Kodėl kūdikiams būtinos oro vonios?

Kodėl kūdikiams būtinos oro vonios?

28. Oct 2014, 14:30 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Oro vonios yra būtinos tiek naujagimiams, tiek ūgtelėjusiems kūdikiams ir vaikams. Kaip sako gydytojai, tai turėtų tapti kasdieniu ritualu, apie kurį dažnai tėveliai pamiršta.

Kaip sako vaikų ligų gydytoja, med.m.dr. Sigita Petraitienė, oro vonios, paprastai kalbant - tai vaiko buvimas gryname ore. Tai suprantame kaip išėjimą su vaikučiu į lauką ir pabuvimą lauke, tiek nuogo vaikučio pabuvimas kambaryje.

"Nuo seno buvo žinoma, kad vaiką reikia kasdien nors trumpam palaikyti be drabužėlių. Žinoma, jei šaltas metų laikas – tai reikia daryti kambaryje, vasarą kūdikį reikėtų išrengti lauke. Oro vonios turėtų būti įprasta procedūra kaip ir prausimasis, maitinimas, higienos ir kitos kasdienės procedūros", - aiškino gydytoja.

Kiekvienoje šeimoje, auginančioje mažylius, oro vonios turėtų tapti savaime suprantamu kasdieniu ritualu.

Kaip sako vaikų ligų gydytoja, kartais tėvams aiškinami sudėtingesni sveikatos dalykai ir patys gydytojai pamiršta priminti tėvams apie tokį paprastą dalyką kaip vaikučio išrengimas. Tai šeimoje turėtų tapti įpročiu.

Kuo naudingos oro vonios?

Pasak S.Petraitienės, pirmiausia tai elementariausias vaiko grūdinimas, kuris nieko nekainuoja ir nereikalauja specialių priemonių. Tai pirmieji vaiko grūdinimo žingsniai.

"Atsižvelgiant į mažylio amžių ir patalpų ar lauko temperatūrą, pradžioje nuogą kūdikį palaikykite 2-3 minutes, vėliau ilginkite laiką iki 5-10 min., o jei leidžia sąlygos - ir 20-30 min. Tai būtina, kad mažylis spėtų pajusti visomis savo juslėmis aplinką, tą laisvę, ką reiškia pabūti be rūbų. Tai, be abejo, ir atsipalaidavimas bei teigiamos emocijos", - oro vonių naudą pabrėžė vaikų ligų gydytoja.

Dažnai tėveliai, atėję pas gydytoją, klausia – ką daryti, kad vaikas nesirgtų? Gydytoja visuomet pabrėžia - pradėkite nuo oro vonių, nes tai viena iš vaiko grūdinimosi procedūrų.

Kaip pasiruošti oro vonių procedūrai?

Tėveliai baiminasi, kad nurengus vaiką jis sušals ar jį perpus. Todėl prieš nurengiant vaikutį, gydytoja pataria pirmiausia pažiūrėti, ar neatidarytas langas, ar nėra skersvėjo.

"Prieš oro vonas kambarį gerai išvėdinkite. Jei tai žiema ar ruduo, plačiai atvertą langvą palaikykite vos kelias minutes, o vasarą galite ir 15 min. Tuo metu, kai kambarys vėdinasi, su vaikučiu reikia išeiti į lauką ar į kitą kambarį.

Grįžus į išvėdintą kambarį truputį palaukite, kad jis sušiltų (jei tai šaltas metų laikas). Pasitieskite antklodėlę, kur kūdikis gulės (jei jis visai mažiukas). Jei jau ropoja, tuomet patieskite ant grindų minkštą paklotėlį. Ir tegu mėgaujasi laisve be rūbų", - šyptelėjo gydytoja.

O jei vaikutis nejaukiai jaučiasi nuogas?

Taip kartais nerimauja tėveliai, kai išrengus vaikutį, jis ima verkti.

"Jei matote, kad mažylis nejaukiai jaučiasi nuogutis, neskubėkite jo iki galo išrengti, po truputį ir pradžioje trumpai – vos dvi tris minutes. Ir, žinoma, nepalikite jo vieno. Kalbinkite, glostykite, atlikite lengvą masažiuką. Pamatysite, palaipsniui kūdikis pripras būti nuogas ir kasdien to norės vis ilgiau ir ilgiau", - pasakojo vaikų ligų gydytoja, med.m.dr. S. Petraitienė.

Ar dažnai leidžiate savo mažyliui pabūti nuogam?

„BÜBCHEN Baby Oil“ – kūdikiams skirtas aliejus, pagamintas saulėgrąžų aliejaus pagrindu ir papildytas taukmedžio sviestu, vitaminu E ir priešuždegiminį poveikį turinčiu medetkų ekstraktu. Rekomenduojama dermatologų kasdieniam odos valymui sauskelnių srityje.

20141024094651-19765.jpg

„BÜBCHEN Baby Creme“ – kremas kūdikiams su cinko oksidu ir pantenoliu užtikrina švelnią jautrios odos priežiūrą. Tepamas kaskart keičiant sauskelnes, patikimai saugo švelnią mažylio odą nuo perteklinės drėgmės, odos dirginimo ir bėrimo. Kremas lengvos, netirštos konsistencijos, tolygiai pasiskirsto tepant, leidžia odai kvėpuoti. Ypač svarbu plonu sluoksniu sauskelnių srities odą patepti prieš nakties miegą, tai labai naudinga iššutimų profilaktikai. Šis kremas nėra išspaudžiamas, jis stabilioje, plokščio indelio formos pakuotėje. Iš anksto atsukusi kremo dangtelį, mama nei sekundei neatsitrauks, nepaliks mažylio vieno. Viena ranka prilaikydama mažylį, kita ranka iš atsukto indelio galės paimti kremo ir pateptį sauskelnių srities odą.

20141024094708-74619.jpg

„BÜBCHEN Spezial Wundschutz Creme“ – specialus apsauginis kremas teikia greitą ir patikimą pagalbą, jau atsiradus odos sudirgimui, paraudimui ir pažeidimui. Patepus kremu, būtinos oro vonios, kol jis įsigers, tik tada uždėti sauskelnes. Sudėtyje esantis pantenolis, ramunėlių ekstraktas, vitaminas E ir žuvų taukai sudaro apsauginį sluoksnį, kuris efektyviai mažina uždegimą.

20141024094843-59601.jpg

  

 20141009215558-20752.jpg