10 mėnesių mažylis nemoka pats užmigti: pataria šeimos gydytoja

10 mėnesių mažylis nemoka pats užmigti: pataria šeimos gydytoja

04. Sep 2018, 07:30 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Iš Ievos laiško redakcijai:

Nebežinome su vyru, ko ir griebtis. Mūsų mažylis Adomas jau 9,5 mėn, bet kuo toliau, tuo labiau susiduria su miego problema. Jis nemoka pats užmigti, kai būdrauja, pasidaro irzlus, pradeda lipti ant manęs nerasdamas vietos, užimti jo kita veikla neišeina, o paguldžius į lovytę rėkia, šalia atsigulus, glostant, dainuojant taip pat rėkia. Migdosi tik ant rankų, bėgiojant po kambarį, kratant - tada jis pasiduoda ir užsimerkia, tada padedame į lovytę ir ten tenka siūbuoti, kol įminga, gali tęstis ir valandą. O dažniausiai padėtas į lovytę vel verčiasi ir verkia. Jei nesiūbuojame lovytėj iškart verčiasi ir verkia.

Migdome tik su ramia muzika, nes kitaip išvis baisu. Situacija šiek tiek pagerėjo, kai migdant pasimu marliuką, ir soskę duodu. Migdosi tik pas mane. Užmigus nakčiai, keliasi kokius 6 kartus, nors jau nebemaitinu pati daugiau nei mėnesį. Mišinio neima. Kita blogybė, kai dieną užmiega, pabunda dar nepailsėjęs ir piktas, nebent suspėju greitai sureaguoti ir vėl paguldžius užsiūbuoti. 

Ryte keliasi 6 val dar norėdamas miego, bet labiau nori valgyt, pavalgęs košės vėl migdosi valandai. 12 val pietų miegas apie 2 val., kitas miegas 17 val vėl apie val, o nakčiai 21 val. Gal jis per daug miega? Nesuprantu, jam beveik 10 mėn, o miega prasčiau nei būdamas kūdikis. Patarkite!

Konsultuoja šeimos gydytoja Neringa Sakalauskė:

Suprantu, jog susidariusi situacija neramina visus šeimos narius.

Tam, kad vaikas būtų ramus, reikia:

  • kad būtų pavalgęs, 
  • atsirūgęs, 
  • pailsėjęs, 
  • nepūstų pilvuko, 
  • būtų pasituštinęs ir 
  • jaustų artimųjų šilumą (daugiausiai tai mamos šilumą). 

Kaip gydytoja rekomenduočiau atlikti kraujo tyrimus, tokius kaip bendrą kraujo vaizdą ir vitamino D koncentraciją (labai didelė įtaka vaiko neramumui). Taip pat, jei pučia pilvuką, pasirūpinti palengvinti simptomus, tam yra specialūs preparatai, na, o mamos šilumos pakaitalo nėra :)

Jūsų kūdikis miega tiek, kiek jam reikia, kartais daugiau, kartais mažiau ir, kad užmigtų pats, reiks to jį mokyti. Gerai padarėte, kad naudojate migduką, kūdikis jaučia mamos kvapą, kuris taip pat ramina. Nedarykite klaidos, jei jis jau užsimerkia  škart dedate į lovytę, atsigulkite kartu, leiskite jam įmigti, o tada ir perkėlimas nebaisus.

Visi etapai, geresni ar blogesni, praeina ir viskas pasimiršta. Sėkmės. 

Ekspertai

Neringa Sakalauskė

Šeimos gydytoja, neringa.sakalauske@kraujotyrimai.lt
Neringa Sakalauskė in-vecaku-skola