Pirmasis kūdikio įkvėpimas labai svarbus

Pirmasis kūdikio įkvėpimas labai svarbus

28. Feb 2012, 07:00

Dažniausiai virkštelė, kuri apsijuosė aplink kūdikio kūnelį, nepalieka jokių pasekmių vaikučio sveikatai, tačiau sunkumų gali kilti dėl vaikučio kvėpavimo, jei ji buvo apsivijusi aplink kaklą jam gimus.

 

Pasak neonatologų, daugiausiai specialistai baiminasi, kad bus pakenkta centrinei kūdikio nervų sistemai, jei pavyzdžiui, naujagimis gimė su apsivijusia virkštele ir kurį laiką nekvėpavo, buvo intensyvios terapijos skyriuje ar turėjo kitų sunkių problemų.

 

Būtent šis nekvėpavimo faktorius gali duoti neigiamas pasekmes tolimesniam vaikučio vystymuisi ir sveikatai.

 

Asfiksijos priežastys

 

Galimos tolimesnės problemos su kvėpavimu – tai asfiksija, kurios priežastys gai būti įvairios.

 

Uždusimas, arba asfiksija (lot. asphyxia) – fiziologinė būklė, kai dėl kliūties kvėpavimo takuose ir sutrikus oro patekimui į plaučius, iškyla grėsmė gyvybei (Vikipedija).

 

Asfiksija gali būti, jei:

-kūdikis užspringo vaisiaus vandenimis,

-jei jis užsikrėtė infekcija maitindamasis vaisiaus vandenimis

-jei yra įgimtas faktorius,

-jei virkštelė buvo stipriai apsivijusi aplink kaklą.

 

Svarbu, kiek ilgai tęsėsi asfiksija

 

Deguonis žmogaus organizmui gyvybiškai būtinas, todėl pirmasis kūdikio oro kvėptelėjimas labai svarbus. Svarbu, kiek ilgai po gimimo vaiko organizmas išbuvo be deguonies. Jei kurį laiką jis negavo deguonies su krauju, pirmiausia nukentėjo smegenys.

 

Kokios bus tolimesnės to paskemės? Gali būti, kad atskiri smegenų centrai nukentės, o gali būti, kad nukentės ir pati svarbiausia – smegenų žievė. Tuomet gimęs kūdikis skirsis nuo kitų, negalės paaugęs savimi pasirūpinti, turės tik gyvybiškai svarbias funkcijas – kvėpavimą, širdies darbą.

 

Tačiau jei kūdikio gyvenimas nėra pilnavertis ir po visiškai sėkmingo gimimo, to priežastys gali būti ir kitos – kiti susirgimai. Ir taip kartais nutinka.

 

Taigi, apsivijusi virkštelė ne visada gali būti gimusio kūdikio sveikatos sutrikimų priežastimi.

 

Mamyčių klubas