Noriu grūdinti! Bet kaip?

Noriu grūdinti! Bet kaip?

25. Jul 2012, 08:00

Kaip ten sakoma: „Roges žiemai ruošk vasarą?“. Taip ir su vaikučio grūdinimu – norint, kad jis šaltuoju metų sezonu būtų sveikesnis, reikia pradėti grūdinti dar vasarą.

 

Konsultuoja doc. Algimantas Vingras, vaikų ligų gydytojas:

 

Svarbiausia – grūdinti sistemingai

 

Grūdinti vaikučius galima bet kuriuo sezonu, tačiau svarbiausia, anot specialistų, tai daryti sistemingai, nes kitaip gautas organizmo atsparumas pradės mažėti.

 

 „Grūdinimas yra bene pati fiziologiškiausia ir normaliausia organizmui priimtina priemonė bandant jį pratinti prie temperatūrų kaitos. Ypač ši kaita ryški spalio, lapkričio mėnesiais“, – teigė medicinos mokslų daktaras, docentas Algimantas Vingras.

 

Kaip įsivaizduojame grūdinimą?


Tai oro, vandens vonios. Kai kurie tėvai įsitikinę, kad vaikas jau turi būti paaugęs, norint pradėti jį grūdinti. Tačiau pasak docento A. Vingro, švelniomis procedūromis grūdinti galima vos trijų savaičių sulaukusį naujagimį. Svarbiausia, kad vaikas būtų sveikas. 

 

Pirmaisiais kūdikio gyvenimo metais jau atliekame švelnius masažus, vandens procedūras. Paūgėjusius mažylius galime leisti taškytis baseine arba taikyti kontrastines pėdų vonias. 

 

 Kontrastinės pėdų vonelės


„Kaip tai atrodo? O gi vonios kambaryje paimkite dvi voneles: į vieną pripilkite 37 laipsnių temperatūros vandens, į kitą – 35 laipsnių. Tegu vaikutis įlipa tai į vieną, tai į kitą vonelę. Tegu žaidžia tol, kol vanduo pamažu atvėsta iki kambario temperatūros. Žinoma, jei vaikas neramus grūdinant, kankinti jo nereikėtų“, – šyptelėjo A.Vingras.

 

Oro vonios


„Tai pati paprasčiausia ir švelniausia procedūra, kurią atliekame kasdien perrengdami, išrengdami kūdikį prausimui, maudynėms“, – teigia A. Vingras. Jų metu į kūdikio organizmą iš oro patenka deguonies, todėl žymiai pagerėja centrinės nervų sistemos veikla, miegas, apetitas.

 

Pirmos oro vonių procedūros neturėtų trukti ilgiau negu 3 minutes, tačiau kas 4–5 paras trukmę reikia ilginti, o 6 mėn. kūdikis išrengtas gali pabūti iki 15 min.

 

 Grūdinimo nauda


Grūdintis patartina visiems vaikams, nes tai didina organizmo atsparumą infekcijoms, padeda išvengti kai kurių ligų. Grūdinimo procedūros teigiamai veikia širdies ir kraujagyslių, kvėpavimo, virškinimo sistemas, pagerina nuotaiką.

 

Grūdinant ir tokiu būdu stiprinant vaikučio imunitetą, nereikėtų pamiršti ir visavertės mitybos. 

 

4 grūdinimo priesakai: 

 

-Grūdinti galima tik sveiką vaiką;

 

-Grūdinti reikia pamažu – nuo švelnesnių procedūrų pereinant prie ilgesnių;

 

-Mažyliui procedūros turi patikti, negalima to tęsti, jei jis ima verkti;

 

-Procedūras reikia atlikti kasdien, tik jei vaikutis suserga, jas nutraukti.

 

Ar grūdinate saviškius? Kaip?

 

gintarerei gintarerei 25. Jul 2012, 10:55

mes jau nuo pat 2-3 savaites darome oro vonias ir ilginome jam po turputeli taigi dabar ryte vakare darydami manksteles ir masazus isbunam eir iki pusvalandzio nuoguciai 😀 o kiekviena karta keiciant sauskelnes buname nuoguciai apie 5 minutes 😀 ruosiames ziemai 😛