Susinervinus - dingo pienas. Kaip atstatyti?

Susinervinus - dingo pienas. Kaip atstatyti?

05. Aug 2015, 06:00 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

Mamos patyria daugybę stiprių emocijų, o kai kurios - ne itin malonios. Jos iškart veikia ir laktaciją, todėl nenustebkite, jog stipriai susinervinus, pienas gali dingti. O ką tuomet daryti - konsultuoja žindymo skatinimo veikla užsiimančios organizacijos „Pradžių pradžia“ konsultantė, mama Rasa:

"Problema yra dvejopa: jūsų psichinė sveikata ir sumažėjęs pienas. Jei norėtumėte relaktuoti, t.y. atgaivinti pieno gamybą, teks pradžioje susipažinti su laktacijos principais: už pieno gamybą atsakinga grupė moters hormonų, patys svarbiausi – prolaktinas (atsakingas už kiekį) ir oksitocinas (atsakingas už pieno tekėjimą). 

Pastarasis dar vadinamas meilės, malonumo, atsipalaidavimo hormonu. Galima spėti, kad būtent įtampa, susijaudinimas pažeidžia hormonų pusiausvyrą ir pieno gamyba sutrinka. Kol kūdikis neatprato prie krūties, reikia tęsti žindymą, net jei atrodys, jog vaikelis žinda tuščia krūtį.

Taip stimuliuojamos krūtys pasiunčia signalą hormonų sistemai, kad gausintų pieno gamybą. Dažni maitinimai yra būtini, norint, kad pieno gamintųsi tiek, kiek reikia naujagimiui. Naktinių maitinimų metu ypač gausiai išsiskiria hormonas prolaktinas - atsakingas už pieno gausinimą sekantiems maitinimams.

Jūsų atveju reikėtų neriboti maitinimų dažnumo ir trukmės. Jei vaikas žinda tiek, kiek nori, ir taip dažnai kaip jam reikia, pieno kiekis atitiks vaiko poreikius. Neribojant maitinimų, laktacija susitvarko per keletą dienų.

Žinduko nesiūlykite, čiulpdamas žinduką naujagimis nestimuliuoja krūties, t.y. neskatina pieno gamybos. Nepamirškite, kad naujagimio skrandis yra mažas, plečiasi palaipsniui, todėl nesugeba prisivalgyti kelioms valandoms kaip suaugę.

Be to, natūraliai maitinami naujagimiai valgo dažniau, nei dirbtinai maitinami, nes mamos pienas lengvai virškinamas ir greit įsisavinamas. Jei vieną krūtį ištuštinus, vaikas nesimigdo, labai aktyviai čiulpia, bet negirdite rijimo, galite pasiūlyti kitą krūtį.

Sekantį maitinimą pradėkite iš antros krūties. Net ir maitinant iš abiejų krūtų, tai nėra pieno trūkumo požymis: krūtys ne pieno kaupimo rezervuarai, pienas išsiskiria ir gaminasi net tik tarpuose tarp maitinimų, bet ir žindymo metu.

Todėl būtinai atsipalaiduokite: prieš maitinimą pastovėkite po šiltu dušu, išgerkite ko nors šilto, atsisėskite patogiai ir nusiteikite žindyti kuo ilgiau. Prisiminkite, žindymo principas yra toks - nuolatos vyksta pieno kiekio ir kūdikio poreikio derinimasis.

Jei atsirado apetito šuolis, vaikas žinda dažniau ir ilgiau, tuomet pieno daugėja. Tokia yra Gamtos sukurta savireguliacija."