Pirmasis kūdikio primaitinimas: ką svarbu žinoti?

Pirmasis kūdikio primaitinimas: ką svarbu žinoti?

13. Dec 2022, 12:00 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

Jei pirmaisiais gyvenimo mėnesiais visas būtinas maistines medžiagas kūdikiui suteikia mamos pienas ar adaptuotas pieno mišinys, tai jam augant, ateina laikas, kai vien to neužtenka, todėl būtina pradėti pirmąjį primaitinimą.

Kūdikiui, žindomam motinos pienu, primaitinimą rekomenduojama pradėti nuo 6 mėnesių amžiaus. Šiame amžiuje galima pastebėti keletą požymių, rodančių, kad mažylis jau pasirengęs valgyti papildomą maistą:

  • Savarankiškai sėdi;
  • Pats sugeba dėti įvairius daiktus į burnytę;
  • Siekia maisto ir žiūri, kaip kiti valgo;
  • Moka nusisukti nuo šaukštelio, jei nebenori valgyti.

Iki šešių mėnesių vaiko virškinimo sistema dar nėra prisitaikiusi prie papildomo maisto, tad kyla didelė rizika užspringti, nes jis moka nuryti tik skystį.

Nuo ko pradėti?

Pirmąjį kūdikio maitinimą reikėtų pradėti nuo daržovių (cukinijų, brokolių, žiedinių kopūstų, bulvių), nes jos lengviau virškinamos, palaipsniui įtraukiant į mažylio valgiaraštį ir kitas produktų grupes.

Specialistai rekomenduoja įtraukti naujus produktus į vaiko valgiaraštį pirmąją dienos pusę, kad likusią dienos dalį būtų galima stebėti, ar jis neturi alerginių reakcijų naujam produktui.

Paprastai maitinimas pradedamas įtraukus vieną daržovę, duodama tris dienas iš eilės po šaukštelį, kad būtų galima stebėti vaiko organizmo reakciją. Svarbu atminti, kad pirmieji maitinimai neatstoja visaverčio valgymo, todėl net jei mažylis suvalgė šaukštelį daržovių tyrės, tuomet jam reikėtų pasiūlyti ir mamos pieno ar adaptuoto pieno mišinio. Atsiminkite, kad primaitinimo pradžia nereiškia maitinimo krūtimi atsisakymo!

Kai mažylis jau tris dienas suvalgė vieną daržovę, galite pabandyti pasiūlyti jam kitą daržovę. Jei matote, kad jis mėgsta jūsų pasiūlytas daržoves, galite jas derinti viename valgyje.

Maisto paruošimas garuose yra vienas geriausių sprendimų, ruošiant kūdikiui maistą, nes taip išsaugomas daržovių skonis ir maistinė vertė. Įrodyta, kad per ilgai verdant daržoves jos netenka vandenyje tirpių vitaminų, o verdant garuose dauguma jų išsaugoma.

Jei mažylis labai domisi maitinimu ir alerginių reakcijų nepastebėjote, galite palaipsniui didinti maisto porcijas, pereinant nuo trijų arbatinių šaukštelių iki trijų šaukštų. Kai kūdikis jau suvalgo didesnę porciją, į ją galima dėti ir riebiųjų medžiagų, pirmenybę teikiant alyvuogių aliejui, specialiai vaikų mitybai skirtam aliejui ar ghi sviestui.

Kai vaikutis susipažino su 3–4 daržovėmis, į jo racioną galima įtraukti ir vaisius, iš pradžių pasiūlant garuose virtą obuolį, slyvą ar bananą, bet vėliau jo racioną galima praplėsti ir dribsniais, iš pradžių renkantis grūdus be glitimo: ryžiai, kukurūzai, grikiai ar soros. Išbandę šią košę galite toliau plėsti vaiko racioną avižų ir manų kruopų koše. Košė turi būti tirštos konsistencijos, bet ne grūdėta, kad vaikui būtų lengviau nuryti, taip pat reikia atsižvelgti į tai, kad iki maždaug 8–9 mėnesių amžiaus, kol kūdikis dar nėra supažindintas su karvės pieno produktais, košę reikia virti vandens pagrindu.

3–4 arbatinius šaukštelius tyrelės galima laikyti sočiu šešių mėnesių kūdikio valgiu.

Kita vertinga maisto produktų grupė po grūdinių košių – mėsa, kurią į vaiko racioną reikėtų įtraukti maždaug nuo 8 mėnesių amžiaus. Rekomenduojama pradėti nuo veršienos, triušienos ir kalakutienos. Šios mėsos rūšys yra lengviausiai virškinamos ir laikomos tinkamiausiomis vaiko virškinamajam traktui.

Jei kūdikis atsisako maisto, neverskite jo valgyti, nes tai sukels tik neigiamas emocijas!

Galiausiai nuo 9-10 mėnesių į vaiko racioną įtraukiama ir žuvis. Pirmiausia galite pasiūlyti menkę ar jūros lydeką. Svarbu, kad žuvis būtų paruošta kuo paprasčiau, pavyzdžiui, garuose, bet jokiu būdu negalima kepti. Žuvis yra geras baltymų šaltinis, o riebi žuvis aprūpina organizmą vertingomis riebalų rūgštimis. Dėl šios priežasties svarbu įvairinti mitybą ir pasiūlyti vaikui tiek liesos, tiek riebios žuvies.

Prieš duodami vaikui žuvį, būtinai patikrinkite, ar joje nėra ašakų!

Neskubėkite dėti prieskonių

Į kūdikio maistą nededama nei druskos, nei saldiklių, nei kitų prieskonių, kad jis pažintų tikrąjį kiekvieno produkto skonį.

Kai mažyliui sukanka maždaug 8 mėnesiai, į žuvį ir troškinius galima dėti krapų ir petražolių, tačiau kitus prieskonius reikėtų dėti palaipsniui ir saikingai.

Česnakai ir svogūnai vaikui sunkiai virškinami, todėl juos į valgiaraštį rekomenduojama įtraukti tik sulaukus vienerių metų, tačiau aštrų maistą vaikui siūlyti rekomenduojama ne anksčiau kaip 2 ar 3 metų amžiaus, kai stabilizuojasi vaiko virškinamasis traktas.

Kalbant apie karvės pieno produktus, viena dažniausių klaidų – pasiūlyti mažam vaikui saldintų jogurtų ir varškės. Specialistai primena, kad saldintus produktus vaikučiui reikėtų pasiūlyti kuo vėliau, nes dažnai alerginę reakciją gali sukelti ne karvės pienas, o produkte esantys saldikliai. Todėl, norėdami paįvairinti skonį, galite dėti vaisių ar uogų į nesaldų jogurtą bei košes.