti ilgiau, jei pvz. kūdikis nepakankamai valgo mamos pienelio.

Nuo 7-8 gyvenimo dienos pradeda formuotis įprastos aukso spalvos, rūgštaus aromato išmatos. Naujagimis turėtų tuštintis 4-5 kartus per parą. Išmatose gali būti žalsvų išskyrų ir gleivių. Jei kūdikis maitinamas dirbtiniu būdu, jis tuštinasi rečiau, o išmatos yra tankesnės, išskyros gali būti šviesiai geltonos ir rudos spalvos. Kvapas gali būti gana aštrus. Kad vaiko skrandis natūraliai atsikratytų mekonijaus, reikia nedidelio mamos pieno kiekio. Be to, visiškai normalu, jei naujagimis praranda 6-9% pirminio svorio.

Kintanti temperatūra

Po gimimo ji yra labai nestabili, pavyzdžiui, antrą gyvenimo dieną kūdikio temperatūra gali nukristi 1 - 2 laipsniais, o trečioje - pakilti iki 38–40 laipsnių. Temperatūra susireguliuos palaipsniui, laikui bėgant susidarys riebalinis sluoksnis, todėl naujagimį rekomenduojama aprengti papildomu drabužių sluoksniu.

Naujagimio oda

Naujagimio oda gali būti ryškiai raudona dėl išsiplėtusių kraujagyslių. Taip yra dėl to, kad gimdymo metu kūdikis turi padidėjusį hemoglobino kiekį, savo ruožtu po gimdymo dingsta raudonųjų kraujo kūnelių perteklius, inkstai nesugeba su jais susitvarkyti ir pašalinti. Septintą dieną kūdikio oda pasidaro rausva, tačiau ji gali pleiskanoti ir lupti- ant rankų ir kojų. Daugiau nei pusė naujagimių turi fiziologinę geltą, apie kurią liudija gelsvas odos atspalvis. Gelsva spalva atsiranda dėl padidėjusio bilirubino kiekio kūdikio kraujyje. Kiekvienas iš mūsų turi bilirubino, tačiau nėštumo metu motinos kepenys su juo tvarkėsi, o po gimdymo - kūdikio kepenims reikia šiek tiek laiko - paprastai pora dienų - kad ši medžiaga būtų pašalinta iš kūdikio kraujo. Paprastai naujagimio gelta pasireiškia švelnia forma ir nekenkia, tačiau, jei geltonas atspalvis neišnyksta ilgesnį laiką, apie tai būtina informuoti gydytoją.

Pirmąjį gyvenimo mėnesį kūdikio oda yra itin jautri, tad ją reikia atidžiai apžiūrėti kelis kartus per dieną.

Trys klausimai apie naujagimio odą:

Naujagimio oda per pirmąsias savaites patiria didelius pokyčius. Specialistai pataria tėvams atidžiai tai stebėti ir įsivertinti, kada galima patiems susitvarkyti, o kada geriau pasitarti su gydytoju.

Sauskelnių dermatitas yra dažniausia problema, su kuria gali susidurti tėvai. Sauskelnės ne visada gali absorbuoti šlapimą ar išmatas, o tai reiškia, kad jautri kūdikio oda su tuo liečiasi. Jei sauskelnės nėra laiku keičiamos, šlapime ir išmatose esančios bakterijos išskiria amoniaką, kuris dirgina kūdikio odą ir sukelia uždegimą. Sauskelnių dermatitas gali sukelti grybelinę infekciją, jei kūdikio oda ilgą laiką yra šilta ir drėgna.

Retais atvejais sauskelnių dermatitas gali sukelti tam tikrus susirgimus. Kai kūdikiui yra sauskelnių dermatitas, reikia dažniau keisti sauskelnes, nuplauti odą vandeniu, jei jo šalia nėra - nuvalyti drėgnomis servetėlėmis, o po to patepti apsauginiu kremu pažeistas vietas.

Nepamirškite oro vonių, kurios turi būti atliekamos kuo dažniau, leidžiant kūdikiui pagulėti be sauskelnių bent kelias minutes - tai turi prevencinį poveikį. Apsauginio kremo ar tepalo naudojimas keičiant sauskelnes sumažina odos sąlyčio su šlapimu ir išmatomis riziką.

