Pirmojo mažylio egzamino balai

Pirmojo mažylio egzamino balai

22. Feb 2012, 10:00

Gimus kūdikiui, jis yra įvertinamas balais. Ką tai reiškia, domisi “Mamyčių klubas”.

 

Konsultuoja šeimos klinikos “Sveika pradžia” neonatologė, dr. Eglė Markūnienė.

 

Apgar skalė – kas tai?


Pasak medicinos mokslų daktarės, gydytojos neonatologės Eglės Markūnienės, vadinamoji Apgar skalė savo pavadinimą gavo nuo mokslininkės, amerikietės Virginijos Apgar, pavardės. Gimusio vaikučio įvertinimui ši skalė buvo pasiūlyta maždaug nuo 1953 metų, vėliau prigijo visame pasaulyje.

 

Vaizdžiai tariant, šie balai yra tarsi vaikučio gimimo egzamino įvertinimas. Du skaičiai Apgar skalėje (pvz., 8/10 arba 10/10) reiškia tai, kad vaikutis įvertinamas du kartus - pirmą gyvenimo minutę ir penktą gyvenimo mokyklą.

 

Kas vertinama?


Gavę gerą vaikučio įvertinimą tėvai džiaugiasi, tačiau retai težino, ką šie balai reiškia. Pasak dr. Eglės Markūnienės, vertinama vaikučio širdies veikla, kvėpavimas, refleksai, odos spalva, raumenų tonusas. Be to, yra tam tikra vertinimo seka, kas po ko vertinama. Taigi, apie viską iš eilės:

 

Odos spalva. Pirmiausia žiūrima vaikučio odos spalva. Jeigu naujagimis visas rausvas, jis gauna 2 balus už spalvą.

 

Kvėpavimas. Jeigu vaikučio kvėpavimas aktyvus, jis rodo balsą, irgi gauna du balus.

 

Refleksai. Tai nėra vertinami tikrieji naujagimio refleksai (pvz., žingsniavimo, griebimo), o tik o patys primityviausieji refleksai po gimimo -  ar jis čiaudi, kosėja. Jei  jis tai aktyviai daro, gauna du balus.

 

Raumenų tonusas. Jei vaiko rankytės ir kojytės sulenktos, jis lyg pasiruošęs kovai, tada irgi gauna du balus už raumenų tonusą.

 

Širdies veikla. Jeigu iki šiol vaikutis jau gavo 8 balus, vadinasi, ir jo širdutės veikla gera, nebūtina klausytis stetoskopu jos plakimo, skiriami du balai.

 

Jeigu naujagimis yra melsvos kūno spalvos, jo rankytės, kojytės nuleistos (raumenų tonusas žemas), jei gimęs jis įkvepia sunkiai, ir minėtuose įvertinimuose gauna po 1 balą, tada tikrinama širdutės veikla.  Jei ji plaka mažiau kaip 100 kartų/minutę, skiriamas 1 balas. Jei širdutė neplaka, 0 balų, tai yra, vaikutis negyvas. Tokia būtų Apgar skalės seka ir įvertinimas.

 

Pirmos 60 gyvenimo sekundžių


Gydytoja dr. E.Markūnienė sako, kad pirmosios 60 sekundžių yra labai svarbios vaikučio gyvenime. Jis gimsta, turi orientuotis, kur pateko, bando įkvėpti oro. Jei nesiseka, medikai skuba jam suteikti pagalbą. Ne įvertina pagal Apgar, o pirmiausia suteikia pagalbą. Jeigu naujagimis įvertinama 7 balais ir mažiau, vadinasi, jam reikia pagalbos. „Pagal balus orientuojamės, kaip sunku vaikui buvo gimti ir kokios pagalbos jam reikia“, – sako dr. E.Markūnienė.

 

Naujagimiai būna skirtingi


Jei vaikutis gauna 8 balus pagal Apgar, ar tai yra pagrindas sunerimti mamai? Dr.Markūnienė: „Visiškai ne. Vieni naujagimiai būna aktyvūs, jie rėkia, odelė rausta, įvertinami 10 balų, kiti vos gimę į gyvenimą žiūri filosofiškai, ne taip rėkia ir blaškosi. Kas ir būtų, jei mes visi gyvenime būtume cholerikai, ir nebūtų flegmatikų. 8 balai rodo, kad vaikučiui viskas gerai. Tikrai nereikia tėvams lenktyniauti, kad mano gavo 10/10, mano geresnis... Mokykloje irgi ne visi gauna tik 10“.

 

Tėvai įvertinimą turi žinoti


Gydytoja neonatologė mano, kad pirmąjį vaikučio įvertinimą tėvai galėtų žinoti. Pasak jos, šeimos gydytojui ir kitiems specialistams svarbi yra ne tik vaiko gimimo istorija, bet ir koks buvo nėštumas. Apgar įvertinimą svarbu žinoti, kartais jis tarnauja kaip prognozė, kaip buvo gimimo metu ir ko tikėtis ateityje. Jeigu Apgar balai maži, tarkim pirmąją minutę įvertinama penkiais, po 5 minučių- septyniais balais, vadinais, kažkas buvo vaikučio gyvenime ir reikia atidžiau stebėti jo raidą.

 

Viskas bus gerai?


Šeimos klinikos “Sveika pradžia” neonatologė, dr. Eglė Markūnienė sako, kad jei vaikutis įvertinamas 8 balais ir daugiau (8/8;8/10;10/10), viskas gerai. Kartais būna, kad balai buvo geri, tačiau po kurio laiko naujagimio adaptacija sutrinka, pasirodo viena ar kita liga. Tada tėvai sako: „Štai buvo geri balai, o vaikutis iš ligoninės išėjo su problema, negalia“. Tikrai negalima sakyti, kad geras įvertinimas pagal Apgar prognozuoja visą gerą vaiko ateitį. Liga gali išryškėti vėliau. Ir atvirkščiai, net ir gavus žemus Apgar balus, vaikas nebūtinai bus su kažkokia negalia.

 

Didžioji dauguma naujagimių, pasak specialistės, gauna gerus įvertinimus. Apie 10 procentų gauna  mažesnius įvertinimus, o gaivinti reikia apie 1 procentą visų naujagimių. Na, o labai rimto gaivinimo, kai vaikučio gyvybei gresia pavojus, prireikia labai retai, 0,1 procento visų gimusių vaikučių. 

 

Kokį įvertinimą gavo Tavo naujagimis?

 

Šeimos klinika „Sveika pradžia“

J.Balčikonio g. 3, Vilnius

Tel. 8 5 203 04 48, 8 605 90008

El. paštas: info@sveikapradzia.lt

www.sveikapradzia.lt

1

22. Feb 2012, 17:13

Nu pagal visus aprasymus mano mazyle 10/10 pati ivertinau katik 😃

22. Feb 2012, 15:44

mano Auksyte gavo 10/10

22. Feb 2012, 14:29

sunus mano gavo 10/10

22. Feb 2012, 14:10

Mano mazius gavo 9-10

22. Feb 2012, 13:09

10-10

22. Feb 2012, 11:50

7-7

22. Feb 2012, 11:31

Mano mergyte gavo 7-9