Pasirūpinkite mažylio miegu

Pasirūpinkite mažylio miegu

08. Feb 2013, 00:00

 

Pirmaisiais gyvenimo mėnesiais kūdikiai miega daugiausiai. Taip ir turi būti, nes miegant mažylis auga. Tai, kad mažyliai tik miega ir valgo - ne visai tiesa, bet ir ne mitas.

 

Nežiūrint to, kad būdraudami kūdikiai susipažįsta su aplinkiniu pasauliu, didelę laiko dalį jie vis dėlto žinda ir miega. Būtent pirmaisiais gyvenimo metais miegant vyksta spartus vaiko augimo procesas ir vystymasis.

 

Tik įsivaizduokite - naujagimis gali išmiegoti net 20 valandų per parą.

 

Vis dėlto paskutiniu metu mažyliai miiega vis mažiau ir tai susiję su mūsų gyvenimo ritmu. Psichologė Diana Zande pabrėžia įdomų faktą, kad naujagimis gali išmiegoti 20 valandų per parą, bet po mėnesio miegas sutrumpėja iki 14 valandų.

 

Tai, kad kūdikis tik valgo ir miega - tai tik mamos iliuzija. Jau pirmuosius mėnesius kūdikiai praleidžia daug laiko būdraudami. 

 

Ar pakankamai laiko mažylis miega, nustatyti nėra sunku - jei gerai valgo ir yra geros nuotaikos, vadinasi, viskas gerai. Jei kūdikis bevalgant užmiega, tai nieko tokio. Jei tai kartojasi ir 5-10 mėnesių amžiaus, vertėtų pagalvoti apie čiulptuką.

 

Čiulptukas reikalingas ir tuo atveju, jei vaikas čiulpia pirštą. Viena vertus, tai yra gerai, nes vaikas susipažįsta su savo rankytėmis ir pirštukais, kita vertus - atpratinti nuo to gana sudėtinga.

 

Kūdikiams patinka jaukus "lizdelis", kurį galima sukurti iš antklodės. Tokiu būdu kūdikis jaučiasi jaukiai, kaip mamos pilve.

 

Kalbant apie miego pozas, labai svarbu mažylį guldyti ant šono, o ne ant nugaros, kad kūdikis neužspringtų pienu, kuri ką tik suvalgė. Svarbu mažylį guldyti ant skirtingų šonų, taip mažylis geriau pažins savo kūną.

 

Kūdikiams labai svarbu jausti mamos šilumą. Daugelis mažylių puikiausiai užmiega šalia mamos. Tačiau specialistų nuomonės skiriasi šiuo atžvilgiu. Iš vienos pusįs, vaikas jaučiasi saugus šalia mamos, iš kitos pusės, galimas staigios kūdikių mirties pavojus.

 

Jei tėvams patinka, kai kūdikis miega su jais, būtina atkreipti dėmesi į du dalykus:

 

-Nemaitinti mažylio mamai miegant, nes taip krūtine galima užspausti jam nosytę;

-Neguldyti mažylio tarp tėvų, nes jam gali būti per karšta. Leiskite mažyliui būti su jumis naktį, jei jis išsigando ar susapnavo baisų sapną.

 

Saldžių sapnų!