VIDEO: Užsiėmimai baseine ir grūdina, ir lavina

28. Oct 2019, 09:22 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Retas vaikas, kuris nesidžiaugia maudynėmis - gali iki soties plaukioti, taškytis jūroje, ežere. Nes vanduo suteikia jėgų ir džiaugsmo, ir galų gale, kūdikis žino, ką reiškia būti vandenyje, juk jame praleido pirmuosius 9 savo gyvenimo mėnesius mamos pilvelyje. Vaiko vystymasis pirmaisiais gyvenimo metais vaidina reikšmingą vaidmenį, nes tuo metu smegenys itin sparčiai auga ir vystosi. O reguliarus plaukimas lavina motorinius įgūdžius.

Ugdykite vaiko meilę maudynėms, kuo dažniau su juo mėgaukitės vandens malonumais!

Vandens pramogos naudingos vaiko raidai. Kaip sako plaukimo treneris Gustavas Zalitis, užsiėmimai vandenyje visapusiškai lavina pusiausvyrą, koordinaciją, smulkiosios motorikos įgūdžius, tad vaikai, kurie lankosi baseine, pradeda kalbėti anksčiau. Jie ir sėdėti, ropoti bei vaikščioti pradeda anksčiau, yra atsparesni infekcijoms, labiau užsigrūdinę. Vakai, kurie dažnai plaukioja, turi stipresnę kraujotakos sistemą.

Nepriklausomai nuo metų laiko raskite galimybę paplaukioti su vaikais. Susiraskite baseiną, kuriame užsiėmimai vaikams rengiami jums patogiu metu: jei mažylis eina pietų miego iki 12 val., tuomet vidudienio užsiėmimai jums netiks. Atkreipkite dėmesį ir į kitų tėvų atsiliepimus - ar ten yra pakankamai vietos persirengti, ar yra kur paguldyti kūdikį, ar patalpose švaru ir higieniška ir pan.

Ką pasiimti į baseiną?

Gerą nuotaiką ir gerai apgalvotą planą.

Visi žinome, kaip sunku planuoti laiką, auginant mažą vaiką. Atrodo, kad viską numatėte, tačiau iškyla nenumatytos aplinkybės, kurios verčia atsitraukti nuo pradinio plano. Kad ir kaip bebūtų, pabandykite laiku susiruošti į baseiną ir atvykite iš anksto, likus bent kelioms minutėms iki užsiėmimo pradžios. Ne per anksti, kad kūdikis nuobodžiautų, ir ne paskutinę minutę, kai kiti jau pradėjo mankštintis!

Nuo kokio amžiaus pradėti lankyti? Pagrindinė sąlyga - bambutės žaizdelė turėtų būtų visiškai užgijusi.

Anot specialistų, geriausia pradėti lankyti baseiną su kūdikiu nuo 6 mėnesių - jis jau aktyviai bendrauja, gali aiškiai parodyti, kas jam patinka, o kas ne. Prieš planuodami užsiėmimus baseine, galite pasitarti ir su savo šeimos gydytoju.

Krepšys su būtinais daiktais

Ruošdamiesi į baseiną, įsidėkite į krepšį viską, ko gali prireikti, kad nesijaudintumėte ir neskubėtumėte paskutinę akimirką.

Ką įsidėti:
• rankšluosčius - sau ir kūdikiui. Mažyliui labiausiai tiktų rankšluostis su gaubtu;
• maudymosi kostiumėlį sau;
• Huggies® Little Swimmers sauskelnes-maudynių kelnaites, kad baseine mažylis jaustųsi komfortiškai: jos neišsipučia vandenyje, turi elastingą juosmenį ir lengva pakeisti, įvykus "avarijai";
• dušo šlepetes;
• taip pat pravers didelis rankšluostis, į kurį galėsite susukti kūdikį, eidami iš rūbinės į baseiną ir atgal;
• užkandžius ir vandenį, kad nereikėtų ieškoti, kur numalšinti alkį ir troškulį po aktyvių pratimų;
• plaukimo kepuraitę, jei to reikalauja baseino taisyklės;
• švarius, sausus drabužius ir sauskelnes kūdikiui po maudynių.

Kaip vyksta plaukimo užsiėmimai?
Maudant kūdikį namuose, paprastai vandens temperatūra būna ne žemesnė kaip 37 laipsniai. Tačiau vanduo baseine nebus toks šiltas. Paprastai palaikoma maždaug 30 laipsnių temperatūra - tai pakankamai šilta: aktyviai judėdamas mažasis plaukikas jausis patogiai.
Mamai ar tėčiui prieš užsiėmimą patartina nueiti į baseiną, kad patikrintumėte gilias ir negilias vietas. Jei patys nemokate plaukti, prieš užsiėmimą būtina pasakyti treneriui.

Viena pagrindinių tėvų klaidų - iškart nardinti kūdikį į vandenį. Taip nesielkite! Prie vandens vaiką reikia pratinti pamažu.

Pirmiausia mama ar tėtis atsisėda ant baseino krašto ir supažindina mažylį su aplinka. Kūdikio kojytes palaipsniui nuleidžiame į vandenį, tada leidžiame sušlapti rankoms. Svarbu leisti vaikučiui priprasti prie naujos aplinkos. Tik tada, kai jis pasijus saugiai - eikite į baseiną ir klausykite trenerio nurodymų!

Pratimai vandenyje neišmokys kūdikio plaukti, bet tokio tikslo ir nesiekiame. Svarbiausia - pripratinti mažylį prie vandens, pagerinti motorinius įgūdžius, lavinti pusiausvyrą, stiprinti sveikatą. Anot trenerio, būdamas 3–4 metų vaikas jau gali išmokti gulėti ant vandens, pūsti burbulus ir, svarbiausia - pamėgti vandenį!

Paprastai užsiėmimai baseine vyksta 1-2 kartus per savaitę, pamokos trukmė - 40 minučių. Būdami baseine, stebėkite vaiko savijautą, ar jam nešalta, ar neišalko. Jei kūdikiui šalta, jis jausis nepatogiai, taps kaprizingas - tuomet lipkite iš baseino. Kol nėra pastovios termoreguliacijos, stebėkite, kaip kūdikis jaučiasi.

Išlipdami iš vandens nedelsdami įvyniokite jį į šiltą, sausą rankšluostį: nežiūrint to, kad patalpoje šilta, po maudynių visiems tampa vėsu. Ir čia mes vėl turime galimybę įvertinti, ar patogios Huggies® Little Swimmers sauskelnės-kelnaitės - kaip jas greitai užmovėte, taip pat greitai jas ir numaukite - juk kūdikį reikia kuo greičiau nušluostyti ir aprengti sausais drabužėliais!

Užsiėmimai baseine kūdikiui suteikia daug džiaugsmo, tuo pačiu stiprina imuninę sistemą ir grūdina - todėl tęskite vandens linksmybes visus metus su Huggies® Little Swimmers! Linksmų maudynių ir daug gerų emocijų!