Naujagimio bambutė

Naujagimio bambutė

26. Nov 2012, 00:00

Gimus kūdikiui, nukerpama virkštelė, jungusi jį su mama. Kol nukris virkštelės liekana, ją reikia prižiūrėti, kad nepatektų infekcija.

 

Kada nukrenta?

 

Po gimimo virkštelės liekana neretai nukrinta 6- 8-ą gyvenimo dieną. O vidutiniškai ji gali nukristi iki dviejų savaičių. Pasitaiko, kad net ir nesant komplikacijų, ji nukrenta vėliau, pavyzdžiui, trečia savaitę ar tik artėjant vienam mėnesiui. Jeigu virkštelės  liekana yra graži, nešlapiuoja, neparaudusi, žodžiu, įprastos savo būklės, baimintis nereikia.

 

Kuo valyti?

 

Yra šalių, kur virkštelės  liekanai neskiriamas ypatingas dėmesys. Ji tik užspaudžiama po gimimo ir nieko daugiau, paliekama džiūti natūraliai. Kai kur patariama pavalyti virintu vandeniu. Lietuvos vaikų gydytojai rekomenduoja kelis kartus per dieną sutepti ją 70 laipsnių spiritu. Tokio stiprumo spiritas dezinfekuoja.

 

Saugoti nuo infekcijų

 

Virkštelės liekaną reikia saugoti, kad į ją nepatektų infekcija. Tai yra naujagimį vystyti taip, kad jo šlapimas ir išmatos neliestų virkštelės liekanos.

 

Kai kurios sauskelnės turi specialią iškirptę nenukritusiai bambutei. Mamos, naudojančios kitokias sauskelnes, atlenkia jų kraštą priekyje, kad sauskelnės nesibrūžintų į bambutę.

 

Kada pasikonsultuoti su gydytoju?

 

Jeigu nuo virkštelės liekanos sklinda nestiprus kvapas, nieko bloga. Kai pajaučiamas stiprokas nemalonus kvapas arba oda virkštelės prisitvirtinimo vietoje paraudo, patino, nedelsdami pasikonsultuokite su gydytoju.

 

Ar jūsų vaikui greitai ir sklandžiai nukrito virkštelės liekana?