Naujagimis: 1 ir 2 savaitė

22. May 2012, 00:00

 

Sveikiname tave su mažylio gimimu! Papasakosim jums apie kūdikio vystymąsi, tačiau prisiminkite, kad ne visi vaikai auga ir elgiasi taip, kaip parašyta knygose, kiekvienas mažylis – individualus.

 

Kaip atrodo naujagimis?

 

Galvytė

 

Ant tavo kūdikio galvytės yra du momenėliai, kurie pamažu užsitrauks ir iki dvejų metų vienas su kitu suaugs. Jeigu tau atrodo, kad ta vieta galvytėje per daug didelė ir pulsuoja, nesijaudink – momenėliai padengti membrana, kuri apsaugo galvą.

 

Oda

 

Jeigu tavo mažylio oda nėra persikinės ar kreminės spalvos, nesijaudink. Jautri naujagimio oda gali būti ir paberta, ir gali turėti šiek tiek dėmelių, kurios dingsta po kurio laiko.

 

Virkštelės likutis

 

Iki trijų savaičių virkštelės galiukas nukrinta, bet jei tavo mažylio atveju to neatsitiko, tuomet bambutę ir toliau laikyk sausai ir švariai.

 

Kvėpavimas

 

Tu pastebėjai, kad naujagimio kvėpavimas nereguliarus? Dėl šios priežasties daugeliui tėvų norisi patikrinti, ar kūdikis dar kvėpuoja. Žinok, kad nereguliarus kvėpavimas iki mėnesio laikomas normaliu.

 

Patarimai

 

Tikriausiai daugelis tėvų yra skaitę apie tai, kad egzistuoja staigios kūdikio mirties sindromas (SKMS).

 

Staigios kūdikio mirties sindromas (SKMS) – staigi ir nenuspėjama kūdikio mirtis, kurios negalima paaiškinti net ir atlikus tyrimus ar skrodimą. Dar tai vadinama lopšio mirtimi, nes kūdikis dažniausiai miršta miegodamas.

 

Štai keletas patarimų, kaip sumažinti SKMS riziką:

 

-Sveiką vaikutį guldyk ant nugaros. Kaip rodo tyrimai, tai sumažina SKMS riziką 50%.

 

-Nerūkyk namuose ir nevežk naujagimio į vietas, kur rūkoma. Mažyliams, kurie kvėpavo prirūkytu oru, yra didesnė SKMS rizika.

 

-Maitink kūdikį krūtimi.

 

-Neperkaitink mažylio. Kambario temperatūra turi būti tokia, kad pati jaustumeisi gerai.

 

-Guldyk mažylį ant kieto čiužinio. Venk pūkinių antklodžių, pagalvių, kurios gali tapti spąstais ir mažylis gali uždusti.

 

-Įstikink, ar gerai surinkta vaiko lovelė pagal visas instrukcijas.

 

-Įsitikink, kad čiužinys tikrai tinka ir pritaikytas būtent tai lovelei.

 

-Tavo lovoje taip pat neturi būti minkšto čiužinio, nemiegok ir ant pripučiamos lovos – tai nesaugu mažyliui, kurį dažnai guldysi prie savęs.

 

-Jeigu mažylis miega kartu, guldyk jį tarp tavęs ir vyro, kad mažylis neiškristų iš lovos. Jeigu taip nepatogu, pristumk savo lovą arčiau sienos ir mažylį guldyk šalia.

 

-Neapkrauk mažylio pagalvėmis, pūkiniais apklotais.

 

Tu ir tavo šeima

 

Daugelis jaunų mamyčių pirmosiomis savaitėmis po gimdymo jaučiasi nuvargusios, juk reikia prisitaikyti prie naujo gyvenimo ir naujo režimo. Svarbiausia, neslėpk to nuo savo vyro, pakalbėkite kartu apie tai.

 

Atmink, kad tavo kūnas ką tik padovanojo jums mažylį ir dabar kūnui reikia laiko, kad atsigautų. Dažnas maitinimas krūtimi taip pat atima jėgų, todėl ilsėkis bet kurią laisvą minutę.

 

Užmigus kūdikiui, neskubėk plauti kalno indų ir tvarkytis – pailsėk. Tavo mažyliui ir vyrui reikia besišypsančios mamos, o ne tos, kuri viskuo nepatenkinta. Miega mažylis, miegok ir Tu.

 

Įdomus faktas:

 

Geriausiai mažylis mato tave, kai žinda krūtį.

 

Pirmąjį mėnesį kūdikis mato daiktus ir aplinką 30-40 cm atstumu – būtent toks atstumas yra tarp tavęs ir vaiko, kai tu jį maitini.

 

Šaltinis: www.todaysparent.com

 

1

 

 

Skaityk naujagimio dienoraštį šimtą dienų, dalinkis patirtimi, skaityk ekspertų patarimus ir laimėk ypatingas Huggies Newborn sauskelnes su drėgmės indikatoriumi bei specialia iškripte bambutei