VIDEO: Lankome ankstukus Kauno klinikose: mamų išgyvenimai ir medikų patarimai

09. Apr 2019, 11:49 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

"Visada žinojau, kad tai bus anksčiau laiko ir dėl to nebuvo tokios didelės staigmenos. Aš ligoninėje jau nuo sausio pradžios. Buvo skaičiuojama kiekviena valanda, kiekviena diena, kiekviena savaitė kaip šventė...", - neslėpdamas jaudulio pasakoja trynukų - ankstukų mama Indrė.

Trijulė mamos pilve išbuvo 30 savaičių. Pati mažiausia - coliuke vadinama dukrytė gimė vos 860 gramų svorio, kiti du vaikučiai kiek didesni - po 1300 gramų. Su didele meile ir viltimi mama laukia, kol mažoji Adrija sustiprės ir gales iš inkubatoriaus keliauti pas brolį ir sesę.

Kaip "Mamyčių klubui" pasakojo Kauno klinikų Naujagimių intensyviosios terapijos skyriaus vadovas Antanas Pužas, jau nuo 1991 metų medikai bando padėti ir gydyti naujagimius nuo 22 savaičių ir 500 g svorio, bet pagrindinis kriterijus - 22 savaitės. 22 savaičių išgyvena apie 50 procentų naujagimių, 23 savaičių - apie 70 procentų.

"Mes kreipiame dėmesį ne tiek į procentus, kiek išgyvena, o labiau į tai, kad tų vaikučių gyvenimas būtų kokybiškas, kad jie būtų sveiki, galėtų eiti į mokyklą ir būtų džiaugsmas tėvams", - teigė A.Pužas.

Du iš Indrės trynukų - Liutauras ir Madeira dienas leidžia arčiau mamos, jiems jau aparatų pagalbos nebereikia.

Paklausta, ką reiškia maitinti tris vaikus savo pienu, trynukų mama tik atsidūsta: "Tai yra darbas kas 2-2,5 valandos visą parą. Tikrai yra ką veikti. Bet noras maitinti savo, o ne donoriniu pienu, yra stiprus. Stengiamės ir jau šešta para, kaip pilnai tai pavyksta".

Lietuvoje kasmet gimsta apie 30 tūkstančius naujagimių.

"Lietuva yra specifinė šalis - geros statistikos pavyzdys. Jei pasaulyje gimsta apie 10 procentų neišnešiotų naujagimių, tai Lietuvoje tarp 5-6. Galime sakyti, mes laimingesni, nes vaikus išnešiojame ilgiau" , - šypsosi Kauno klinikų Neonatologijos klinikos vadovė prof. Rasa Tamelienė.

Medikai džiaugiasi: kadaise iki kilogramo svorio gimusiųjų išgyvendavo tik 10 procentų kūdikių. Šiandien statistika žymiai geresnė - išgyvena devynis kartus daugiau.

"Man asmeniškai stebuklų nebūna, tai, ką mes darome, pagrįsta objektyviais dalykais. Gaila tik, kad ne visiems ir ne visada gali padėt. Iš ligoninės mažiausias kūdikis su mama išvažiavo į Marijampolę, kuris svėrė vos pusantro kilogramo. Tokių vaikų nėra daug, mes stebėjomės, nes būdamas iki kilogamo jis jau pilnai valgė iš krūties", - pasakojo Naujagimių intensyviosios terapijos skyriaus vadovas A.Pužas.

Visi tėvai tikisi sulaukti sveiko, pilnai išnešioto naujagimio, tačiau būna tokių stresinių situacijų kaip iš giedro dangaus ir tam, anot pašnekovo, pasiruošt yra labai sunku.

Tad kaip mama gali sau pagelbėti, kad išnešiotų naujagimį jam skirtą terminą?

Nėra vieno vienareikšmio atsakymo, tačiau pagrindinė sėkmingo nėštumo eiga, anot medikų – profesionali priežiūra.

"Moterys turi tvarkingai lankytis pas ginekologą ir klausyti visų rekomendacijų. Turime mes tokių mamų, kurios atvažiuoja, pagimdo, o kai klausiame, ar lankėte moterų konsultaciją, atsakymas būna - "ne, o kam, dirbau, nespėjau ir pan.", - teigė A.Pužas.

Viena pagrindinių neišnešiotumo priežasčių - nėščiosios infekcija

Tačiau 50 procentų visų neišnešiotumo atvejų taip ir lieka neaišku, kodėl kūdikis gimė per anksti.

Džiugu tai, kad sėkmės istorijomis sunkumus jau įveikusios mamos ligoninėje dalijasi kiekvieną savaitę.

"Svarbu šiuo metu neužsisklęsti, kai vaikutis balansuoja tarp gyvybės ir mirties, būtina išsikalbėti. Sunkiausia yra žinojimas, kad vaikelis gali neišgyventi. Jis pats nekvėpuoja, pats nepalaiko kūno temperatūros, nevalgo, jis yra priklausomas nuo medicinos darbuotojų, nuo moderniausių aparatų, bet juk yra įvairiausių netikėtumų ir tu negali žinoti. Negali apglėbti jo, pabučiuoti", - pasakojo asociacijos „Padedu augti“ įkūrėja Inga Budrienė.

Prieš septynerius metus gerokai per anksti dvynių - Miglės ir Arento - susilaukusi Inga tikina, kas sunkiausia tuo metu buvo tai, kad viešumoje sėkmės istorijų beveik nebuvo: "Tuo metu buvo sudėtinga dėl to, kad žiniasklaidoje nebuvo tegiamų istorijų, įsivedęs į google paiešką "neišnešiotas naujagimis" rasdavai diagnozę - cerebrinis paralyžius, raidos sutrikimai, nebuvo viltį teikiančių istorijų ir informacijos".

Daugiau istorijų ir patarimų - video siužete.

20190130111700-42483.jpg