Naujagimio odelė: 3 dažniausios bėdos

Naujagimio odelė: 3 dažniausios bėdos

03. Jun 2012, 00:00

Naujagimio odelė itin švelni ir pažeidžiama. Su kokiomis problemomis gali susidurti ką tik vaikučio susilaukusi mama?

 

3 naujagimio odelės bėdos

 

1.Vystyklų dermatitas


 Tai, tubūt, dažniausiai pasitaikanti naujagimių problema. Tai susiję su tuo, jog pirmą mėnesį mažyliai itin dažnai tuštinasi ir šlapinasi. Jei vėliau, augant, tuštinimosi režimas pamažu susireguliuos, tai pirmosiomis savaitėmis mažiukas gali tuštintis daug kaskart pavalgęs. Išmatos ir šlapimas erzina jautrią naujagimio odelę, ypač, jei tėvai iš karto nepastebi, kad jau metas keisti sauskelnes.

 

Jeigu sauskelnės nepakeičiamos,  kai jos pilnos, bakterijos esančios šlapime ir išmatose, sukuria amoniaką, kuris dirgina kūdikio užpakaliuką ir gali sukelti uždegimą. Vystyklų dermatitą gali sukelti ir grybelinė infekcija, tada, kai oda ilgą laiką būna drėgnoje ir šiltoje terpėje.

 

Išskirtiniais atvejais vystyklų dermatitą gali sąlygoti tam tikra vaikučio liga.

 

Jeigu naujagimiui atsirado vystyklų dermatitas, pakeitus sauskelnes ir nuplovus užpakaliuką po tekančiu vandeniu, reikia naudoti specialias apsaugos priemones – kremą, losjoną. Patepus užpakaliuką kremu, mažėja rizika, kad odelė tiesiogiai liesis su šlapimu.

 

Nepamirškite oro vonių- kaskart keičiant sauskelnes, leiskite mažyliui paplikinėti nuogu užpakaliuku. Tai ne tik profilaktikos priemonė, bet ir gydomoji – tikrai patiks, jei užpakaliukas paraudo.

 

2.Naujagimių aknė


Tai naujagimių spuogeliai, dažniausiai atsirandantys skruostuose, ant nosytės, kaktoje,smakriuke. Jų priežastis dažniausiai – hormoninė, įtakota mamos nėštumo ir gimdymo metu pasikeitusiais hormonais. Dažniausiai jie išnyksta savaime, maždaug per mėnesį.

 

3. Sausa naujagimių oda

 

Devynis mėnesius visai kitoje aplinkoje gyvenęs vaikutis patenka į išorinį pasaulį, kur jam reikia prisitaikyti prie pasikeitusių sąlygų. Išorinis odos sluoksnis, susidūręs su sausu oro srautu, išsausėja, ir sena odelė lupasi. Jos vietoje susiformuoja naujas odos sluoksnis.

 

Vaikų gydytojos Romos Valantiejūtės komentaras:

 

Sausos odos priešai:

 

-Sausas oras – viena pagrindinių priežasčių. Sausas oras, ypač žiemą, išdžiovina viršutinį odos sluoksnį. Centrinis šildymas, krosnys, židiniai, šildytuvai – sausina orą patalpose. Naudokite oro drėkintuvą. Santykinė oro drėgmė turėtų būti ne mažiau 50 procentų.

 

-Labai šaltas ir karštas oras taip pat sausina odą. Kaitinimasis saulėje išgarina drėgmę iš odos.

 

-Ankšti, sintetinio pluošto, vilnoniai, lininiai drabužiai dirgina, trina odą. Mažiausiai odą dirgina medvilnė, šilkas.

 

- Karštas vanduo išplauna odos riebalus. Kenčiantiems nuo sausos odos vaikams patartina sutrumpinti maudymosi trukmę iki kelių minučių, naudoti ne karštą o šiltą vandenį. Nenaudokite grubių kempinių. Po maudymosi odą švelniai nusausinkite, netrinkite.Kūdikį maudykite ne ilgiau 5 - 10 minučių, nusausinkite kūnelį  švelniu medvilniniu rankšluosčiu. Oda gali išsausėti plaukiojant druskingame, chloruotame vandenyje.

 

Ar išvengėte šių dažniausių naujagimių odos problemų Jūs?

 

 

03. Jun 2012, 12:41

pas mus irgi yra naujagimiu akne bet jau vis mazeja

gintarerei gintarerei 03. Jun 2012, 12:01

pas mumis tai odele luptis pradejo kazkur po savaites ir pradzioje ir as issigandau, nes luposi ant riesiuku ir ant kojyciu...teplioju dabar aliejuku po kiekvieno maudymo ir problemiskesnes vietas keivkiena karta keiciant sauskelnes 😀 o naujagimiu akne ir pas mumis buvo bet jau irgi nyksta 😀