Pirmosios 24 valandos: ėjimas į lauką

06. Dec 2013, 00:00 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Grįžusios iš gimdymo namų ne viena susimąstome, kada galima su mažyliu eiti į lauką. Specialistai leidžia pradėti pasivaikščiojimus jau trečią kūdikio gyvenimo dieną, tai reiškia, kad grįžę iš ligoninės, jau galite kitą dieną iškišti nosį ir į lauką.

Kokiu oru eiti į lauką?

Nekalbant apie vasarą, šaltą rudenį ir žiemą taip pat būtina išeiti su kūdikiu įkvėpti gryno oro. Tiesiog jei temperatūra yra 5-10 laipsnių žemiau nulio, aprenkite mažylį šilčiau ir įvyniokite jį į vilnonį apklotą arba specialų vokelį.

Pasak "Mano šeimos akademija" gydytojos neonatologės Jolantos Savulionienės, naujagimiams ir vyresniems kūdikėliams itin pavojingas žvarbus ir drėgnas oras. Tad tokiu oru patartina likti namie.

"Tačiau jei lauke nors ir minus dešimt, bet šviečia saulė, yra sausa, nėra vėjo, galime su naujagimiu į lauką išeiti jau po savaitės, grįžus iš gimdymo namų. Žinoma, naujagimio nereikėtų laikyti ant rankų lauke, jį paguldome į vežimėlį", - patarė neonatologė J.Savulionienė.

Pasivaikščiodami vis patikrinkite, ar mažylis nesušalo – tiesiog palieskite jo nosytę. Šalta nosytė - pirmas atvėsimo požymis. Jei šaltis spaudžia iki 20, tačiau nėra stipraus vėjo ir drėgmės, galite išeiti į lauką apie 20 min. Geriau kelis kartus išeiti pasivaikščioti trumpiau, nei vieną kartą ilgai būti lauke.

Kaip aprengti naujagimį ruošiantis į lauką?

1-2 savaičių amžiaus kūdikiai dar nereguliuoja savo kūno temperatūros ir greitai atšąla, o nuo trijų savaičių ir vyresnių kūdikių kūno termoreguliacija šiek tiek stabilesnė, todėl vaikučius aprengti reikia pakankamai šiltai, natūralių audinių drabužėliais, tačiau vis pažiūrėti, ar mažylis neperkaito.

Kiek ilgai vaikštinėti?

Anot gydytojos, pirmą kartą su kūdikiu pabūti galima – penkiolika minučių, o po to kas savaitę pamažu ilginti laiką, galiausiai galite būti iki valandos ar dviejų lauke. Tačiau visuomet reikia žiūrėti, koks oras, jei drėgna ir vėjuota, geriau tokiu oru pabūti kuo trumpiau.

Jeigu visgi matote, kad lauke oras žvarbus, vis tiek vaikučiui reikia gauti šviežaus oro, tuomet gerai išvėdiname vieną kambarį, paliekame langus maždaug dvidešimt minučių, vėliau į jį įnešame leliuką, aprengtą kaip į lauką.

„Namuose ir žiemą yra daug dulkių, tik mes jų nematome, be to, žiemą prasčiau vėdinami namai, tad kasdien kūdikiui gauti gryno oro yra būtina“, - paaiškino gydytoja.

Jei neturite galimybės kurią nors dieną išeiti į lauką su kūdikiu, palikite jį miegantį vežimėlyje bent balkone ar verandoje.

20131129110218-87593.jpg