Pernešiotas naujagimis

Pernešiotas naujagimis

11. Feb 2013, 07:00

Įprastai nėštumas trunka 40 savaičių, tačiau, kaip rodo patirtis, pasitaiko, kad mamos pernešioja, ir mažylis gimsta 41 –ąją ar net 42 –ąją savaitę.

 

 Nustatyti tikslų nėštumo laiką ne visada lengva

 

Ne visi naujagimiai, išnešioti daugiau kaip 40 savaičių, yra pernešioti. Kai kuriais atvejais – tai tiesiog neteisingo paskaičiavimo rezultatas. Nustatyti tikslų nėštumo laiką, o kartu ir gimdymo datą, ne visada paprasta.

 

Pernešioti mažyliai turi tam tikrų požymių: tokie kūdikiai atrodo sulysę, jų oda susiraukšlėjusi, pleiskanota, be riebalinio sluoksnio, paprastai dengiančio išnešioto kūdikio odelę. Pavėluotai gimusio kūdikio odelė būna sausa, besilupinėjanti, o rankytės – raukšlėtos, tarsi išmirkusios.

 

Odelė labiau nukenčia todėl, kad gimdoje mažėjant vaisiaus vandenų ir vaisiui gaunant mažiau deguonies, organizmas stengiasi pirmiau aprūpinti gyvybei svarbiausius organus: smegenis, širdį, antinksčius. Jei vaikelis tikrai pernešiotas, jo kraujas gali būti per tirštas, nes kai organizme mažai skysčių, kraujas tirštėja

 

Kodėl neverta laukti per ilgai:

 

1.Gimdos aplinka, buvusi ideali visus 9 mėnesius, pradeda prastėti. Kūdikis negauna visų reikiamų medžiagų ir deguonies, o vaisiaus vandenų kiekis mažėja.

 

2.Pernešioto vaikučio kaukolės kaulai gali tapti stambesni, o galvytė nebegali keisti formos eidama pro gimdymo kanalą, todėl atsiranda įvairių sunkumų ir gimdymo traumų kūdikiui ir motinai.

 

3.Vaisiaus vandenų kiekis taip pat mažėja, todėl aplink vaisiaus kaklą gali apsivynioti virkštelė.

 

Kodėl pernešioja?

 

Gydytojai teigia, jog pernešiotus kūdikius dažniau pagimdo moterys:

 

-turinčios endokrininių problemų (sutrikusi skydliaukės veikla, cukrinis diabetas);

 

- turėjusios abortus ir mažojo dubens uždegimus;

 

-turinčios nereguliarų menstruacinį ciklą;

 

-kurias kankina kepenų, skrandžio ir žarnyno ligos (šiuo atveju pažeidžiamas estrogenų kaitos procesas);

 

- kurios laikosi lovos režimo arba linkusios daugiau sėdėti nei aktyviai vaikščioti (kūdikio galvytė nenusileidžia į mažąjį dubenį ir nedirgina gimdos kaklelio receptorių);

 

- patiriančios stiprius emocinius krūvius;

 

 -dubens pirmeiga ir kt.

 

Ar yra tarp mūsų mamyčių, kurios pernešiojo mažylį? Ar gimdymas prasidėjo savaime, ar teko jį skatinti?

11. Feb 2013, 09:43

jei butu reikeje man pernesioti iki 42 sav tai nemaza stresa buciau patyrusi 😀 man gana iki 41 sav ... ir tai jau kiek jaudulio dabar ar ne 😀 dicke buvo kiek pernesiota - 5 dienas Nusprende del pazaliawusiu wandenu .. o pvz mazaja irgi panasiai pernesiojau bet vandenukai buvo labai svarus ..tai daktare net paklause ar cia tikrai tokia mano gidymo data, ar tikrai pernesiota ... 😀

11. Feb 2013, 08:38

Pernešiojau pirmagimę. Planinis gimdymas 42 savaitę. Jokių blogumų nebuvo. Skatino gimdymą. Skirtingai subręsta gimda.