Aknė, kuri pasireiškia spuogais ar dėmėmis ant skruostų, nosies, o kartais ir visoje odoje, dažnai pastebima ir naujagimiams. Spuogai atsiranda dėl mamos hormonų, kurie nėštumo metu perduodami kūdikiui ir po gimdymo palaipsniui išnyksta. Iki tol kūdikiui atsiranda vis nauji bėrimai. Tačiau nėra pagrindo nerimauti, nes per mėnesį spuogai išnyks.

Sausa kūdikių oda yra normalus reiškinys po 9 mėnesių buvimo mamos pilve, todėl odai reikia laiko prisitaikyti prie aplinkos. Išorinis odos sluoksnis, veikiamas sauso oro, išdžiūsta ir pradeda luptis, todėl ekspertai nerekomenduoja naudoti kremų, losjonų ar kitų sausos odos priežiūros priemonių. Kadangi sausa oda negyva, tad ji anksčiau ar vėliau išnyks.

Jei rankyčų, delnų ar padų oda sausa ir atsiranda kraujo lašelių, rekomenduojama kremą naudoti tik pažeistose odos vietose.

Huggies® Elite soft sauskelnės - sukurtos specialiai sąlyčiui su naujagimio oda:

Tavo naujagimiui yra sukurtos specialios sauskelnės - Huggies® Elite Soft - kaip antroji apsauga šiame dideliame pasaulyje! Kūdikio oda yra 5 kartus plonesnė nei suaugusiojo, todėl pirmosios sauskelnės turi būti ypač švelnios, minkštos ir kvėpuojančios.

  • Huggies® Elite Soft yra pagaminti iš unikalių, minkštų ir kvėpuojančių medžiagų. Sauskelnės gaminamos iš porėtų medžiagų, leidžiančių odai kvėpuoti.
  • Naujose Huggies® Elite Soft yra specialus, absorbuojantis SoftAbsorb sluoksnis, kuris per kelias sekundes sugeria skystas išmatas ir drėgmę, padėdamas išlaikyti kūdikio odą sausą ***
  • Minkštos, mažos pagalvėlės sukuria švelnų barjerą tarp kūdikio odos ir išskyrų.
  • Huggies® Elite soft sauskelnės naujagimiams taip pat turi specialią vidinę kišenėlę, kuri padeda išvengti pratekėjimo.
  • Huggies® Elite soft sauskelnės naujagimiams - Huggies® geriausia mažylio odos priežiūra! *

Palyginus su ankstesnėmis Huggies® sauskelnių technologijomis*** Sauskelnės padeda odai išlikti sausai iki 12 valandų!

Galvutė gimdymo metu gali būti šiek tiek suspausta - tai praeis per kelias savaites, nes padidės kaukolė. Gydytojas ypatingą dėmesį skirs galvos augimui - nes tai rodo smegenų padidėjimą. Per pirmuosius 4 mėnesius įvyksta greičiausias kaukolės augimas gyvenime, tikrai pastebėsite vieną ar dvi minkštas vietas ant kūdikio galvos - tai monenėlis. Jis yra būtinas, norint užtikrinti greitą smegenų augimą. Nebijokite jo paliesti - jis yra apsaugotas ir tikrai nepakenksite kūdikiui!

Praėjus pirmai kūdikio gyvenimo savaitei, prasideda vėlyvas neonatalinis periodas, kurio metu mažylis ir toliau prisitaiko prie gyvenimo už mamos pilvelio ribų. Jei žindymas sėkmingas, tuomet kūdikis greitai priauga svorio! Būdravimo laikotarpiai tampa ilgesni ir kūdikis pradeda rodyti pagrindinius refleksus. Per 3–4 gyvenimo savaites mažylis gali pradėti šypsotis, reaguodamas į mamos reakcijas.

Psichomotorinis vystymasis

Naujagimis vystosi neįprastai greitai - 24 valandas per parą - ir kiekvieną dieną pastebime naujus jo elgesio ir išvaizdos pokyčius.

Naujagimis bandys likti toje padėtyje, kurioje buvo mamos pilvelyje - kojos ir rankos yra stipriai prispaudžiamos prie kūnelio, pirštai suspausti į kumštuką. Jam gali patikti miegoti ant tos pusės, kurioje praleido didžiąją laiko dalį iki gimimo, praeis kelios savaitės, kol išmoks naujų padėčių

Kūdikis pirmą mėnesį, kol nebus didelis aktyvumas. Pabudimo akimirkos yra labai trumpalaikės - jis sugeba juose įkandėti ir šiek tiek ištirti aplinkinį pasaulį. Kartkartėmis jis gali ištiesinti rankas ir kojas. Svarbu kūdikį pastatyti iš abiejų pusių, stebint simetriją - viliojant, keičiant drabužius ir keičiant sauskelnes, kad būtų išvengta asimetrinio kūdikio vystymosi.

