VIDEO: Kaip apsaugoti kūdikio odą nuo paraudimų?

22. Nov 2018, 08:00 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

Svečiuojamės pas pusės metukų Martyną - linksmą ir aktyvą mergaitę. Bet pasitaiko, kad gerą mažylės nuotaiką gadina ne alkis, troškulys ar noras miegoti, o nuolat paraudusi užpakaliuko oda.

Kaip sako mama Santa, šios bėdos prasidėjo nuo dviejų savaičių, kai dukrytės oda pradėjo rausti, atsirado daug raudonų taškelių, nors sauskelnės ir buvo dažnai keičiamos.

"Bandėme gydytis įvairiomis liaudiškomis priemonėmis, bet niekaip ta bėda neišnyko, tada kreipėmės į dermatologą, kuris sakė, kad vaikučiui yra odos grybelis. Tepėme klotrimazoliu, tada Sudocremo tepalu - taip pamažu odos paraudimas išnyko", - pasakojo mama Santa.

Pasak šeimos gydytojos Reginos Balčiūnienės, dėl savo anatominių savybių kūdikių oda labiau pažeidžiama, ji plonesnė, arčiau paviršiaus daug kraujagyslių, tai padidina tikimybę patekti įvairiom toksinėm medžiagom, infekcijom į odą. 

20181121094955-86432.jpg

Kai dukrytės užpakaliuko odos paraudimai atsinaujindavo, kas rytą ir vakarą, kaskart keičiant sauskelnes, Santa ją tepdavo gydomaisiais tepalais, tada apsauginiu, raminamuoju kremu sudirgusiai ir paraudusiai odelei. 

"Būtent toks ir eiliškumas buvo rekomenduojamas: iš pradžių gydomasis tepalas, palaukiam, kol susigers, tada tepame Sudocremą, kad susidarytų apsauginis sluoksinis ant odos, vėl palaukiem ir tik tada mauname sauskelnes", - pasakojo Martynos mama.

20181121095016-36545.jpg

Pasak gydytojos, jeigu oda jau pažeista, paraudusi, matyti šašai, tuomet naudojami tepalai, kuriuose yra cinko oksidas bei kitos priešuždegiminės medžiagos.

Kūdikiams paprastai naudojami bespalviai, bekvapiai, be aromatinių medžiagų, eterinių aliejų, toksinių medžiagų įvairūs kremai.

Be oro vonių, anot Santos, svarbi ir kasdienė odos priežiūra: prausti po tekančiu vandneiu, gerai nusausinti, leisti odai kvėpuoti, nuolat atidžiai stebėti ir prireikus naudoti priemones raudono užpakaliuko profilaktikai. Tam Santa naudoja lengvą kremą.

20181121095101-77272.jpg

"Šiuo laiku, kai patalpose yra šildymas, kūdikiai daugiau aprengiami, oda mažiau kvėpuoja, todėl galima naudoti kūdikiams skiras apsaugines barjerines priemones. da-niausiai kūdikiams pdai naudojami emuliantai. Kūdikių odai dažniausiai naudojami kremai, kurių sudėtyje yra rieblai ir vanduo", - patarė šeimos gydytoja R.Balčiūnienė

Gydytoja atkreipia dėmesį, kad kremu reikėtų tepti tik problemines vietas – pažastis, sėdmenis, kirkšnis, bet jokiu būdu ne visą odą. Svarbu, kad kremukas atitiktų svarbiausią funkciją – saugotų odelę, minkštintų ją, bet tuo pačiu ir leistų odai kvėpuoti.

20181121095218-25364.jpg