Sauskelnių keitimo ABC: pataria specialistė

Sauskelnių keitimo ABC: pataria specialistė

25. Mar 2012, 07:00

Jeigu mama tampa pirmą kartą, klausimai: „Kurioje namų vietoje geriausia keisti vaikui sauskelnes?“, „Kur jas po to išmesti?“ tikrai neatrodo juokingi. 

 

 Konsultuoja Natalija Skorobogatova, KMU Neonatologijos klinikos slaugos koordinatorė.

 

Ir mamai, ir vaikučiui yra patogiau, kai namuose numatyta konkreti vieta, kurioje mama pervystys kūdikį. Paprastai šiam reikalui mamos nusiperka lengvai valomą ir patogią vystymo lentą. Kokioje patalpoje ją laikyti? Patyrusi medicinos slaugytoja Natalija Skorobogatova sako, kad kūdikio vystymui geriausia pasirinkti atskirą vietą – ji turėtų būti pakankamai šilta ir šviesi. Patogu, kai joje yra kriauklė su vandeniu ir šiukšlių dėžė. Pasak specialistės, ko gero, tam visai tinkama vieta yra vonios kambarys.

 

Kodėl netinka tėvų lova?


Medikė Natalija Skorobogatvova sako, kad tėvų lova naujagimiui pervystyti nėra pakankamai higieniška vieta. Be to, keičiant sauskelnes, mes paprastai nurengiame vaikutį, palepiname oro voniomis, glostome rankutes ir pėdutes, todėl ten turi būti pakankamai šilta. Pašnekovė siūlo nepraleisti progos keičiant sauskelnes pabendrauti su mažyliu, juk tai malonu ir vaikučiui, ir pačiai mamai.

 

Kaip prižiūrėti vystymo stalą?


Ypatingos priežiūros nereikia, užtenka kartą per dieną nuvalyti jį vandeniu su muilu. Taip pat stalą reikia valyti kaskart, jei pastebite, kad ant jo pateko šlapimo ar išmatų. Slaugytoja Natalija Skorobogatova teigia, kad laikantis higienos namuose nereikia perlenkti lazdos - dezinfekuojančių muilų ar priemonių tikrai nereikia. Geriausia priemonė – muilas ir vanduo.

 

Kaip dažnai keisti sauskelnes?


Jas reikėtų patikrinti prieš kiekvieną maitinimą. Jeigu kūdikis pasituštino arba sauskelnės pilnos šlapimo, jas reiktų pakeisti, o kūdikio užpakaliuką nuplauti. Į klausimą, kodėl būtent po maitinimo, o ne prieš, specialistė atsako taip: „Po maitinimo pervystant kūdikis gali atpilti, geriau, kad pavalgęs jis užmigtų ir pailsėtų“.

 

Pirmą gyvenimo mėnesį naujagimiai šlapinasi labai dažnai, ne mažiau 6 kartų per parą, taip pat gali po kelis kartus tuštintis, todėl sauskelnes keisti reikia tikrai dažnai. Vėliau, kūdikiui augant, jis tuštinasi ir šlapinasi rečiau.

 

Kur dėti panaudotas sauskelnes?


Medicinos slaugytoja Natalija Skorobogatova sako, kad panaudotas sauskelnes galima išmesti į paprastą šiukšliadėžę, tik prieš tai jas turime suvynioti taip, kad turinys liktų viduje, neiškristų ir neišteptų. Nepamirškite plautis rankų po vystymo, kai išmetėte sauskelnes ar sutvarkėte vystymo stalą.

 

Kaip teisingai plautis rankas?


Per nešvarias rankas mes galime pernešti daug ligų, todėl prieš liesdami kūdikį įsitikinkite, kad jos švarios. Ypatingų rankų plovimo taisyklių nereikia laikytis, pvz., skaičiuoti, kiek minučių jas muilintis, čia ne ligoninė. Užtenka įprastai nusiplauti rankas su vandeniu ir muilu, nepamirštant išmuiluoti tarpupirščius ir rankas virš riešo, sako medikė.

 

Na, ir viena paskutinių slaugytojos Natalijos Skorobogatovos patarimų – reguliariai vėdinti kambarius. Taip juose kaupsis mažiau mikroorganizmų, oras bus grynesnis, ir visų savijauta geresnė.