Prie baseino kūdikį pratinkite palaipsniui

Prie baseino kūdikį pratinkite palaipsniui

12. Nov 2018, 07:00 Mamyčių klubas Mamyčių klubas


Sakoma, jog visi naujagimiai moka plaukti, nes būtent tuo ir „užsiiminėjo“ motinos pilvelyje. Tačiau įgimtas sugebėjimas plaukti greitai pasimiršta, jei iki 3-4 mėnesių šis kūdikio gebėjimas neužtvirtinamas, vėliau (geriausia nuo trejų metų) reikės to mokytis iš naujo.

Geriausia plaukiojimo procedūromis pradėti užsiimti nuo trijų kūdikio gyvenimo savaičių.

Plaukioti yra naudinga, nes...

1) Vanduo nuplauna kūno nešvarumus, prakaitą ir riebalus.

2) Plaukiojantis žmogus kvėpuoja drėgnu, vėsiu ir švariu oru, tad pats plaukiojimas:

-stimuliuoja kvėpavimą, pagerina kraujo apytaką, virškinimo sistemos darbą, gerina termoreguliaciją;

-stiprina kaulų ir raumenų sistemas, mat vandenyje kūnas yra beveik besvorio būsenoje, įtraukiant į darbą viskas judančio kūno sistemos dalis;

-daro kūną atsparesnį peršalimo ligoms;

-mažina padidėjusį jautrumą ir dirglumą;

-stiprina nervų sistemą.

3) Periodiški užsiėmimai vandenyje ugdo vaiko pasitikėjimą savimi, padeda vystytis jo drąsai, atkaklumui, ryžtui ir drausmei. Pastebėta, jog „plaukiojantys“ vaikai pradeda anksčiau sėdėti, vaikščioti ir kalbėti.

Nesukelkite vaikui vandens baimės

Tai reiškia, kad maudyti mažylį patartina tik tuomet, kai jis gerai nusiteikęs, sotus, nenori miego ir pan. Tu taip pat turi būti geros nuotaikos, nes vaikutis tai jaučia. Be to, jokiu būdu neturi baimintis, kad darai kažką ne taip – tai persiduoda mažyliui.

Užsiimti plaukiojimu gali tik sveikas vaikas

Jei kasdienės vandens procedūros teikia vaikui malonumo, kitas žingsnis – pasikonsultuoti su gydytoju. Užsiimti plaukiojimu gali tik sveikas vaikutis. Nes sergant kai kuriomis ligomis, plaukiojimas gali net pakenkti, pavyzdžiui, kai yra nervinės sistemos pažeidimas, inkstų ligos, kai vaikas persirgo plaučiu uždegimas. Taip pat nerekomenduojama plaukioti, jei mažylis turi įgimtą širdies ydą.

Jei gydytojas duoda leidimą, tuomet galima pradėti nuo „pasiplaukiojimų“ vonioje, vėliau pereinant prie baseino. Tačiau baseine rekomenduojama plaukioti, kai vaikiška vonelė tampa ankšta (nuo keturių mėnesių, nors į baseiną kai kurie tėvai ateina ir su dviejų mėnesių kūdikiais).

Pats geriausias pedagogas – mama, nors su plaukiojimo trenerio vaidmeniu puikiai susitvarko ir tėtis, močiutė ar senelis. Svarbiausia, kad visus šiuos užsiėmimus atliktų tas pats žmogus. Baseiną pageidautina lankyti 1–2 kartus per savaitę. Geriau, kad būtų ir mažylių plaukiojimo instruktorius. Jo užduotis – prižiūrėti, kad kūdikio plaukiojimas, nardymas ir kiti pratimai būtų atliekami teisingai.

Prie baseino reikia pratintis pamažu:

*pirma, įsitikink, ar vandens temperatūra tinkama ir jauki kūdikiui.

*antra, įsitikink, ar baseine nėra chloro – panerk į vandenį atmerktomis akimis, jei vanduo bus chloruotas, grauš akis ir jos paraudonuos.

*trečia, rinkis baseino lankymo laiką, kai nėra daug žmonių ir vaikų, kad tavo mažylis neišsigąstų. 

20180827133554-80916.jpg