Pilvo diegliai: 100 dienų riksmas

Pilvo diegliai: 100 dienų riksmas

17. Apr 2012, 07:00

„Gyvenimas būtų gražus, jei ne nelemtieji pilvo diegliai“ – sako ne viena vaikelio susilaukusi šeima. Apie naujagimio pilvo problemas kalbamės su šeimos klinikos „Sveika pradžia“ neonatologe, dr.Egle Markūniene.

 

Skauda nuo pirmų dienų


Viena dažniausių pirmųjų mėnesių kūdikių neramumo priežasčių – pilvelio bėdos. Pilvelį naujagimiui gali skaudėti nuo pirmos gimimo dienos, pasakoja dr. E. Markūnienė.

 

„Gali būti, kad naujagimio yra tirštesnis mekonijus, dėl to jam sunku pasituštinti, jis stena ir yra neramus. Išsituštinus tirštą mekonijų, prasideda kitos problemos. Maždaug nuo 7-10 paros mamos pienelis tampa skystas, jame yra daug laktozės, kuri sukelia rūgimo procesus vaikučio žarnyne. Iš vienos pusės tai labai gerai, nes šie rūgimo procesai skatina gerųjų bakterijų dauginimąsi vaikelio žarnyne, ir tai formuoja jo  apsaugą, imunitetą.

 

Tačiau iš kitos pusės tai pagreitina vaikučių žarnyno peristaltiką, greičiau kaupiasi dujos, ir vaikučiui pučia pilvą. Jei mamytei žindant, jos pienelis bėga gausiai, vaikutis valgydamas prisiryja oro, kaupiasi dujos jo pilvuke, jį pučia, raižo ir sukelia nemalonius jutimus,“ – sako neonatologė.

 

Netobula žarnyno mikroflora


Labai svarbu, kad vaikučio žarnyne būtų pakankamas kiekis gerųjų bifido ir lakto bakterijų, kurios dominuoja žindomų vaikučių žarnyne. Būna, kad vaikučio žarnyne formuojasi „negera“ mikroflora.

 

Tam įtakos gali turėti daug veiksnių: tai, kaip (natūraliai ar dirbtinai) vaikutis maitinamas, su kokiomis patogeninėmis bakterijomis jis susidūrė dar gimdymo namuose. Pastaruoju atveju kūdikio išmatos būna gleivingesnės ir žalsvesnės. Tai sukelia vaikučiui diskomfortą, jam skauda, gali prireikti gydymo.

 

Ar gerosios bakterijos yra panacėja?


Neseniai žiniasklaidoje buvo išplatinti pranešimai su paantraštėmis „perversmas kūdikio dieglių gydyme“, esą padėti nuo jų gali papildomas gerųjų bakterijų vartojimas. Ką apie tai mano neonatologė dr. E.Markūnienė?

 

„Būna, kad tai, ką mokslas atranda ir įrodo, yra išpučiama dėl verslo interesų. Tai nėra toks perversmas, kaip norima pasakyti. Žindomiems vaikučiams, kurie nuo gimimo nebuvo gydomi antibiotikais, kurių žarnyno mikroflora nėra išderinta, gerųjų bakterijų profilaktiškai ar dėl to, kad vaikutis verkia, tikrai nebūtina skirti. Jose juk yra pagalbinių medžiagų, kurios gali papildomai alergizuoti ir įtakoti pilvelio skausmus,“ – sako pašnekovė.

 

Vaistai padeda ne visada


Šeimos klinikos „Sveika pradžia“ neonatologė, dr.Eglė Markūnienė sako, kad verta nepamiršti tokios profilaktikos, kaip vaiko atrūginimas po kiekvieno maitinimo. Kai žindantis vaikutis prisiryja daug oro, jam atsirūgus, oras nepatenka į žarnyną. 

 

„Tokie vaistukai, kaip espumizanas, simetikonas, skaldo oro burbuliukus ir palengvina vaikučiui nemalonius jausmus pilvuke. Kai kurie tėvai akivaizdžiai pastebi jų naudą, tačiau yra šeimų, kurios sako davę jų vaikučiui dvi, tris savaites, o jis kaip verkė, taip tebeverkia. Gal vaistukuose esančios papildomos medžiagos irgi prisideda prie pilvuko pūtimo vaikui?" – svarsto gydytoja neonatologė.

 

Pilvuką skauda visiems


„Yra manoma, kad pilvuką skauda visiems vaikučiams, tik nuo jo charakterio, skausmo slenksčio priklausys, kaip jis reaguos į tai. Naujagimiai kaip ir suaugusieji žmonės, visi skirtingi. Vienas suaugęs žmogus įsidūręs į pirštą, lėks pas gydytojus, kitas visas nusibrozdinęs sakys, kad jam neskauda ir pagalbos nesikreips. Taip ir vaikučiai labai nevienodai reaguoja į įvairius jutimus.

 

Vaikučiai cholerikai į tai reaguoja audringiau, bet koks žarnyno sujudėjimas jiems kelia nerimą. Kiti į tai reaguoja ramiau. Atidžiai stebint vaikus, galima pamatyti, kaip kitą kartą vaikas suklūsta kažką išgirdęs savo pilvelyje, įsiklauso į tai. Kiti tuo tarpu dėl to klykia. Pilvo diegliukai kitaip vadinami 100 dienų riksmu, nes trunka paprastai apie 3 mėnesius,“ – pasakoja dr. E. Markūnienė.

 

Kas gelbsti nuo pilvo dieglių?


-Šiluma

-Masažas

-Nešiojimas

-Supimas

-Vandens procedūros

Šeimos klinika „Sveika pradžia“

J.Balčikonio g. 3, Vilnius

Tel.                           8 5 203 04 48            , 8 605 90008

El. paštas: info@sveikapradzia.lt

www.sveikapradzia.lt

 

1

 

Kokius Tu žinai būdus, kurie gelbsti esant pilvo diegliukams?

17. Apr 2012, 20:56

Verta prisiminti ir dažniausią kūdikio pilvelio dieglių priežastį – blogą prigludimą prie krūties, kai kūdikis ne žinda, o čiulpia: http://www.zindyk.lt/?p=321