Oro vonias darykite kasdien

Oro vonias darykite kasdien

23. Jul 2012, 00:00

Ar yra dar nežinančių, kas yra „oro vonios“, ir su kuo jos valgomos? Jei taip, paskaitykite šį mūsų straipsniuką, ir klaustukų nebeliks.

 

Konsultuoja medicinos mokslų daktarė, vaikų ligų gydytoja Sigita Petraitienė, sanatorija „Pušyno kelias“

 

Kas gi tos oro vonios?


„Oro vonios - tai yra išrengto kūdikio palaikymas kambaryje arba lauke. Nuo senų laikų buvo žinoma, kad kūdikiui reikia leisti pabūti nuogam:  rudenį, žiemą – kambaryje, o vasarą – lauke. Tai yra kasdienės vaiko priežiūros ir higienos dalis. Taip, kaip mes vaiką kasdien maitiname, prausiame, atliekame higienos ritualus, taip kiekvieną dieną reikėtų nepamiršti ir oro vonių. Keista, jei šeimos to nedaro“ – sako medicinos mokslų dr. Sigita Petraitienė. Kartais atėjus vizito pas gydytoją, šis gali neužsiminti apie oro vonias, bet tik todėl, turbūt, kad susirūpinęs kitais, svarbesniais dalykais. Tai turėtų būti savaime suprantamas dalykas visiems auginantiems vaikutį.

 

Kodėl reikia oro vonių?


Vaikų ligų gydytoja sako, jog oro vonios visų pirma - tai vaikučio grūdinimas, pats elementariausias, nieko nekainuojantis, kuriam nereikia specialių priemonių. „Priklausomai nuo vaikučio amžiaus jį reikėtų išrengti nuo 2-3 minučių iki 15 minučių, o jei leidžia sąlygos – ir pusei valandos“ – sako specialistė. Nuogas kūdikis pajaučia aplinką visomis juslėmis, tai atsipalaidavimas bei geros emocijos vaikui.

 

Ar nesušals?


Kūdikis tikrai nesušals, jei oro vonias darysite protingai. „Kai kūdikis guli nuogas, kambaryje neturi būti skersvėjo. Prieš oro vonias išvėdinkite kambarį, išėjusi iš jo, kad jame būtų gryno, šviežio oro, tačiau ne per šalta, ir patiesę antklodę leiskite  vaikui pabūti išrengtam“ – pataria vaikų ligų gydytoja, dr. Sigita Petraitienė. Kol kūdikis mažas, patieskite neperšlampamą  antklodėlę, kad neapšlapintų vietos, kurioje paguldysite.

 

O jei mažyliui nepatinka oro vonios?


Pradėkite oro vonias nuo vienos ar kelių minučių, pamažu ilgindami laiką. „Mama turėtų būti šalia vaiko, jį paglostyti, pamyluoti.  Vaikas pripras, ir tai jam taps kasdieniu įpročiu“ – sako gydytoja. Jei matote,  kad kūdikio kūnelis atvėso, arba jis yra neramus,  aprenkite jį rūbais.  

 

Ar yra tarp mūsų mamyčių, kurių vaikučiai nemėgo "paplikinėti"?

gintarerei gintarerei 23. Jul 2012, 12:31

mes oro vonias darome visada, kai keiciame sauskelnes, t.y. kas 2-3 valandas po 10-15 minuciu 😀 kartais maziau! Ryte ir vakare kai daromes masazus ir manksteles nuogutelis Jonukas buna ir iki pusvalandzio.
Ir jam tai labai patinka, visas makaluojasi ir krykstauja 😀

23. Jul 2012, 09:29

Lengvas oro voneles pasidarome kasryt prausdamosios, sportuodomos ir vakare po maudynių 😀