Taip pat stebimi įgimti naujagimio refleksai: pavyzdžiui, čiulpimo refleksas, seilių refleksas, kai maistas patenka į burną, rijimo refleksas, užtikrinantis kūdikio norą valgyti iškart po gimimo, sugriebimo ir kiti refleksai.

Pirmą mėnesį kūdikis nėra ypač aktyvus. Pabudimo laikotarpiai yra trumpi - per juos jis spėja tik pavalgyti ir  patyrinėti pasaulį. Jis jau ištiesia rankas ir kojas. Kasdienėje naujagimio priežiūroje svarbu išlaikyti simetriją, tolygiai išnaudoti abi kūdikio kūno puses, kad raumenų tonusas būtų vienodas abiejose kūno pusėse.

Naujagimiui būdingi įgimti refleksai, pavyzdžiui, čiulpimas, ryjimas, mirksėjimas, griebimas, seilėtekio refleksas, kai pienas patenka į burną; šie refleksai būtini, kad vaikas galėtų išgyventi įvairiose gyvenimo situacijose.

Bendravimas

Mama - tai visas pasaulis naujagimiui! Jis dar nesugeba sufokusuoti žvilgsnio ir mato 20–40 centimetrų atstumu tai, kas yra tiesiai priešais jį. Mažylis sugeba atskirti tamsą nuo šviesos, taip pat pastebi ryškias spalvas. Kūdikis gali šiek tiek žvairuoti, tai pirmaisiais gyvenimo mėnesiais visiškai normalu. Minimalus žvairumas gali išlikti iki 6 mėnesių.

Kūdikis apie savo poreikius praneš garsiai verkdamas - tai kol kas vienintelis jo būdas bendrauti. Verkdamas jis informuoja mus, kad yra alkanas, jaučia diskomfortą, nori mamos ar tėčio artumo, prisilietimo ir saugumo. Tokio amžiaus vaikams būdingos įvairios veido grimasos - jos atsiranda nesąmoningai!

Pirmąjį mėnesį galime pastebėti kūdikio šypseną, dažnai ji atsiranda miego metu, bet arčiau pirmo mėnesio pabaigos kūdikis gali reaguoti šypsena ir reaguodamas į mamos veidą. Nepaprastai svarbu bendrauti su kūdikiu nuo pirmųjų jo gyvenimo dienų! Kalbame, šypsomės, dainuojame ir pasakojame apie viską, ką darome su kūdikiu - nors ir nieko nesuprasdamas kūdikis jaučia švelnią pagarbą ir meilę, o tai padeda jam labiau pasitikėti aplinkiniu pasauliu.

Aplinka

Svarbu įsitikinti, kad ta vieta, kurioje būna naujagimis, būtų kuo saugesnė. Į lovelę ar lopšį įdėkite minkštas apsaugas arba susuktą antklodę, kad kūdikio galvytė ir nugara šiek tiek liestųsi su ja. Taip pat suformuokite jaukų lizdelį ant vystymosi lentos ar kito paviršiaus. Kai keičiate sauskelnes ar perrenginėjate kūdikį, apklokite nuogas kūnas vietas vystyklu, kad jo neišgąsdintų vėsus oras.

Patogiausiai ir saugiausiai naujagimis jaučiasi prie mamos krūtinės valgydamas ar tiesiog ilsėdamasis. Įsitikinkite, kad žindydami kūdikį jo kojytės nesimataluoja, o liečiasi į pagalvę ar antklodę. Tai jam suteiks saugumo jausmą.

Pasaulyje nėra vienodų kūdikių - visi vystosi ir atrodo kitaip! Naujagimio būklė per pirmąjį gyvenimo mėnesį labai priklauso nuo to, koks buvo gimdymo procesas - būtent apie tai gydytojas pasiteirauja pirmoje kūdikio apžiūroje. Būtinai papasakokite apie viską! Ir atminkite, jei turite kokių nors klausimų dėl savo kūdikio sveikatos, būtinai pasitarkite su gydytoju!

Tegul pradžia būna graži ir nepamirštama!