Pirmasis kūdikio mėnuo: ką verta atminti?

Pirmasis kūdikio mėnuo: ką verta atminti?

09. Oct 2017, 09:00 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

Gera žinia visoms taupioms šeimoms. Besilaukiant vaikučio ar tik jam gimus, neskubėkite pirkti žaislų. 

Jų pirmą mėnesį, o gal ir daugiau laiko tikrai neprireiks. "Geriausias naujagimio žaislas" esate... Jūs! Tiksliau, jūsų veidas, balsas, prisilietimai ir glamonės.

Kas telpa žodyje meilė?

Gimus vaikučiui, ypač pirmajam ir ilgai lauktajam, tėvai stengiasi apipilti jį savo meile. O meilė, kaip žinia, reikalas slidus... Vienam tai – mylavimas ir sūpavimas ant rankų, nuolatinis dėmesys, o kitam, žiūrėk, į meilės sąvoką telpa ir materialūs dalykai – daug brangių vaikiškos pramonės prekių, kalnai įvairiausių žaislų... Iš tiesų, žinant naujagimio fiziologiją bei raidą, pirmąjį mėnesį jam jokių žaislų nereikia.

„Geriausias žaislas“ esate Jūs – jūsų veidas ir balsas, kurį mažylis išgirdo dar gyvendamas mamos pilvelyje. Taigi, svarbiausi naujagimio poreikiai – jausti tėvišką meilę, švelnumą, palaikymą.

Kūno kontaktas – svarbus kaip maistas

Po gimimo naujagimiai patenka į naują, jiems visai nepažįstamą pasaulį, kuris gali bauginti ir pasirodyti nedraugiškas. Todėl pirmosiomis dienomis ir savaitėmis po gimdymo kuo dažniau laikykite mažylį savo glėbyje, idealu, jei būtų „oda prie odos“ kontaktas.

Girdėdamas mamos širdies dūžius, šiltą prisilietimą, jausdamas pažįstamą kvapą, mažylis jausis saugus ir patenkintas. Iš visų naujagimio pojūčių - regos, klausos, skonio, uoslės, lytėjimo – pastarasis suteikia jam daugiausia informacijos, todėl žindimas pagal poreikį, artimas kontaktas su mama jam yra gyvybiškai svarbus.

Pirmojo mėnesio pasiekimai

Fizinė raida

Pirmą savaitę kūdikio kūno padėtis panaši į tą, kokia jis devynis mėnesius buvo mamos pilvelyje. Tačiau baigiantis pirmajam gyvenimo mėnesiui galima pastebėti pasikeitimus – kūnelis pamažu ima tiesėti. Pirmą mėnesį būtina prilaikyti naujagimio galvą. Supdami mažylį glėbyje, stenkitės tai daryti švelniai ir nestipriai, jokiu būdu nekratykite!

Mažylis pirmą mėnesį dažniausiai guli galvytę nusukęs į šoną, dažnai – tą pačią, todėl atkreipkite dėmesį į tai ir vartykite vaikutį, taip, kad jis gulėtų ant abiejų galvos pusių. 

Judesiai 

Kūdikis judėjau jau mamos pilvelyje, tačiau dabar tam jis turi daug daugiau erdvės ir galimybių. Būdraudamas naujagimis „mala“ ir kojytėmis, ir rankytėmis, tai galima laikyti tam tikra „naujagimių“ kalba – taip mažylis Jums atsako į kalbinimą, glostymą, masažo darymą.

Pirmąjį mėnesį naujagimio judesiai nekontroliuojami, chaotiški, tačiau taip jis stiprina savo raumenukus, stimuliuojama jo nervų sistema.

Prisilietus pirštais prie naujagimio delniuko, jis sugniaužia kumštį. Paguldžius naujagimį ant pilvuko, jis stengiasi pakelti galvą. Nebijok to, lai mažylis pasportuoja, tai - nugaros ir kaklo raumenukų mankšta.

Kūno kalba

Naujagimis nemoka kalbėti, tad tai, ką jis jaučia (skausmas, džiaugsmas ir pan.) išduoda tik jo kūno kalba. O išmokti ją suprasti nėra lengvas darbas net ir patyrusiai mamai. Įsižiūrėk, kaip elgiasi naujagimis, kai jį kalbini? Greičiausiai suklūsta, įdėmiai klauso ir žiūri, kaip juda tavo lūpos. Pažvelk į mažylį tada, kai jis nemiega ir gerai nusiteikęs – jo kūno kalba sako, kad jis yra ramus ir patenkintas.

Ką mato?

Gimimo metu ir pirmosiomis dienomis po to, naujagimis mato tik daiktų kontūrus. Pirmą mėnesį jis mokosi fokusuoti žvilgsnį, jo rega vystosi pamažu ir daiktus aiškiai bei ryškiai jis matys tik apie trečią mėnesį. Iš pradžių mažyliai geriausiai mato kontrastingas spalvas, todėl gali nupiešti ant balto lapo juodų figūrų ir jas rodykite vaikučiui. Jeigu prieš mažylio veidą lėtai judinsi galvą į vieną pusę, tada į kitą, mokysi jo svarbaus įgūdžio – fokusuoti žvilgsnį ir mokytis sekti jį į abi puses.

Kalba

Kalbėkite su vaikučiu nuo pirmųjų dienų. Užduok klausimus, tiesiog, pasakok, ką veiki ir kaip jautiesi. Jeigu nuo gimimo bendrausi su naujagimiu, neilgai trukus pamatysi, kad jis ‚atsako“ tau – gestu, judesiu ar garsu. Mėnesio pabaigoje gali sulaukti pirmosios, bet ne visai sąmoningos šypsenos.

Emocinė ir socialinė raida

Naujagimis – tikras emocijų vulkanas. Nuo pirmų dienų jis jautriai reaguoja į aplinkinius žmones, jų emocijas. Jeigu mama susierzinusi, sunerimusi, mažylis jaučia tai, ir taip pat tampa tokiu pat – neramiu, irzliu, verksmingu. Kai mama nusiraminusi ir atsipalaidavusi, tokiu jaučiasi ir naujagimis. Iš pradžių sunku suprasti vaikučio emocijas –kodėl jis verkia, kas ja yra, tačiau ilgainiui jūs įgusite ir pažinsite mažylio verksmo atspalvius.

Verksmas

Fiziniai vaikučio poreikiai šiuo metu yra svarbiausi, ir apie juos jis praneša verkdamas. Alkanas, pavargęs, jam nepatogu gulėti, jam nuobodu – apie visa tai jis praneša tuo būdu kokiu moka – garsiu verksmu.

Kaip elgtis mamai? Ogi tuoj pat nueiti pas verkiantį kūdikį ir patenkinti jo poreikius – pamaitinti, pakeisti sauskelnes, panešioti, perversti ant kito šonelio. Dėmesys ir meilė leidžia  naujagimiui jaustis saugiam.

Žaisk su mažyliu

Šiuo gyvenimo etapu mažyliui laba reikia vieno žaislo. Vieno vienintelio. Ir tas žaislas esate... Jūs. Kalbėkite, darykite įvairias grimasas, dainuokite, kalbėkite keisdami balso toną ir garsumą. Lai tai būna smagus jūsų abiejų žaidimas. O jei namuose auga didesnysis brolis ar sesė, įtrauk į šiuos žaidimus ir juos.

Gražių akimirkų visiems, auginantiems naujagimius!