Pirmosios naujagimio maudynės: 10 taisyklių

Pirmosios naujagimio maudynės: 10 taisyklių

11. Dec 2020, 11:20 "Viktorijos masazai" "Viktorijos masazai"

Ak, tos pirmosios maudynės, tai tikriausiai nemaža užduotis suaugusiems. Su begalybe klausimų ir nežinomybės. 

Nusiraminkite, nes mažylis jausdamas Jūsų nerimą pats ims nerimauti. Patikėkite - bus daug smagių akimirkų! 

Pirmą kartą, kol dar daug nerimo, geriausia tą daryti dviese. Vienas galite prilaikyti mažylį, o kitas jį maudyti. 

Kokias priemones naudoti?

Parduotuvėse tikriausiai svaigsta galva nuo įvairiausių pasirinkimų. Mes su Ana nusprendėme (bent jau kol kas) nenaudoti jokių prausiklių, muiliukų ar šampūnų, tačiau jeigu Jūs nusprendėte naudoti - rekomenduoju nesirinkti pagal įpakavimo ar buteliuko grožį bei priemonės kvapą. Tai būtina daryti atsižvelgiant į gaminio sudėtį. 

Kaip dažnai?

Naujagimius užtenka maudyti 2 - 3 kartus per savaitę. Jie juk dar “neišsitepa”. Tačiau kiekvieną dieną reikėtų nepamiršti tinkamai ir atidžiai prižiūrėti sritis, kurias liečia sauskelnės, bei raukšleles, kurioms yra didesnė tikimybė pašusti. Raukšleles reikėtų prižiūrėti kiekvieną dieną. O esant karštajam sezonui, mažyliui daugiau prakaituojant ir kaistant, tai daryti patariu netgi keletą kartų per dieną. Mažylių odelė dar labai jautri ir suprakaitavusios raukšlelės gali greitai sudirgti, parausti ar netgi atsirasti žaizdelės. 

Kiek laiko turėtų trukti? 

Naujagimiams užtenka pasimėgauti maudynėms nuo 5 - 7 min. Vėliau, kai mažyliai paauga (žinoma, jeigu jiems patinka), galite pliuškentis ir ilgiau. 

Mažyliams pradėjus valgyti pirmąjį maistą bei persikėlus gyventi ant grindų - maudynės tampa 

10 pagrindinių maudynių taisyklių:

1. Prieš maudynes pasitikrinkite, ar visus maudynėms reikalingus daiktus turite šalia, taip pat iš anksto pasirūpinkite viskuo, ko Jums prireiks po maudynių, kad nereikėtų maudynių metu vonioje palikti vieno vaikučio ir bėgioti po namus ieškant rankšluosčio, sauskelnių ar drabužėlių.

2. Nepamirškite, kad mažylių maudynių metu jokiu būdu negalima palikti vienų ir visai nesvarbu, ar tai didelė vonia ar labai saugiai atrodanti, kūdikių maudynėms pritaikyta vonelė!

3. Nemaudykite mažylio iškart po maitinimo.

4. Vandens temperatūra turėtų būti apie 37 laipsniai šilumos, patalpoje, kurioje maudote mažylį, taip pat neturėtų būti vėsu, reikėtų bent 23 laipsnių.

5. Nereikėtų mažylio staigiai dėti į vandenį, reikia lėtai pripratinti. Jeigu pirmieji maudynių kartai nebus labai malonūs ir jaukūs Jūsų mažajam spindulėliui, patartina mažiukus į vandenį dėti apgaubtus švelniu merliuku ar plonu audiniu, taip mažylis jausis saugiau. (Mes su Ana naudojame marliuką, taip ji jaučiasi geriau). 

6. Maudant kūdikius labai svarbu nepamiršti išplauti visas raukšleles, tarpupirščius ir nuplauti kakliuką. Galvytę plauti patarčiau pabaigoje, nes visų pirma, tai dažnaiusiai nemėgstamas procesas vaikams ir, antra, šlapia galvytė gali greitai sušalti.

7. Jeigu nusprendėte naudoti prausiklius - naudokite tik specialiai skirtus vaikams. Jie nedirgins odelės ir negrauš akių.

8. Išmaudytą mažylį iškart apgaubkite šiltu rankšluosčiu (rankšluostį maudynių metu galima šiltai padėti ant radiatoriaus ar šildyklės), šluostykite švelniai ir atidžiai. Šluostant nereikėtų odelės trinti rankšluosčiu, reikia švelniai nusausinti, tuomet oda nesudirgs. Taip pat labai svarbu išvalyti kiekvieną raukšlelę, nepamiršti nei vieno tarpupirščio ir, žinoma - kakliuko. Jeigu į ausytes pateko vandenuko, švelniai išvalykite jas su kūdikiams skirtais ausų krapštukais. 

9. Iškart mažylio neneškite į vėsesnę aplinką, pirmiausia leiskite jam lėtai atvėsti.

10. Stebėkite, kaip Jūsų mažasis angelėlis jaučiasi po maudynių, jeigu būna pavargęs ir mieguistas, maudynėms geriau rinkitės vakarą. Jeigu žaismingas, išsiblaškęs ir pilnas jėgų, geriau rinktis pirmąją dienos pusę.

Spindinčios vaikų akys tikrai išduos jų jaučiamą malonumą taškantis vandenyje.

Žaismingų maudynių ir daug gerų emocijų!

Su šypsena,

Viktorija,  "Viktorijos masažai"