Vaikas nevalgo mėsos, ką daryti?

Vaikas nevalgo mėsos, ką daryti?

06. Jun 2016, 07:00 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

Dažnai vaikutis nepripažįsta jokio kito maistelio - tik mamos pieną. Bandai įsiūlyti košytės – spjauna, mėsytės – nusuka galvą. Ką daryti? Juk mėsa ir daržovės labai naudingos mažylio vystymuisi.

Iš mamos laiško:

11 mėnesių sūnus niekaip nevalgo daržovių ir mėsos. Jei valgo, tai labai nedaug – vos 20 mililitrų daržovių arba kruopų, kuriose mėsos būna tik „pėdsakai“. Mažylis mėsos nevalgo ir su kruopomis: pajaučia jos skonį ir spjauna. Kaip pripratinti valgyti mėsą, kuri, kiek žinau, labai reikalinga dėl geležies kraujyje?  

Konsultuoja vaikų ligų gydytoja Rasa Katkevičienė:

Dažnai būna, kad vaikučiai, iki pusės metų ar ilgiau gėrę tik mamos pieną, vėliau atsisako papildomo maisto: daržovių, mėsos ar kruopų. Juk ne taip lengva atsisakyti krūties. Jie įprato gerti skanų, riebų mamos pienelį, kuris suteikdavo sotumo.

Mažyliui, žinoma, neįprastas yra daržovių ir mėsytės skonis. Ir čia nieko nepadarysi, juk prievarta vaikučiui jos neįduosi. Todėl patarčiau padaryti kelių savaičių ar kelių mėnesių pertrauką. Reikėtų pasidaryti ir kraujo tyrimą. Jei vaikučio kraujyje sumažėjęs hemoglobino kiekis, tuomet siūlomas sirupėlis su geležimi.

Nepatarčiau kasdien vis siūlyti daržoves ir mėsą vaikučiui, jei jis jų atsisako. Nes taip mažylį galima išvis atpratinti nuo tokio maisto. Aišku, galima „žaisti“ su visokiais skoniais, bet geriausia padaryti pertrauką. Pamatysite, vėliau pyplys mielai viską valgys.

Jei turite klausimų specialstams - rašykite redakcija@mamyciuklubas.lt!